VIDEO Jarek Nohavica vydal tesknou písničku o listopadu '89 a dnešku

15.07.2013 13:17 | Zprávy

Písničkář Jarek Nohavica překvapil své posluchače novou písní. Nostalgickou skladbu pojmenovanou Sako ze sametu složil teprve předminulý týden a její nahrávku sdílel na internetu. "Mám sako ze sametu, už z něho nevymetu prach. Po kapsách zátky z piva, to když jsem ještě míval strach," začíná Nohavica svoji písničku.

VIDEO Jarek Nohavica vydal tesknou písničku o listopadu '89 a dnešku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník svatého Václava na Václavském náměstí

Text písně glosuje společenský i politický vývoj od událostí listopadu 1989. "Občas nás nechali i zahrát a my na klopě placku Havel na Hrad, hráli jsme. Na duši zbyly šmouhy a skončil ten náš dlouhý tah," zpívá Nohavica.

Ztracené hodnoty

Během své krátké písničky dokázal vyjádřit i zklamání ze zrazení ideálů, na kterých tzv. sametová revoluce stála. "Míjejí nás dny po dni a já jdu po Národní a nic se neděje. Nahlížím do Laterny, jestli tam Jirka Černý zase je. A zase nikde nikdo z těch, co byli tam pod Václavem v oné chvíli, kdy Václav přilbici strhl z čela a na náměstí zněla píseň, že krásně je," zpívá hudebník.

"Říkali z televize, že přišel velké krize den. Jakápak sakra krize, to tu jde jen o peníze všem? Kde se ztratila slova o naději, o tom, že zázraky se dějí, když člověk chce? A prachy přijdou potom, život není o tom jen," glosuje dnešní společnost a ztrátu opravdových a podstatných hodnot písničkář.

Kladné přijetí kritikou

Podle glosy v kulturní rubrice serveru iDnes.cz zůstává písničkář ve své novince osobní, srozumitelný a přesto nechává dost prostoru pro výklad. A glosuje témata, která se podstatná jen zdají, a daří se mu přitom prý vyhnout banalitě pivního nadávání.

"Poselství písně vyjádřené textem 'Kde se ztratila slova o naději, o tom, že zázraky se dějí, když člověk chce' může působit pro cynika banálně. Ale provedení i prostor, který Nohavica pro záznam zvolil, nenechávají banalitě příliš místa. Sako ze sametu v sobě má ryzí písničkářství, působí na emoce a přitom z něj nemizí jistá naděje. Bez přímočaré angažovanosti protestsongu připomíná, že je lepší, když ideály začínají, než když končí," uzavírá autor glosy na serveru iDnes.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…