VIDEO Lidé se bojí Ruska. Vím to, řekl Andrej Kiska. Na Slovensku se mu přihodilo něco, co stojí za vidění

11.06.2018 8:27

Letní sezóna je v plném proudu, vedro žene lidi k vodě a spotřeba zmrzliny roste. Jenže vedro ne vedro, politici dál pracují na plné obrátky. V Česku se sestavuje vláda a klid rozhodně nepanuje ani na slovenské politické scéně. O rozruch se postarali slovenský prezident Andrej Kiska a bývalý premiér Robert Fico. Nahlédněte.

VIDEO Lidé se bojí Ruska. Vím to, řekl Andrej Kiska. Na Slovensku se mu přihodilo něco, co stojí za vidění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Prezidenti členských zemí NATO se v pátek sešli ve Varšavě, kde se shodli na tom, že Aliance musí jednat tak, aby odradila Rusko od nějaké akce proti východním členům NATO. Musí Rusko odstrašit. Český prezident Miloš Zeman nebyl přítomen. Zastupoval ho předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Slovenský prezident Andrej Kiska tvrdil, že Rusko pokračuje v akcích na Ukrajině, vedle toho stále pokračuje válka v Sýrii a vůči členským státům NATO Rusko dál rozvíjí hybridní válku. Proto se podle slovenského prezidenta musí mít členské státy Aliance na pozoru. Varování slovenského prezidenta přinesla agentura TASR. Zprávu převzal server ParlamentnéListy.sk.

Anketa

Vnímáte Václava Klause staršího jako zajímavou osobnost?

83%
17%
hlasovalo: 10010 lidí

Prezidenti členských zemí NATO se podle Kisky shodli na tom, že občané jejich zemí mají obavy z aktivit Ruska. „Bojí se, že scénář, který se odehrál na Ukrajině s Krymem, se může zopakovat i v jejich zemích. Lidé si kladou otázku, jak rychle dokáže Severoatlantická aliance zareagovat v případě, kdyby se Rusko rozhodlo zopakovat scénář z Ukrajiny a z Krymu,“ podotkl Kiska.

Prezidenti NATO také vyjádřili jasnou podporu Ukrajině.

Mezitím se bývalý slovenský premiér Robert Fico zamýšlí nad svým počínáním z posledních měsíců. Uznává, že když podával demisi vlády do rukou prezidenta Kisky, nemusel se „šklebit“ od uchu k uchu. „Úšklebek jsem si mohl odpustit,“ uvedl doslova Fico.

Před kamerami slovenské televize TA3 prozradil, co vyvolalo úsměv na jeho tváři. V době, kdy v březnu podával Fico demisi, už byly známy problémy Andreje Kisky s daňovým úřadem a odcházejícímu premiérovi se prý zdálo zvláštní, že vkládá osud vlády do rukou muže podezřelého z daňových podvodů.

Fico prý sledoval základní cíl – zabránit prezidentu Kiskovi v sestavení úřednické vlády bez nejsilnější slovenské strany Smer-SD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…