VIDEO Macrone, jsi v prdeli. Tvoji darmožrouti, schytal to prezident Francie, který ujel pryč

13.09.2017 7:33

Francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi začal očekávaný horký podzim. Odboráři zahájili již dlouho slibované mohutné protesty proti jeho reformám pracovního práva a dali o sobě poprvé vědět v úterý. Prezident v té době vůbec nebyl ve Francii, odletěl na francouzské ostrovy v Karibiku, aby si osobně prohlédl rozsah škod po hurikánu Irma.

VIDEO Macrone, jsi v prdeli. Tvoji darmožrouti, schytal to prezident Francie, který ujel pryč
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pochodujme, pochodujme. Tak zní francouzská hymna. Ostatně hnutí prezidenta Emmanuela Macrona se jmenuje "En Marche!". Iniciály sedí

V úterý v poledne vyrazily do ulic francouzských měst tisíce demonstrantů, vedených odborovou centrálou CGT. Důvodem byly Macronovy chystané reformy pracovního trhu. O ty se neúspěšně pokoušela již řada jeho předchůdců a odboráři jsou připraveni dát prezidentovi jasně najevo, že udělají vše, aby je neprosadil ani on.

Anketa

Podporujete Babišovu myšlenku, aby do Česka přišlo na práci víc Ukrajinců?

19%
81%
hlasovalo: 6072 lidí

Odhady počtu účastníků podle policie a samotné odborové centrály se výrazně liší. Nejvíce v Marseille, kde policie odhadla 7500 demonstrantů, odboráři uvádějí číslo 60 tisíc. Podle webu britské BBC odhadla policie celkový počet účastníků všech demonstrací po celé Francii na 223 tisíc, odbory uvádějí číslo násobně vyšší.

Protestů se účastnili i maskovaní příslušníci anarchistických hnutí, se kterými se policie příliš nepárala. Například v Paříži je rozehnala vodními děly.

V Marseille byla demonstrace ozdobena i účastí Jeana-Luca Mélenchona, úspěšného prezidentského kandidáta krajní levice, který v prvním kole dosáhl jen o pár procent nižšího zisku než samotný Macron. „Tato země nechce liberální svět,“ varoval Mélenchon z pódia. V Paříži vedl demonstraci šéf odborové centrály Philippe Martinez, podle něhož dává reforma veškerou moc zaměstnavatelům.

Prezident Macron v protestující Paříži nebyl. Odletěl do Karibiku na ostrovy zasažené hurikánem Irma, aby si osobně prohlédl následky. Francii zde patří například polovina ostrovu Saint Martin, který si Macron prohlížel. Předtím byl v Řecku, odkud domů vzkázal, že je odhodlán reformu prosadit a „darmožroutům, cynikům ani extremistům“ ustupovat nebude.

Z města Caen mu přišla pádná odpověď od skandujícího davu: „„Macrone, jsi v prdeli, darmožrouti vyšli na pochod!“ (Což je narážka na název Macronova hnutí „Republika na pochodu“)

Macron také již dříve označil francouzské odboráře za „lenochy“, což mu podle BBC připomínali v řadě sloganů.

ZPRÁVA BBC ZDE

Jak upozorňuje agentura Reuters, označení „darmožrouti“ vyvolalo výrazný odpor a mnozí je teď prezidentu Macronovi omlacují o hlavu.

Ani francouzské odbory ale nejsou úplně jednotné. Zatímco CGT vyrazila do ulic, další odborové centrály chtějí zatím volit mírnější formy protestu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…