VIDEO Němečtí policisté se střetli s přistěhovalci. Dvanáct zraněných a střílelo se i z praku

07.11.2017 7:41

Počet útoků na příslušníky německé policie stále narůstá a mnoho z nich mají na svědomí přistěhovalci. Velmi „živo“ bylo také na víkendové demonstraci kurdských přistěhovalců, která skončila hromadnou bitkou.

VIDEO Němečtí policisté se střetli s přistěhovalci. Dvanáct zraněných a střílelo se i z praku
Foto: M.Kutilová
Popisek: V kurdském městě v Sýrii

Loni v létě se v Německu stejně jako v dalších západoevropských zemích konalo mnoho demonstrací, které iniciovali přistěhovalci s tureckými kořeny na podporu tureckého prezidenta Erdogana. Policisté často museli pro uklidnění vášní používat proti účastníkům demonstrace vodní děla a následně se ve veřejném prostoru započala debata o tom, do jaké míry jsou Němci s tureckými kořeny loajální své nové zemi či Turecku.

Ačkoli tvoří Turci v Německu nejpočetnější menšinu, dát o sobě „vědět“ dokážou také příslušníci kurdské menšiny, kteří se nejenom v Německu dostávají se svými tureckými protějšky často do sporu. Víkendová demonstrace v Düsseldorfu, kterou pořádali právě Kurdové, nicméně skončila nikoli střety s Turky, ale německou policií. Emoce vzplály poté, co se rozhodla německá policie demonstraci ukončit.

 

Jako důvod policisté uvedli skutečnost, že někteří z demonstrantů vztyčili transparenty požadující propouštění bývalého předsedy Kurdské strany pracujících (PKK) Abdullaha Öcalana, který je v Turecku považován za teroristu a byl v roce 1999 odsouzen k trestu smrti. O tři roky později mu byl trest zmírněn na doživotí. Od té doby Kurdové pravidelně volají po jeho propuštění z vězení, k čemuž se však turecké úřady staví odmítavě.

V Turecku by k demonstraci dojít patrně nemohlo a stejně se nakonec Kurdům vedlo i v liberálním Německu. Zásah policistů rozpoutal spirálu násilí, kdy se do ochránců zákona pustili rozlícení kurdští přistěhovalci doslova vším, co měli po ruce. Nejmenovaný čtyřiatřicetiletý účastník demonstrace byl vyšetřovateli obviněn z útoku na veřejného činitele a byl již vyslechnut o sudu, Proti zasahujícím policistům použil prak.

Organizátoři demonstrace očekávali až 25 000 účastníků, ale policie nakonec napočítala jen asi 6000 lidí. Přesto byl i tento počet pro ochránce zákona tvrdým oříškem a ve finále došlo ke zranění hned dvanácti z nich. Přičemž tři policisté si odnesli ze střetů s Kurdy vážná zranění. Policisté byli nuceni pro zkrocení vášní použit pepřový sprej a došlo k zatčení devíti demonstrantů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …