VIDEO Než se stihl svléknout, policie ho odtáhla. Osud demonstranta proti Zemanovi

29.10.2015 9:17

Svérázným způsobem přistoupili k oslavám založení československého státu aktivisté ze skupiny oMEN. Když prezident Zeman pokládal ve středu odpoledne věnec k soše Tomáše G. Masaryka na Hradčanském náměstí, spustili proti němu protest, který jim však narušila policie, když zatkla jednoho ze členů skupiny.

VIDEO Než se stihl svléknout, policie ho odtáhla. Osud demonstranta proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Tomasz Peszynski, odpůrce demonstrace 3. tábor lidu

Skupina oMEN, jež je součástí takzvaného Pražského Majdanu, uspořádala od loňského podzimu, kdy byla stvořena, několik happeningů na podporu Ukrajiny a proti politice Ruska vůči této východoevropské zemi. Naposledy o sobě proukrajinští aktivisté dali vědět při koncertu ruského armádního sboru Alexandrovci v Praze, když se během vystoupení české zpěvačky Heleny Vondráčkové postavili tři do pasu svlečení a pomalovaní muži a začali mávat vlajkami NATO, EU a Ukrajiny.

Stejný modus operandi zvolila oMEN i ve středu, když na Hradčanském náměstí protestovala proti prezidentovi Zemanovi. Aktivisté svlečení do půli těla, která měla dle aktivisty Pražského Majdanu Tomáše Peszynského popsána nápisy Ukrajinec = člověk, Syřan = člověk, uprchlík = člověk, Zeman = ruský šváb, a držíc v rukou transparent s podobiznou Václava Havla či rudé trenky, spustili při příchodu prezidenta Zemana, který se chystal položit věnec k soše T. G. Masaryka, protestní akci.

Loutka ruského diktátora

V oficiálním prohlášení uvádí, že „chtěli nenásilnou formou poukázat na absurdní představení, kdy loutka ruského diktátora, který má na svědomí životy tisíců Ukrajinců a Syřanů, pokládá ve výroční den České republiky věnec k památníku jejího zakladatele, který národu vytyčil program slovy: Humanita je náš poslední cíl národní a historický, humanita je program český.“

oMEN dále uvádí, že pakliže Miloš Zeman radí národu odvržení soucitu s oběťmi válek, které živí jeho loutkovodič, potom ony hledají poselství autorit vyšších a obrací k myšlenkám českého prezidenta Václava Havla, který se údajně nechal slyšet, že každé lidské utrpení se týká každé lidské bytosti. Hodlají si prý rovněž dále ponechat mravní kodex T. G. Masaryka a Václava Havla a říkají: „Syřané, Ukrajinci, Češi, všichni jsme lidské bytosti a vzájemná pomoc v nouzi je naší povinností i ctí.“

Protestní happening však aktivistům překazila policie. V okamžiku, kdy se prezident Zeman klaněl svému předchůdci T. G. Masarykovi, začal se zakladatel skupiny oMEN Otakar van Gemund svlékat, načež ho přítomní policisté zatkli. „Když si Otakar van Gemund začal sundávat bundu, vrhlo se na něj několik tajných policistů, srazili jej k zemi a pak ho policie po dlažbě odtáhla pryč. Když jsem viděl, jak policie zatýká člověka, který křičí Havlovo jméno, jen za to, že si chtěl sundat kabát, vzpomněl jsem si na osmdesátá léta. Dnes v tom nebyl žádný rozdíl,“ říká Peszynski.

„Viděl jsem dnes Zemana ze vzdálenosti asi deseti metrů a mohu vám říct jen jedno. Je to lidská troska. Nevím, jestli byl zase opilý, každopádně tak vypadal. Ten člověk se sotva držel na nohách a nebyl schopen slézt ze stupínků podstavce sochy TGM,“ dodal Peszynski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…