VIDEO Reportáž z Ukrajiny zlomila moderátorku ČT. Ze studia mluvila v slzách

13.03.2022 15:50

Tragické reportáže z válkou zasažené Ukrajiny vhánějí slzy do očí i profesionálním veřejnoprávním novinářům; např. Janě Peroutkové se v přímém přenosu nepodařilo udržet své emoce. Diváci České televize jí vyjádřili pochopení a její kolegové ji bez váhání podpořili. „Tvá emoce je namístě,“ vzkázal na twitteru Peroutkové moderátor Jakub Železný a svěřil se, že má často co dělat i sám se sebou.

VIDEO Reportáž z Ukrajiny zlomila moderátorku ČT. Ze studia mluvila v slzách
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Moderátorka ČT Jana Peroutková.

V úvodu sobotních Událostí moderátoři Jana Peroutková a Michal Kubal sdělují, že Události ČT budou napříště vysílány i v ukrajinštině. Chtějí lidem prchajícím z válkou zmítané Ukrajiny usnadnit orientaci v Česku, do kterého přicházejí, a zajistit jim tak přístup k relevantním informacím.

Následně popřáli divákům dobrý večer česky i ukrajinsky. „Poprvé tedy tady...“ pozdravil Kubal.

Následovala silně emotivní reportáž z ukrajinského města Mariupol, kde ruská armáda vybombardovala místní školku a dětskou nemocnici. Útok si vyžádal oběti mezi civilisty včetně dětí. Objevily se záběry zlomených Ukrajinců, loučení mužů s jejich rodinami, i lidí snažících se dostat ze sutin domů či prchajících před válkou.

Když reportáž končí, měla Peroutková uvést další zprávy... emoce jsou ale tak silné, že je těžké je před diváky skrývat. Moderátorka tak dál informuje o aktuálním dění se slzami v očích. 

Později na svém twitteru uvedla, že ji samotnou tak silná vnitřní odezva překvapila. „Dnes ráno jsem přátelům tvrdila, že ty nejsilnější emoce mám nejspíš za sebou. Nemám. Děkuju Vám!“ děkovala za podporu a poděkovala i svému moderátorskému kolegovi. „A děkuju, že mě dnes podržel,“ napsala Michalu Kubalovi v tweetu.

Peroutkovou podpořil i Jakub Železný, který prý sám dobře ví, jak psychicky náročné je pro novináře de facto denně věnovat pozornost tak tragickým událostem, v nichž o životy přicházejí i děti. „Promiň, že jsem se tě sms ptal, cos prožívala. Četl jsem to tu,“ podotkl, že on nemá televizi a tedy Události nesledoval.

Zároveň dodal, že Peroutkové reakce byla v pořádku, sám se prý s tak silnými emocemi před obrazovkou potýká. „Tvá emoce? Namístě! Všichni, co uvádíme Události, máme děti (i 1 vnouče),“ zněla jeho slova podpory. „Tak jsem teď často na hraně zvládnutelných emocí. A dík, že jsi nejen kolegyně, ale i dobrá kamarádka,“ vzkázal Železný.

V jihoukrajinském Mariupolu od počátku ruského obléhání a ostřelování před 12 dny dosud zemřelo 1582 civilistů. Oznámili to zastupitelé města.

Uprchlická vlna, jež dosud do Česka přivedla na 200.000 uprchlíků, většinou žen a dětí, je největší po druhé světové válce. Vláda se domnívá, že přichozích z Ukrajiny do ČR by mohlo být až 400 tisíc.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …