VIDEO „Zbourat bagrem?“ Robert Fico naštvaně u pomníku Rudé armádě. Hrozí zásah policie

03.02.2020 12:25

Slovenský expremiér Robert Fico se na svém facebookovém profilu zastal svého kolegy za stranu Smer-SD Ľuboše Blahy, jenž čelí trestnímu stíhání kvůli fotografii, na níž drží v ruce symboly komunismu: červenou hvězdu se srpem a kladivem.

VIDEO „Zbourat bagrem?“ Robert Fico naštvaně u pomníku Rudé armádě. Hrozí zásah policie
Foto: screen Smer-SD
Popisek: Robert Fico

„Jsem velmi rozčarovaný z toho, že prokuratura dala pokyn na zahájení trestního stíhání pro zločin, který měl spáchat můj kolega, poslanec Národní rady Ľuboš Blaha. Ten zločin spočívá v tom, že měl v rukou hvězdu, na které je srp a kladivo, je to dárek, který jsem dovezl z Ruska a který jsem mu dal k jeho narozeninám,“ začal Fico.

Anketa

Závidíte Britům, že odcházejí z EU?

95%
hlasovalo: 34697 lidí

Podle jeho slov ale není normální, abychom popírali historii a dnes se chovali ke znakům, které jsou spojené s osvobozením Československa jako k něčemu, co je zločinné. „Teď jsem v Banské Bystrici, stojím na náměstí,“ ukázal Fico na památník, na němž je rovněž srp a kladivo. 

„To sem má přijet prokurátor s nějakým kladivem a nějakým bagrem a tady to celé zbourat? Prosím, už mějme rozum. Tisíce ruských vojáků zemřelo při osvobozování Slovenska a Československa, mějme k těmto lidem úctu a nedělejme takovýto cirkus. Jsem velmi roztrpčen a je mi líto, že takto má fungovat předvolební kampaň, že jdeme hanit dokonce i to, co by mělo být pro naši zemi svaté,“ uvedl Fico.

Začátek trestního stíhání souvisí se statusem na sociální síti, jenž uveřejnil Blaha v prosinci 2019. Blaha v reakci uvedl, že z rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva vyplývá, že tyto symboly jsou mnohoznačné čili mají mnoho interpretací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…