VIDEO, co málem zapadlo. Primátor Hřib se motal do polských prezidentských voleb. Jenže to nevyšlo. A Pražané měli vztek

17.07.2020 12:52

Po výsledcích polských prezidentských voleb je jasné, že se oslavy nekonaly na pražském magistrátu. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) totiž na počátku polských voleb jasně podpořil varšavského primátora a kandidáta polské liberální opoziční strany Občanská platforma (PO) Rafala Trzaskowského, jenž v klání o příští polskou hlavu státu o více než 400 tisíc hlasů prohrál se současným prezidentem Andrzejem Dudou. Trzaskowskému tak zřejmě nepomohlo ani to, že mu Hřib držel palce. Na zapadlém videu Hřib zabrousil i do polštiny.

VIDEO, co málem zapadlo. Primátor Hřib se motal do polských prezidentských voleb. Jenže to nevyšlo. A Pražané měli vztek
Foto: Repro Facebook Zdeňka Hřiba
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib vyjádřil podporu svému varšavskému protějšku

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí
Hřib svůj polský protějšek podpořil skrze videozdravici, na níž mu v češtině i v polštině vzkazuje, že mu drží palce. 

Podle pražského primátora v Polsku „nastal čas na změnu“. Trzaskowský tak od něho má mít plnou podporu, jelikož prý sdílí „podobný pohled na svět“.

„To nás také vedlo minulý rok s Rafalem Trzaskowskim a kolegy z Budapešti a Bratislavy k podepsání Paktu svobodných měst, v rámci kterého jsme se mimo jiné přihlásili k hodnotám demokracie a humanismu a vymezili se proti populismu,“ připojil primátor.

Doplnil i historickou vsuvku o městských státech a tužbu ke společenským změnám: „Demokracie se zrodila v antických polis, městských státech. Města jsou prostorem, kde se i dnes skutečně řeší problémy občanů bez velkých odosobněných ideologií z celostátní politiky. Věřím, že je tento přístup příslibem pro změnu i na úrovni celé společnosti.“

Zpětně je zjevné, že se tužba Hřibovi nesplnila. Duda totiž podle oficiálních výsledků v nedělním druhém kole prezidentských voleb získal 10 440 648 hlasů, čímž s 51,03 % hlasů porazil Trzaskowského s jeho 10 018 263 hlasy. Ve druhém kole hlasovalo 68,18 procenta z téměř 30 milionů voličů.

V prvním kole jej Duda taktéž porazil. Rozdíl byl navíc mnohem markantnější. Duda zvítězil se ziskem 43,5 procenta hlasů, což představovalo 8,45 milionu voličů. Trzaskowski získal 30,46 procenta hlasů od 5,9 milionu voličů.

Na video reagovali někteří komentující s poukazem, že by byli radši, kdyby Hřib spíše řešil problémy na komunální úrovni. Padl například dotaz: „Co je nám po Polsku?“ Na ten Hřib reagoval se slovy, že jde o jednoho z našich 4 sousedů, a je to jeden ze států V4. „Takže dost, protože spolu utváříme středoevropský prostor, jsme formováni blízkou kulturou, dějinami, geopolitickým ukotvením. Nejsme na světě jen ostrovem sami pro sebe,“ popsal.

Další lidé mu vyčetli, že to, co oceňuje na Trzaskowském, sám neplní. „No, že zrovna vy mluvíte o tom, že se ve městech řeší problémy občanů a ne odosobněná ideologie. Od pádu komunismu do vedení města nikdo ideologii netahal jako vy a o řešení problémů občanů taktně pomlčím. À propos v tom svém statusu taky řešíte ideologii,“ vyčetl mu uživatel Aleš Sezamský.



Hřib je pro své časté řešení zahraniční politiky znám. Několikrát se ve své funkci pouštěl do Číny, až spory mezi Pekingem a Prahou skončily partnerství mezi oběma městy. „Nespolehlivý a riskantní partner,“ označil později Čínu Hřib v německém nedělníku Welt am Sonntag. Za krachem sesterské smlouvy s Pekingem mělo stát i četné vyjadřování podpory nezávislosti Tchaj-wanu či Tibetu, což Čína trpěla s velkou nelibostí.

Naopak Hřib se netajil svým zájmem o podporu Tibetu, což vyjádřil vyvěšením vlajky země i setkáním s předsedou tibetské exilové vlády Lozangem Sanggjäem.

Partnerství s Pekingem se po absolutním ztroskotání vztahů obou měst po pekingském lpění na bodu podpory politiky jedné Číny rozhodl Hřib nahradit sesterskou smlouvou s tchajwanskou metropolí Tchaj-pej. Podle Hřiba obě města pojí demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům i aspirace na nejlepší IT města ve svém regionu a kulturní spolupráce.

Políček dostalo od Prahy i Rusko. Hřib a pražští radní totiž podpořili přejmenování prostranství před ambasádou Ruské federace po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Jeho jméno získalo dřívější náměstí Pod Kaštany v Praze 6.

Trzaskowski má stále malou naději

Přestože polské volby již jsou plně sečteny, určitou naději Trzaskowski s Hřibem stále mají. Polská opozice totiž výsledky voleb napadla u nejvyššího soudu.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Opoziční zástupci ve svém protestu argumentují porušením ústavy při stanovení termínu voleb, jakož i vysíláním veřejnoprávní polské televize TVP. Ta podle nich jednostranně podporovala kandidáta vládního tábora a snažila se Trzaskowského zdiskreditovat.

Trzaskowski už před oznámením konečných výsledků hovořil o tom, že bojoval proti státnímu aparátu a propagandě. „To je jen začátek. Jsem přesvědčený, že zvítězíme a že se to jen tak snadno nezmění. Jakmile jsme se probudili, nic nás neuspí. Pokud jsme se probudili, vytvořili jsme pouto a řekli jsme, jaké Polsko chceme, že chceme rovnováhu a brát v úvahu tu moc, kterou máme v rukách. Na jedné straně byl celý státní aparát, propaganda. Měli naprosto všechno, spoustu peněz, manipulace. A my jsme měli občanskou společnost,“ prohlásil.

Polský nejvyšší soud nyní musí o platnosti anebo neplatnosti voleb rozhodnout do 3. srpna, až tehdy tedy bude zcela jisté, že Trzaskowski nedostane další šanci.

S podporou prezidentských kandidátů, kteří nakonec nebyli úspěšní, má neblahou zkušenost i prezident Miloš Zeman. Ten dříve hojně vyjadřoval sympatie Norbertu Hoferovi, kandidátu na rakouského prezidenta za Svobodné (FPÖ), který nakonec těsně prohrál s exšéfem Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

S podporou u Zemana nemohla počítat ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, v tamních prezidentských volbách totiž popřál úspěch jejímu protikandidátovi Maroši Šefčovičovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…