VIDEO z Kyjeva: Skočím, skočím! řval ze střechy Saakašvili, když mu Porošenko poslal šťáru do bytu

05.12.2017 9:50

Světovými médii se šíří jako blesk aktuální zpráva o lapáliích někdejšího gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který před několika měsíci odešel na pozvání Petra Porošenka na Ukrajinu. Vztahy obou mužů se však razantně zhoršily a dnes jejich spor vygradoval.

VIDEO z Kyjeva: Skočím, skočím! řval ze střechy Saakašvili, když mu Porošenko poslal šťáru do bytu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Michail Saakašvili křičí ze střechy

Do bytu Saakašviliho byli povoláni příslušníci ukrajinské tajné služby, aby zde vykonali domovní prohlídku. Nicméně někdejší uznávaný reformátor a později ukrajinský gubernátor se odmítl vůli úředníků podvolit a utekl před nimi na střechu. Tvrdí, že pokud neopustí jeho byt, skočí dolů. Na místo již dorazili policejní vyjednavači a lékaři a snaží se očividně rozčíleného muže přimět k tomu, aby se svého úmyslu vzdal. Podle posledních zpráv již Saakašvili opustil střechu a byl eskortován příslušníky ukrajinské tajné služby.

 

Když byl Saakašvili v červnu 2015 s velkou pompou jmenován svým spolužákem Porošenkem gubernátorem Oděské oblasti, slibovali si od tohoto kroku noví vládci země a jejich evropští i američtí podporovatelé mnohé. Oba muže vedle dlouholetého přátelství spojovalo také odhodlání postavit se Rusku a snaha dostat své země z ruského vlivu. Ideálně do NATO či Evropské unie. Saakašvilimu se to však v úřadu prezidenta Gruzie nepodařilo a stejně se zatím vede i Porošenkovi.

Přátelská idylka však mezi oběma výraznými osobnostmi netrvala dlouho. Po přibližně roce a čtvrt se frustrovaný Saakašvili rohodl odstoupit z funkce gubernátora, když jako hlavní důvod uvedl, že necítil prezidentovu podporu. Přišel také s velmi ostrým obviněním a obvinil Porošenka, že místo jeho reformních snah sympatizoval s „kriminálním podsvětím Oděsy“ a znemožnil mu tak fakticky vykonávat jeho práci.

Další měsíce ukrajinskými médii hýbala vzájemná obvinění a urážky, kterými se oba bývalí přátelé navzájem častovali. Porošenko letos v červenci zbavil Saakašviliho občanství a ten se rozhodl utéci do Spojených států. Ze svého amerického exilu vůdce politické strany Hnutí nových sil do Kyjeva vzkázal, že se nevzdá a bude o ukrajinské občanství bojovat. Již v prosinci 2015 přitom přišel Saakašvili o občanství rodné Gruzie a byl zde navíc obviněn ze zneužití svých pravomocí.

Po přibližně dvouměsíčním exilu se Saakašvili po několika neúspěšných pokusech vrátil zpět na Ukrajinu, kde chtěl údajně především bojovat u soudu za návrat odebraného občanství. Vedle toho se také snažil upevnit svoji pozici v rámci opozice proti prezidentu Porošenkovi. Podle některých hlasů Saakašvili dokonce plánoval účastnit se příštích prezidentských voleb. Jeho dnešní zatčení však pravděpodobně jeho další politickou kariéru na Ukrajině ukončilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…