VV se pokusí sesadit vládu. To bych nebral vážně, reagoval Benda

21.12.2012 22:52

Vláda Petra Nečase (ODS) má nejasnou budoucnost. V pořadu Události, komentáře o ní diskutoval předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda Věcí veřejných Petr Skokan. Benda se s Filipem dostal do krátké slovní potyčky. Skokan prohlásil, že se VV pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

VV se pokusí sesadit vládu. To bych nebral vážně, reagoval Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Marek Benda zopakoval, že by ODS ráda pokračovala v koalici. „Spolupráce funguje. Na věcných otázkách nejsou spory a problémy. Vše se v uplynulých dnech podařilo prosadit. Nemyslím si, že by spor jednoho ministerstva měla být důvodem pro pád vlády,“ prohlásil.

Vláda je nyní menšinová. Přesto má podporu a prosazuje zákony

Vysvětlil, že premiér Petr Nečas měli jinou představu o tom, jak se nastupuje na ministerstvo. Karolína Peake (LIDEM) to chápala jinak. Podle Nečase tedy bylo vyloučeno, aby pokračovala ve funkci.

Strany vládní koalice prý po Vánocích zasednou k jednání a pokusí se domluvit na pokračování v plnění programových bodů. „V tuto chvíli formálně vláda menšinová je. Pokud spočítáme poslance, tak jich máme 98. Přesto jsme při hlasování během posledních napjatých týdnů měli kolem 102 hlasů,“ připomněl Benda. Poukázal na to, že se podařilo v uplynulých týdnech prosadit všechny důležité zákony včetně daňového balíčku, se kterým vláda spojila důvěru. 

Věci veřejné se pokusí sesadit vládu. Už jednají s poslanci a stranami

Petr Skokan prohlásil, že Karolína Peake a strana LIDEM sehrály roli užitečného idiota. Věci veřejné nebudou podporovat vládu a zahájí hlasování o vyslovení nedůvěry. „Nebudeme čekat, až vláda uposlechne výzvy sociálních demokratů. Jednáme s nezařazenými poslanci, se všemi stranami i s neziskovými organizacemi,“ popsal Skokan.

Benda na to odpověděl, že chápe, proč lidé kolem Víta Bárty nemají rádi ty, kteří zůstali ve vládě, aby naplňovali svůj program. Snahu o vyslovení nedůvěry komentoval slovy: „Je to kolorit, který bych nebral vážně.“

Filip: Je mi stydno, jak se vláda chová

„Je evidentní, že už dva roky máme stejné tanečky. Z původní vlády je troska. Měla by znovu požádat o důvěru. Je to k pláči. Jak mohou být občané hrdí na svou zemi,“ povzdechl si Filip. Nečas je prý italský premiér, který hodlá vládnout rozdáním nových karet.

Filip naznačil, že za odvoláním Peake byly zákulisní hrátky, které zůstávají voličům skryté. „Je to trapné a je mi stydno, jak se vláda chová,“ dodal.

Agent Stb mě nebude zesměšňovat

„Rád poslouchám kázání od pana Filipa. Jestli za něco se můžeme stydět, tak je to, že v krajských vládách máme komunisty,“ oplatil mu Benda. Filip se nenechal a rýpl si do Bendy a jeho studiu na právnické fakultě.

„Bylo řádné. Agent státní bezpečnosti mě nebude zesměšňovat,“ zakončil Benda krátkou slovní potyčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…