Václav Klaus hodinu řádil v Partii: A vůbec největší hrozbou pro nás je....

25.06.2017 12:25

Druhý český prezident Václav Klaus dostal několik desítek minut v Partii televize Prima a využil je beze zbytku. Pořádně se obul do Sobotky, Babiše, Zemana i Bruselu a nakonec prozradil, co je pro nás jako pro Českou republiku vůbec nejhorší.

Václav Klaus hodinu řádil v Partii: A vůbec největší hrozbou pro nás je....
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Václav Klaus v pořadu Partie.

V úvodu se věnoval nedávné vládní krizi. „Je to výraz jisté slabosti parlamentní demokracie, která není jenom naše, která je evropská a západní,“ prohlásil Klaus. Na počátku vládní krize se mu zdálo, že z ní vítězně vyjde Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jenže kapitál, který měl, „Sobotka prošustroval“, zdůraznil host s tím, že premiér měl svůj plán dotáhnout do konce a podat demisi celé vlády. Když to neudělal, jeho tahy ztratily na síle a on za to teď zaplatí tím, že odchází do ústraní. „Nelituji toho,“ prohlásil Klaus s tím, že definitivního vítěze této krize určí až voliči v podzimních volbách.

Na tom, v jak špatném stavu je současná česká politická scéna, má podle druhého českého prezidenta podíl každý politik. Včetně prezidenta Miloše Zemana. „Najednou se nám dostala do televizí a jiných sdělovacích prostředků slova, která já nepoužívám ani v soukromí. Myslím si, že tohle zhrubnutí je velikou chybou,“ posteskl si Klaus.

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

Vinen ale není zdaleka jen prezident. Klaus má za to, že celá naše politická scéna je jaksi rozhašená, rozhádaná a každý se vymezuje proti každému. „Ale tím se v podstatě likviduje jakákoli politická budoucnost této země,“ varoval druhý český prezident.

Nešetřil ani šéfa hnutí ANO Andrej Babiše, který v  poslední době stále častěji a hlasitěji opakuje, že vše, co se v této zemi stalo od roku 1990, bylo špatně a on to jako předpokládaný vítěz příštích voleb změní. Klaus Babišovu kritiku rázně odmítl. Devadesátá léta, léta transformace, označil za úspěch, který je oceňován i ve světě, takže není důvod takto tvrdě vystupovat. Klaus také připomněl, že Babiš je produktem těch devadesátých let, která dnes tolik kritizuje.   

„On sám je produktem devadesátých let, jeho firmy a tak dále, takže já myslím, že on by měl být rád za ta devadesátá léta. Ale já nemám důvod vést nějaký boj s politikem A nebo s politikem B, proto vaše otázky komentuji velmi zdrženlivě,“ sdělil moderátorovi televize Prima.


Václav Klaus s moderátorem Partie Tomášem Hauptvogelem. (ReproFoto: TV Prima)

Nijak zvlášť se nechtěl vyjadřovat ani k situaci v ČSSD, protože nezná její vnitřní poměry. Voliči sice vidí, že tato země ekonomicky roste, ale to považují za prakticky samozřejmé. Nelíbí se jim např. permanentní politické půtky. Pak stačí vyjádření předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) o živnostnících a hlasy této straně ubývají. Víc se k tomu nechce vyjadřovat.  

Kritičtější byl k dění na pravici. Tam se Klausovi zdá, že se politické síly tříští na lidech, kteří si kolem sebe tvoří malé straničky, s nimiž získají jedno procento hlasů, ale v součtu nedosáhnou totálně ničeho. Má na mysli třeba Petra Robejška s jeho Realisty nebo Petra Macha se Svobodnými.

Nešetřil ovšem ani TOP 09 či ODS. „TOP 09, to je bezbarvá středová strana, která žije z toho, že nemá názor vůbec na nic. A ODS je tichá, nevýrazná. Ona teď tou vládní krizí dostala tolik nahrávek, já bych řekl tolik nahrávek na smeč a nevyužila jich,“ kroutil hlavou Klaus.  

V zápětí prohlásil na kameru, že nehodlá v televizi chválit nebo kritizovat svého syna, který kandiduje do parlamentu za ODS. „Já se k němu nebudu vyjadřovat, tím bych mu poskytl medvědí službu,“ řekl Klaus. Za pár vteřin však svého syna pochválil za to, že objíždí celou republiku, protože pochopil, že nestačí jen psát statusy na Facebook nebo chodit do televize. „On pochopil, že se s těmi lidmi musí fyzicky potkávat, a je škoda, že to nepochopili i další politici ODS,“ zaznělo z úst druhého českého prezidenta.   

Tradiční západní strany podle Klause doplácejí na to, že se poněkud zabetonovaly ve svých pozicích a žily v přesvědčení, že mají své jisté. Kupříkladu nový francouzský prezident Emmanuel Macron všechny vyvedl z omylu. Vyhrál volby, aniž se držel tradičních témat, která dlouhá léta odlišovala levici a pravici. Síla tohoto rozdělení ale vyvanula. Vymezování se na této ose už volby nevyhrává, o čemž jsme se mohli přesvědčit při rakouských prezidentských volbách, kde totálně propadli představitelé tradičních stran.

Exprezidentovi se ovšem zdá poněkud podivné chování Babišova ANO. „Když já vidím jejich fotky a volební hesla, tak já si jako první říkám, ježíš, ta fotka není povedená. A pak si přečtu to jejich předvolební heslo a říkám si, co tím mohli myslet,“ kroutil hlavou zase Klaus. On prý rozhodně Babišovo hnutí volit nebude, ale uznává, že Babiš dokázal přilákat voliče útokem na tradiční politické strany.

Slepá cesta EU

Ve druhé polovině pořadu se Klaus tvrdě obul do EU, která se podle jeho názoru vydala naprosto špatnou cestou. „Tou jednou cestou je to slepé a hloupé postupování slepou uličkou, která se jmenuje Evropská unie a která je založena na posilování moci Bruselu a oslabování moci Prahy, Vídně a tak dále. Já to nazývám slepou uličkou a ve slepé uličce nemůžete dělat další a další krok. Musíte se ze slepé uličky vrátit a zjistit, kde jste udělali chybu,“ apeloval na politiky bývalý prezident.

Česko by podle Klause mělo zůstat normální evropskou zemí a patříme do Evropy, ale Evropa a EU není totéž. Stejně tak je podle Klause zbytečné diskutovat o tom, že si musíme vybrat mezi Bruselem a Moskvou, „to je nesmysl“, varoval Klaus.

Prezident odpovídal na otázku, jak číst informaci o velkém finančním daru v řádu milionů, který Institut Václava Klause obdržel. Jde přitom o dar od muže, na něhož se vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Klause. „Já nevím, kdo zase vytáhl tuhle starou kauzu,“ okomentoval kauzu Klaus.

Vzápětí dodal, že Institut Václava Klause nedostává žádné dotace ani z Česka, ani z EU a žije jen z darů soukromých dárců. Na každý dar je podepsána darovací smlouva a to je podle Klause to jediné, co o celém případu ví.

Nakonec prozradil, co považuje za největší hrozbu pro EU a pro Západ. „Já považuji za to nejnebezpečnější, že západní civilizace odvrhává své základní principy, své hodnoty. Je to samozřejmě i rozpad tradiční rodiny. To jsou ty obrovské genderismy. To, že v tom hraje roli i migrační krize, s jejíž pomocí chtějí evropské špičky rozbít ty tradiční hodnoty Evropy, to je asi jasné,“ vypálil exprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…