Václav Klaus ml. řádil u Xavera: Savci mají dvě pohlaví, učili nás to ve škole. Nenávidím ten nový svět, kde se rozbíjejí základní hodnoty

05.03.2019 17:20

V neděli Luboš Xaver Veselý zpovídal oblíbeného politika ODS, Václava Klause mladšího. Politik se rezolutně stavěl proti zvyšování daní, zkritizoval chystanou reformu školství a neodpustil si žert na adresu aféry místopředsedkyně ODS Udženije, které byla vytýkána účast na oslavě narozenin Jaromíra Soukupa. „Já na rozdíl od jiných můžu jít na narozky, ke komu chci,“ řekl poslanec a dodal: „Představte si, kdyby Václav Moravec pozval Okamuru na narozky...“

Václav Klaus ml. řádil u Xavera: Savci mají dvě pohlaví, učili nás to ve škole. Nenávidím ten nový svět, kde se rozbíjejí základní hodnoty
Foto: Repro XTV
Popisek: Václav Klaus mladší v pořadu Xaver Live

Do studia přišlo pro oblíbeného politika velké množství dotazů. Ten první byl, zda uvažuje o prezidentské kandidatuře, na což Klaus odpověděl, že je na tyto úvahy ještě mladý. Navíc by se prý musel oženit, aby měl první dámu a nevypadal na mezinárodních návštěvách podezřele. Veselý na to navázal otázkou, zda je dobře, že Andrej Babiš jede za prezidentem Trumpem. Podle jeho názoru je to určitě dobře, protože dobré vztahy se všemi mocnostmi jsou pro Česko podle něj důležité.

Pak přišla pro Klause otázka, kde se mohl vymezit. Zda by podpořil zvýšení spotřební daně na alkohol a cigarety. Politik odvětil, že si dal závazek nezvedat ruku pro návrhy, které daně zvyšují, a naopak zvedat pro ty, jež daně snižují. „Alkohol pije drtivá většina české společnosti, takže se tím berou lidem z kapsy peníze, které by se mohly utratit za něco jiného,“ řekl Klaus a dodal, že pak bude ty peníze mít vláda. „Čertví, co s nimi udělá,“ prohlásil. Když bude daň větší, začne podle něj docházet k pašování a pálení načerno. Prý by snížil hlavně daně na práci, protože ty máme zřejmě největší v Evropě. Když jako zaměstnavatel měl 50 tisíc korun na plat učitelky, tak ona dostala jen 25 tisíc.

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí

Veselý mu pak podsunoval, že to má v ODS těžké, ale Klaus mu oponoval, že on to má naopak lehké. „Já na rozdíl od jiných můžu jít na narozky, ke komu chci,“ komentoval vlnu nevole proti místopředsedkyni ODS za její účast na oslavě Jaromíra Soukupa. Řekl, že ho Soukup dokonce pozval, ale on byl zrovna s dětmi na horách, takže nemohl přijít, což by prý klidně učinil. Pozastavil se nad tím, že to od svých příznivců neschytal Soukup za pozvání místopředsedkyně ODS Udženije. „Představte si, kdyby Václav Moravec pozval Okamuru na narozky. Tak co by se stalo. Schytal by to samozřejmě Moravec, že takového obskurního politika zve,“ spekuloval politik a odsoudil kádrování.

Další otázka byla na platy učitelů, zda dosáhnou alespoň výše průměrného platu. Klaus prohlásil, že 40 miliard na reformu školství bude „rozfofrováno“ za sanaci škol, které nemají moc žáků. „Kdyby to fungovalo normálně, tak se ty mzdy zvýší o 40 procent. Protože my, jak tady sedíme, tak platíme daně, platíme o 40 % navíc a ty peníze se prostě vysypou z okna a ti kantoři to prostě nedostanou. Dostanou 15 %, a ještě jim strhnou část osobního, protože na to ti ředitelé nemají,“ vysvětloval Klaus a dodal, že se snažil reformu zastavit, ale byl přehlasován. Bránil systém placení škol za studující žáky, řka, že teď to bude „každému podle jeho potřeb, od každého podle jeho schopností“.

Klaus komentoval také zákon prostituci z pera Pirátů. „Mně to přišlo naprosto neuvěřitelný, jako že se zbláznili. Ale prostituce je tady od pravěku, to je normální věc, takže já nevím, jak by to chtěli regulovat,“ prohlásil politik o návrhu. Veselý pak připomenul slova poslance Michálka, že prostitutky by měly podobnou smlouvu jako herečky. „Já jsem teda v bordelu nikdy nebyl, ale kdybych tam měl jít uzavírat nějakou smlouvu, tak bych tam už tuplem nešel,“ přidal Klaus k lepšímu. Proč se rozhodli Piráti téma zvednout, neví.

I na Pavla Novotného došlo. Klaus se vykrucoval, že není občan Řeporyjí, takže to s ním nesouvisí, ale Xaver Veselý mu připomenul, že Novotný je jeho spolustraník. Dodal, že ODS má asi 20 tisíc členů, takže to, že je spolustraník, zase tolik neznamená. S Novotného názory nesouhlasí, ale prý neví, jestli bývalý král bulváru jenom neprovokuje.

Přišla i otázka na tělo, zda se cítí být homofobem. Klaus to odmítl i přes to, že je proti zákonu o manželství homosexuálů a naopak je pro ústavní zákon, který definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou. Veselý pak nadhodil rozhovor o sexismu a třetím pohlaví s Janou Valdrovou na Reflexu. „Já si myslím, že savci mají dvě pohlaví. Nás to učili v přírodopisu a já paní učitelce věřím dodneška,“ okomentoval to Klaus a dodal, že tento nový svět, kde se rozbíjejí všechny základní hodnoty, z duše nenávidí. Doplňující otázka padla na pochod Prague Pride. „Já jsem liberál, takže ať si každej poskakuje, jak chce,“ začal Klaus, ale doplnil, že nerozumí tomu, proč někdo kvůli své sexualitě poskakuje v průvodu v roztodivném oblečku.

Další tazatel chtěl vědět, jestli politik považuje TOP 09 a STAN za pravicové strany. Na to Klaus jenom dodal, že obě strany kandidují se Zelenými do europarlamentu, což jsou podle Klause extrémní levičáci (jde však o stranu LES). „Kváká to jako žába, vypadá to jako žába, tak je to žába,“ zhodnotil strany. Přišel též dotaz na to, kdy opustí ODS, do které již prý názorově nepatří. „Já myslím, že ty moje názory se shodují s tím, na čem byla ODS založená, a je otázka, kdo tam patří a nepatří,“ odpověděl briskně Klaus.

Celý článek ZDE:

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…