Václav Klaus promluvil: Není energie. Část politiků to dětinsky svádí na Putina

04.09.2022 10:10

Druhý český prezident promluvil na Frekvenci 1 o energetické krizi, která má podle jeho názoru kořen v době před ruským vpádem na Ukrajinu. Tyto základy podle Klause položila již švédská aktivistka Greta Thunbergová. Ta podle Klause nějaký čas vyhrávala, ale teď už si lidé začali všímat, že se světem není něco v pořádku.

Václav Klaus promluvil: Není energie. Část politiků to dětinsky svádí na Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Exprezident Václav Klaus ve své promluvě na Frekvenci 1 konstatoval, že svět potřebuje energii, aby mohl fungovat, a v tuto chvíli se z Klausova pohledu neobejde ani bez fosilních paliv ani bez jádra. Ať už si švédská aktivistka – a její následovníci – říká, co chce.

„Zatím tento boj vyhrává Greta. I zcela nepozorní a k věcem veřejným neteční lidé si však všimli, že něco není v pořádku – všimli si, že energie buď nejsou, nebo jsou strašně drahé. Část politiků to dětinsky svádí na Putina. Část si už sice svou chybnou podporu boje s emisemi CO2 začíná uvědomovat, ale i nadále raději mlčí,“ vypálil Klaus.

„Nejhorší jsou ti, kteří se teprve teď probudili a v úsilí o svou vlastní záchranu předvádějí horečnou aktivitu: navrhují sektorové (či dokonce válečné) daně, chtějí znárodňovat energetické firmy (jako kdyby zapomněli, jak za komunismu fungovaly národní podniky), napadlo je tzv. zastropovat ceny, protože si asi myslí, že tím nerovnováha na trhu zmizí,“ pokračoval ostře Klaus.

Nakonec nabídl recept, jak energetickou krizi řešit.

Vidí v podstatě dvě cesty. Jednak je podle něj zapotřebí nabídnout na trhu více energie, ať už zvýšením domácí produkce nebo jejím dovozem – a současně lze snížit stávající spotřebu energie, pokud to lze a nevrátí-li to lidstvo do minulosti, o což z pohledu exprezidenta usilují Zelení.

Klaus zdůraznil, že zastropování cen energií nevyřeší problém ani na straně poptávky po energiích, ani na straně nabídky energie. Povede pouze k tomu, že již dnes nejrychleji zadlužované Česko, v porovnání s ostatními zeměmi, zadluží ještě více. A tyto dluhy budou jednou splácet naše děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…