Václav Klaus v ČT a bez servítků: Povinností každého správného demokrata je nabourávat víru v tuto EU. Nakonec zvítězíme!

30.04.2019 19:41

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v úterním Interview ČT24 přivítala druhého českého prezidenta Václava Klause. Zeptala se ho na 15 let Česka v EU. A slyšela toho opravdu hodně. Slyšela, že každý opravdový evropský demokrat musí usilovat o rozpad současné EU. Zdůraznil také, že necítí žádné ohrožení ze strany Ruska. Zato cítí velké ohrožení své svobody, a to kvůli tvrdým manipulacím Evropské unie.

Václav Klaus v ČT a bez servítků: Povinností každého správného demokrata je nabourávat víru v tuto EU. Nakonec zvítězíme!
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Václav Klaus v pořadu ČT Interview.

„Já jsem byl od počátku odpůrcem toho, v co se zvrtl evropský proces,“ začal Klaus s tím, že odstraňování bariér považoval za klady EU, ale dnes má pocit, že bariér znovu přibývá. Je si však vědom toho, že jsme do EU vstoupit museli.

„My jsme prostě nebyli v luxusní situaci nějakého Švýcarska, které bylo dlouhodobě stabilní evropskou zemí, které nereagovalo na pád komunismu. My jsme byli opravdu oslabení a potřebovali jsme se vrátit mezi normální evropské země,“ prohlásil.

„Já myslím, že jsme tehdy vstoupit museli, ale ten vstup do EU měl pro nás své výhody a nevýhody. A já nejsem přesvědčen o tom, že výhody převažují nad nevýhodami. Když bych byl hodně smířlivý, tak je to fifty – fifty. Myslím, že jsme tím vstupem řadu věcí ztratili, a myslím, že to tak cítím nejen já, ale i řada dalších lidí,“ pokračoval exprezident.

Trval si na tom, že je třeba kriticky hodnotit, co nám EU dala a vzala. Údajně falešně nálepkovat tuto kritiku jako euroskepticismus považuje Klaus za laciné. „Každý, kdo kritizuje soudruha (předsedu Evropské komise Jeana-Clauda) Junckera, tak je euroskeptik, to já si myslím, že je špatně,“ zaznělo z úst hosta. „Říkáte ‚soudruh Juncker‘, to říkáte záměrně?“ zeptala se Tvarůžková. „Ano, to říkám záměrně, protože on mě zlobí,“ zdůraznil Klaus s tím, že Juncker tlačí EU k unitárnímu státu, což host České televize důrazně odmítá.

Uznal, že naše členství v EU s sebou přineslo určité ekonomické výhody, ale dnes se podle něj dá jen těžko odlišit, co všechno bylo způsobeno naší vlastní ekonomickou transformací v 90. letech 20. století a co už se dá přičíst na konto našeho členství v EU.

Další věc pak je, jak efektivně využíváme evropské dotace. „V tom my jsme hloupější než řada dalších států,“ posteskl si Klaus.   

Druhý český prezident se domnívá, že EU nelze upřít, že volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb je pozitivní, ale to, co přichází nad to, už škodí.

„Můj syn byl vyloučen z ODS za to, že říkal, že naši poslanci jsou jen zdvihači ruky a pasivně zdvihají ruku pro implementaci směrnic EU do našich zákonů,“ kroutil hlavou Klaus.

Tvarůžková mu připomněla, že Klaus mladší srovnal přijímání těchto směrnic s posíláním Židů na smrt za druhé světové války.

„Ten příměr nebyl nutný, ale nic tak špatného to nebylo. A já myslím, že to, co z toho udělali jeho kamarádi v ODS v čele s panem Petrem Fialou, to bylo naprosto skandální,“ rozčílil se Klaus. „Ale to už nemá cenu řešit,“ dodal ještě.

Konstatoval, že celou řadu směrnic bychom přijímat nemuseli, např. směrnice o námořním právu nebo námořních lodích. „Takže ty směrnice, které nám z té EU plynou, jsou zcela zbytečné,“ prohlásil. Kdyby si EU toto všechno odpustila, měla by prý v České republice mnohem více přátel. „Včetně mě,“ podotkl Klaus.

Je však velmi pesimistický v otázce, zda se EU ještě změní k lepšímu. „Tam je zaděláno na nezměnitelné procesy. Bylo by potřeba vrátit se hodně dozadu a vrátit celou řadu rozhodovacích procesů na úroveň národních států,“ řekl exprezident.

Domnívá se, že odchod z EU je pro nás žádoucí, ale současně nereálný.

„Odejít z EU by bylo podle mého žádoucí a dobré, ale nevidím to jako realistické. To, jak Evropská unie zachází s ostrovním státem, Velkou Británií, to nám dává jasné sdělení, že je nerealistické pokusit se o czexit,“ uvedl Klaus.

Uznal, že je Velká Británie rozpolcená, což považuje za velmi smutné, protože současná vláda příliš není schopná skutečně vyjednat brexit. „Je to rozpolcená země, nepřipravená přijmout jasná řešení,“ posteskl si. Brexit byl podle jeho názoru velkou příležitostí na změnu, u které se však zdá, že byla promarněna.

Host si byl podle svých vlastních slov vědom toho, že v Češích svými vystoupeními oslabuje důvěru v EU, a považuje za správné, že tak činí. „Určitě. Já myslím, že dnešní EU v mnoha věcech není dobrá a nabourávat víru v tuto EU je povinností každého skutečného evropského demokrata. A já jsem přesvědčen, že nakonec zvítězíme,“ zdůraznil Klaus. Jen prý není jisté, kdy to bude.

Nakonec se věnoval i rusko-ukrajinskému konfliktu. Tvrůžková se ho totiž zeptala, zda svým vystupováním také nenabourává vliv EU jako významného světového hráče např. právě v rusko-ukrajinském sporu o území.   

„Já nevím, proč by se EU měla plést do Ukrajiny, proč se pletla do sporného Majdanu. EU přispěla k neblahé situaci na Ukrajině. Já myslím, že krize, která vznikla v této části světa, byla více způsobena Ukrajinou než Ruskou federací. A EU bohužel tento proces podporovala, takže je spolupachatelem. Vinit za to Rusko je naprosto zbytečné,“ uvedl Klaus.

Anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem je prý jen reakcí na to, co se dělo na náměstí Majdan v roce 2014.  

Nakonec zdůraznil, že se necítí ohrožen Ruskem, ale Evropskou unií.

„My nejsme členy Ruské federace a mě neohrožuje rozhodování (prezidenta Vladimira) Putina nebo ruského parlamentu. My s Ruskou federací ani nemáme společnou hranici. Mě ohrožuje rozhodování EU, které my jsme členem. Já cítím ohrožování svobody ze strany EU tvrdou manipulací,“ uzavřel druhý český prezident své vystoupení ve veřejnoprávní televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…