Václav Moravec srazil Witowskou, která ho kritizovala. Hodně ošklivě

26.03.2023 8:45 | Kauza

Moderátor České televize Václav Moravec v podcastu Chyba systému reflektoval práci českých novinářů během lednových prezidentských voleb. Podle jeho názoru zúžili objektivitu na pseudovyváženost. Znepokojuje jej propojování politiky s žurnalistikou. Novináři podle Moravce mají být uměření, opřel se proto do moderátorky Světlany Witowské, která tohle v určitých situacích nedokázala.

Václav Moravec srazil Witowskou, která ho kritizovala. Hodně ošklivě
Foto: Scren ČT24.cz
Popisek: Václav Moravec

Podle Moravce dnešní novináři zapomínají na to, že hlavními atributy objektivity je fakticita a relevance: „Na to jsme v dnešní době úplně zapomněli, protože jsme objektivu zúžili na pseudovyváženost, kdy máme být jen mechanickými měřiči času a nemáme kontrolovat fakta a dokonce i jejich relevanci,“ říká.

„To, co mě trápí, je neschopnost té kvalitní žurnalistiky dívat se na systémové prvky a pojmenovávat je. Jsou okamžiky, kdy si sám na sobě vyzkouším, že když si dovolím upozornit na podobnost byznysovu okolo Petra Pavla a Miloše Zemana, tak vnímám rozdílnost pohledů na tyhle prvky,“ pozastavuje se Moravec.

Propojování žurnalistiky s politikou vysledoval i u Andreje Babiše. „S oblibou studentům říkám, že on posunul trend, který byl v médiích přítomný už v 90. letech. To znamená propojení politiky a žurnalistiky. Václav Klaus, Denní telegraf a banka IPB, vždyť na Babiše bylo zaděláno už tehdy,“ dodává Moravec.

„Vezměme si propojení lidí kolem Petra Pavla s Deníkem N a pojďme se bavit o odstupu a kritičnosti Deníku N ve fázi té kampaně a ve zkoumání byznysového okolí všech prezidentských kandidátů,“ pozastavuje se Moravec.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38691 lidí
Zkritizoval také vyjadřování novinářů skrze sociální sítě. A sice když se do něj obula jeho bývalá moderátorská kolegyně z České televize Světlana Witowská, když se na svém Twitteru zastala svého partnera, diplomata Petra Koláře. Toho Moravec ve svém pořadu na ČT připodobnil k tehdejšímu poradci Miloše Zemana Martinu Nejedlému. „Přišlo mi absurdní, že jsem byl vtažen a na sociálních sítích přímo osloven kolegyní Witowskou, že si vyprošuje, že došlo k takovému srovnávání. Část lidí nepochopila, proč na to vlastně nereaguju. A proč bych na to reagoval? Pro mě je platforma sociálních sítí jen platformou veřejné sféry a mám tím dál prohlubovat nedůvěru vůči žurnalistice? Tak si nechám nadávat, byť mi to tedy přijde absurdní, že mě školí někdo o bulvaritě a neserióznosti, kdo dovedl číst zprávy o chemtrails na soukromé televizi a podobně. My sami máme být uměření,“ opřel se Moravec do Witowské.

Mezi hosty byla také novinářka Apolena Rychlíková, podle ní v českých médiích dominuje pravicově liberální ideologie, se kterou se ztotožňuje drtivá většina novinářů.

Novinář z Aktuálně.cz David Klimeš by se naopak divil, kdyby novináři během prezidentských voleb neselhali. „Bylo by mi vlastně divné, kdybychom jako novináři v prezidentské volbě v něčem neselhávali. Kdyby to tak bylo, tak bych se bál. Bylo by to opravdu jako v 80. letech, kdy cenzurní úřad vyhodnotí, jestli byly dostatečně pokryté volby nebo sjezd KSČ. Naštěstí to tak není. Naštěstí můžeme selhávat,“ konstatuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavní "goebels" Brusele na ČT09, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLuis5 , 26.03.2023 11:52:32
vyučuje a poučuje o kvalitní žurnalistice ! Pokrytectví utržené ze řetězu !!! A pomatená levicová extrémistka Apolena ? Ta se bez banu nedá komentovat...

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…