Vaječné peklo: 85% zdražení. Cukr, mouka. Provalilo se vše

14.02.2023 13:10

Český statistický úřad zveřejnil data o inflaci za leden. V oblasti potravin meziročně nejvíce zdražily cukr a vejce, obojí o 85 %. Agrární komora ČR má o viníkovi jasno: řetězce. Zatímco výrobci od loňského září po prosinec zdražili o devět korun a třicet haléřů, řetězce o patnáct korun padesát. A jsou zde i jiné položky. Ekonom Štěpán Křeček pak vysvětlil, co za zdražením stojí. A pro ty, kdo se na Velikonoce chystají péct, nemá dobrou zprávu.

Vaječné peklo: 85% zdražení. Cukr, mouka. Provalilo se vše
Foto: Václav Fiala
Popisek: Vejce

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí
V pátek zveřejnil Český statistický úřad data o inflaci za leden. Meziročně se spotřebitelské ceny zvedly o 17,5 %. Tedy v průměru lidé platí skoro o pětinu více, než platili minulý leden. „Tahounem“ inflace jsou dle statistického úřadu náklady na bydlení. Vzrostly ceny nájemního bydlení, taktéž výrobků pro údržbu bytu a hlavně tuhých paliv. Ta zdražila o 58 %.

Ovšem další důvod vysoké inflace je zdražení u potravin. Zdražila například rýže o 35 %, mouka o 44 %, vepřové o skoro 37 % a drůbeží o 32,5 %. A dražší je skoro o 40 % také polotučné mléko. Nicméně nejvyšší čísla jsou u cukru a vajec. Ty od minulého roku zdražily v podstatě stejně, o 85 %.

Cukr a vejce jsou také potraviny, na které se ve svých příspěvcích soustřeďuje Agrární komora České republiky. Pravidelně upozorňuje, kolik z nárůstu ceny je z důvodů narůstu cen u zemědělců a kolik mají „na triku“ obchodní řetězce operující na českém území.

Například u vajec. „Kdo si pořádně ‚mastí kapsu‘, jsou jednoznačně obchodní řetězce. Zdražily totiž znatelně výrazněji než dodavatelé vajec. Přitom drtivá většina růstu nákladů je na straně zemědělců. Téměř 70 % ceny vejce totiž tvoří krmivo nosnic. Jasná čísla: Chovatelé podle ČSÚ od loňského září do prosince zdražili ‚výrobu‘ deseti vajec průměrně z 23,59 na 32,90 Kč. To je nárůst o 9,31 Kč. Obchody za stejnou dobu zdražily z 35,51 na 50,99 Kč. To představuje nárůst hned o 15,48 Kč,“ uvádí komora a dodává: „Jednoznačný statistický důkaz, na čí straně jsou brutální obchodní přirážky. Hlavně, zákazníku, pořádně zaplať!“

Měsíc r. 2022

Cena od zemědělce

Prodejní cena

Září

23,59 Kč

35,51 Kč

Říjen

26,10 Kč

45,01 Kč

Listopad

30,05 Kč

48,92 Kč

Prosinec

32,90 Kč

50,99 Kč

Na „nemravné ceny“ upozornila Agrární komora ČR i v rámci svátku zamilovaných.

Kromě vajec se komora soustředila i na ceny kuřecího. „Vloni v lednu dodávali zemědělci obchodům kuřata průměrně za 23,81 Kč/kg, na konci roku pak za 30,28 Kč/kg. Chovatelé zdražili kvůli extrémně vysokým cenám energií a krmiv o 6,47 Kč, to je 27 %. Supermarkety za stejnou dobu ale zdražily z 59,26 na 79,97 Kč/kg. Přihodily si víc než ‚dvacku‘, což představuje 35 %,“ upozornila.

Pro ParlamentníListy.cz komentoval zdražení ekonom Štěpán Křeček: „Cena vajec stoupla kvůli ptačí chřipce, která způsobila vybití některých chovů. V následujících letech by mělo dojít k zákazu klecového chovu slepic, což může vést k dalšímu navýšení cen. Situaci na trhu zneužívají někteří obchodníci, kteří ceny zvyšují více, než rostou náklady, aby si navýšili své marže.“

„U cukru je problém v tom, že se vyrábí nárazově po sklizni cukrovky. Aktuálně prodávaný cukr se již vyráběl za situace vysokých cen energií, což způsobilo jeho skokové zdražení. I v tomto případě však bohužel platí, že růst ceny cukru nejde plně vysvětit rostoucími náklady na jeho výrobu, takže část problému spočívá ve vyšších maržích obchodníků,“ doplnil pak ke zvýšení ceny cukru.

A pokud jde o pečení mazanců, velikonočního beránka a malování kralic, říká toto: „Do Velikonoc nelze očekávat, že by se ceny vajec a cukru snížily. Naopak zvýšená poptávka může vést ještě k mírnému navýšení cen. Lidé by proto měli využít akčních nabídek na tyto produkty a v případě, že se jim naskytne výhodná koupě, mohou si udělat přiměřené zásoby.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poprvé slyším, že za zdražení nemůže Rusko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 14.02.2023 13:20:51

|  9 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…