Valachová: Školství je prioritou koalice. O zvýšení platů se bude jednat

08.06.2016 16:30

Všechny koaliční strany na dnešním jednání označily školství jako prioritu. O konkrétních částkách a procentech, o kolik by se mohly zvýšit učitelské platy, bude vláda jednat v polovině června. Novinářům to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Valachová: Školství je prioritou koalice. O zvýšení platů se bude jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

"Jsem ráda, že všechny tři strany ústy svých koaličních lídrů potvrdily postup, že učitelé budou ohodnoceni tak, aby se začali přibližovat ostatním profesím," řekla novinářům ministryně Valachová. Dodala, že ministr financí má zpracovat konkrétní návrh a jednání bude pokračovat 15. června. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zdůraznil, že by se při navyšování platů neměla zapomínat na vysokoškolské učitele.

"Od počátku jsem preferoval vyšší navýšení u učitelů než u ostatních státních zaměstnanců," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj ale nyní v rozpočtu na příští rok zbývá k rozdělení jen asi 4,1 miliardy korun. Dodal, že částku na platy učitelů bude možné navýšit, pokud se zlepší odhady výběru daní pro příští rok.

Školské odbory požadují desetiprocentní nárůst platů učitelů i nepedagogických pracovníků. Nároky obou skupin pracovníků ve školství se budou řešit odděleně, o růstu platů nepedagogů se bude rozhodovat společně s ostatními státními zaměstnanci.

Vedle desetiprocentního růstu platů, který podporuje ministryně školství i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), je ve hře i varianta s každoročním růstem po pěti procentech v následujících třech letech. O této možnostiValachová hovoří jako o "plánu B", ale odbory to nepovažují za dostatečně motivující.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve hovořil o tom, že by učitelům přidal pět procent, ale minulý týden po schůzce s vedením školských odborů konkrétní výši možného růstu platů nekomentoval. Uvedl pouze, že by učitelé stejně jako pracovníci finanční správy měli dostat přidáno více než ostatní státní zaměstnanci. Prostor pro to prý ve státním rozpočtu je.

Valachová ve srovnání s aktuálním návrhem státního rozpočtu na příští rok požaduje vedle peněz na platy učitelů ještě finanční zajištění zákonných nároků. Jedná se o podporu společného vzdělávání a výdaje spojené s vyšším počtem dětí ve školách. Celkem pro regionální školství žádá minimálně 6,9 miliardy korun nad současný návrh. Další miliardu chce pro vysoké školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…