Válek o tom přestal mluvit. Přesto se na tom potichu pracuje. Za co si připlatíte

28.12.2022 12:01

Podle informací Lidových novin ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nechává své podřízené pracovat na manuálu, co napříště bude v českém zdravotnictví bráno jako bezplatná péče, resp. péče placená z veřejného zdravotního pojištění, a za co už si bude pacient připlácet. Nadstandardy se pokoušela zavést už vláda Petra Nečase s tehdejším ministrem zdravotnictví za TOP 09 Leošem Hegerem. Tehdy nadstandardy zarazil Ústavní soud ČR.

Válek o tom přestal mluvit. Přesto se na tom potichu pracuje. Za co si připlatíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Ministr přišel s nápadem na zavedení nadstandardů ve zdravotnictví v listopadu. Tehdy podle ČTK uvedl, že chce posílit především oblast prevence.

„Hory a sportování je prevence a chceme podpořit turistický ruch a tuto oblast průmyslu, protože cítíme, že tam bude problém,“ řekl ministr.

Připustil, že zavedení nadstandardu povede k ustavení dvojí kvality péče v českém zdravotnictví, ale po vlně kritiky o tomto svém nápadu přestal mluvit.

Zřejmě však myšlenku zcela neopustil a nechává své podřízené pracovat na manuálu, ve kterém bude stanoveno, jaká péče může být napříště hrazena z veřejného zdravotního pojištění a jaká péče už by mohla být považována za nadstandardní, za kterou si pacient připlatí, bude-li o ni mít zájem.

Přípravy má podle informací Lidových novin na starosti speciální pracovní skupina, ve které společně zasedají lékaři, zástupci ministerstva i pojišťoven.

Skupina sestavuje seznam „klinicky vhodných postupů“ na léčení různých nemocí a to s cílem sjednotit péči v českých a moravských nemocnicích. Na tomto seznamu je prý již asi 40 položek.

„Tvorba těchto doporučených postupů je pro nás důležitá. Nastaví jednotnou laťku, pokud jde o kvalitu péče ve zdravotnických zařízeních. Lépe si díky tomu pohlídáme, za co lékařům ve skutečnosti platíme,“ řekl LN ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. „Klinicky doporučený postup totiž můžeme považovat za nepodkročitelný standard,“ dodal.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Pokud bude pacient vyžadovat cokoli, co bude nad rámec těchto postupů a nebude možné medicínsky doložit, že se bez toho neobejde, může být považováno za v minulosti již tolikrát propíraný nadstandard, za který si lidé připlatí a do systému českého zdravotnictví tak přidají potřebné finanční zdroje. Podle Kabátka by český zdravotnický systém mohl přes nadstandardy získat asi 9,3 miliardy korun navíc.

Plán zavést nadstandardy potvrdil i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

O zavedení nadstandardů ve zdravotnictví se snažila vláda Petra Nečase s tehdejším ministrem zdravotnictví za TOP 09 Leošem Hegerem, ale tehdy pokus zarazil Ústavní soud. Mimo jiné s poukazem na to, že tehdejší ministr zaváděl nadstandardy vyhláškou.

Heger zavedení nadstandardů dodnes považuje za třaskavé téma.

„Politicky je to smrtelná záležitost, se kterou se musí zacházet velmi opatrně,“ podotkl Heger obecně k nadstandardům.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se postavil ostře proti možnému zavedení nadstandardů.

„Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR je šokován v sobotu 5. listopadu publikovaným vyjádřením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, že chce zavedením nadstandardů ve zdravotnictví rozdělit nyní poskytovanou zdravotní péči na ‚dvě skupiny kvality péče‘, a to podle schopnosti pacientů připlatit si na péči. Za zcela demagogické považuje vysvětlení, že ‚to přinese zkvalitnění pro všechny‘,“ stálo už na počátku listopadu v prohlášení svazu.

„V souvislosti se současnou vládou se často uvádí, že ji občané zvolili proto, že si přáli změnu. Ale opravdu si voliči vládních stran přáli změnu našeho zdravotního systému a rozdělení zdravotní péče na kvalitnější péči jen pro bohaté a horší péči pro ty, kteří nebudou mít na připojištění?“ zeptala se v této souvislosti předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolik prošustroval Válek????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetakyskorodoktor , 28.12.2022 12:45:14
Válek: Stát zaplatil za covidové vakcíny 21 mld., spotřeboval za 7 mld.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…