Válka Bruselu s Londýnem o vakcínu. Zastavíme vývoz, hrozí EU

31.01.2021 12:40

Kvůli dodávkám vakcíny od britsko-švédské firmy AstraZeneca narostly rozepře mezi Evropskou unii a Velkou Británií. Firma snižuje objem dodávek a hlásí zpoždění. Plnění plánů očkování rizikových skupin je tak značně pozadu. EU výrobci pohrozila omezením vývozu vakcín, informuje Echo24.cz. 

Válka Bruselu s Londýnem o vakcínu. Zastavíme vývoz, hrozí EU
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Lékař chystá očkovat proti koronaviru

Očkovací látka od firmy AstraZeneca byla schválena v pátek Evropskou lékovou agenturou. Mnozí to označovali za naději na evropskou spásu. Firma však nakonec avizovala, že nebude schopna dostát závazkům, tedy že včas nedodá nasmlouvaný počet dávek vakcíny, za který Evropská unie podle zveřejněného (částečně začerněného) textu smlouvy zaplatila 870 milionů eur.

(Ne)dodávky vakcíny se tak staly příčinou zvyšujícího se napětí mezi EU a Velkou Británií. Samotná smlouva počítala se 100 miliony dávek v horizontu prvních tří měsíců tohoto roku, ale – v tomto období jich dorazí výrazně méně, údajně pouhá čtvrtina pro všechny státy EU.

Členským zemím EU jsou tím kompletně narušeny jejich očkovací strategie, země hrozí už i soudem. Někteří vysoce postavení úředníci Evropské komise podezřívají společnost AstraZeneca, že odváží nasmlouvané vakcíny jinam.

Jako oficiální důvody, proč došlo k tak razantní redukci dodávek, jsou firmou uváděny údajné problémy s výrobou v Belgii, kde má firma továrnu. Podle Evropské komise je takové vysvětlení nesmyslné.

Celý text ZDE

Evropská unie pohrozila, že pokud výrobci vakcín proti covidu-19 nedodrží smlouvy s Evropskou unií, budou jim moci členské státy dočasně omezit vývoz vakcín vyráběných v podnicích na území bloku. Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámení Bruselu kritizovala.

Vakcína od firmy AstraZeneca měla být první, která se měla dostat do EU v celkovém objemu 400 milionů dávek, ale v dodávkách ji předběhly společnosti Pfizer/BioNTech a Moderna. I ony však musely vyhlásit omezení dodávek. Omezení dodávek vakcíny od Moderny hlásí vedle Česka i Německo, Polsko nebo Itálie.

První dodávky vakcíny od firmy AstraZeneca by v České republice mohly být za dva až tři týdny. Množství vakcíny, jež bude v první dodávce doručeno, zatím Ministerstvo zdravotnictví ČR neuvedlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…