Válka mezi Británií a Španělskem? V TV padlo šokující vyjádření

03.04.2017 13:02

Spor mezi Španělskem a Velkou Británií o Gibraltar eskaluje. Madrid se ohání smlouvou z počátku 18. století. Britský lord zas připomíná válku o Falklandy, kde to odnesla „jiná španělsky mluvící země“.

Válka mezi Británií a Španělskem? V TV padlo šokující vyjádření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

V pátek v rámci vyjednávání o brexitu Evropská unie nabídla Španělsku možnost vetovat budoucí rozhodnutí o podobě vztahu mezi Gibraltarem a EU poté, co blok opustí Velká Británie. 

 

Budoucnost skalnaté enklávy ležící na nejjižnějším cípu Španělska se ukázala být doposud zřejmě nejkomplikovanějším předmětem vyjednávání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, v rámci kterého se řeší tak důležitá témata jako podmínky přístupu VB k jednotnému evropskému trhu a budoucí status občanů EU žijících na území VB a vice versa. 

 

Vyjednávání o otázkách týkajících se Gibraltaru se již v minulosti ukázaly být těmi ne zcela jednoduchými. Brusel se podle názoru mnohých expertů tedy raději přiklonil k této variantě, která měla napomoci zjednodušení vyjednávacích procesů. 

 

„Zdá se, že Brusel tento ústupek Španělsku učinil ve snaze usnadnit celý vyjednávací proces o odchodu Velké Británie z EU,“ cituje americká CNBC slova jednoho z evropských diplomatů v belgickém Bruselu. 

 

Podle posledního návrhu týkajícího se odstupových jednání s VB, který zbylí členové musí odsouhlasit do 29. dubna, nebude po odstoupení Velké Británie z Evropské unie žádná dohoda mezi EU a VB automaticky aplikovatelná na Gibraltar bez toho, aniž by se na tom vzájmeně shodla VB se Španělskem. 

 

Tato klauzule tak v podstatě dává Madridu podíl na rozhodovacích pravomocech v otázkách budoucího osudu Gibraltaru, ovšem až poté, co bude celá záležitost smetena z bruselského stolu, tedy po vystoupení Spojeného království z EU.

 

Tiskový mluvčí španělské vlády vyjádřil obratem spokojenost s rozhodnutím EU.

 

„To je přesně to, co jsme chtěli, a o čem jsme od začátku mluvili. Uznání ze strany Evropské unie španělské právní a politické pozice nás plně uspokojuje,” cituje slova Iniga Mendeze de Viga z nedávné tiskové konference CNBC

 

O poznání méně spokojená je s rozhodnutím EU vláda samotného Gibraltaru, která ihned v pátek zveřejnila oficiální prohlášení, ve kterém vyjádřila svou nevoli s pozicí Španělska.

 

„Jedná se o pobuřující pokus ze strany Španělska o manipulaci Evropské rady k dosažení vlastního úzkého politického zájmu. Jasný důkaz toho, že Španělsko zaujalo predátorský přístup, v rámci kterého se nebude bát zatlačit své partnery do kouta,“ napsal v e-mailovém prohlášení ministerský předseda Gibraltaru Fabian Picardo.

 

Prudká reakce ve Velké Británii

 

Zjevné podráždění mnohých britských politiků zosobnil zejména bývalý lídr Konzervativců Michael Howard, který v neděli uvedl, že Theresa Mayová bude připravena k ochraně Gibraltaru použít všech dostupných prostředků, včetně těch vojenských. 

 

„Před pětatřiceti lety se jiná předsedkyně britské vlády rozhodla vyslat námořnictvo přes polovinu světa, aby zajistilo svobodu jiné malé skupině britských občanů proti jiné španělsky mluvící zemi. Jsem si naprosto jist tím, že současná ministerská předsedkyně ukáže stejné odhodlání v ochraně obyvatel Gibraltaru,“ pronesl v neděli na Sky News Lord Michael Howard.

 

Downing Street se k tomuto komentáři odmítla vyjádřit, nicméně informovala o tom, že Mayová již kontaktovala Fabiana Picarda z Gibraltaru, kterého ujistila, že „Velká Británie je i nadále odhodlána hájit zájmy Gibraltaru“, informuje deník Guardian.

 

Ministerská předsedkyně Mayová dodala, že britská vláda by „nikdy neuzavřela dohodu, podle jejíchž podmínek by obyvatelé Gibraltaru proti své vlastní vůli připadli pod suverenitu jiného státu“. 

 

Nicméně jeden ze zkušených evropských diplomatů britskému Guardianu sdělil, že Evropská unie v otázce Gibraltaru rozhodně nepovolí, a dodal, že Španělsko do budování podpory ze strany členských států ve zmíněné otázce investovalo mnoho času a energie.

 

„Španělsko toto téma bere velmi, velmi vážně. Myslím, že má u všech členských států podporu,“ uvedl další diplomat.

 

 

Historický kontext

 

Španělsko se již dlouho snaží o dosažení „sdílené suverenity“ nad Gibraltarem, nicméně poslední pokus o získání většího vlivu nad enklávou je podle mnohých expertů spojen spíše s úmyslem navýšit současné velice nízké korporátní daně, které ze skalnatého území činí atraktivní destinaci pro finanční sektor.

 

Španělsko se dále ohání tím, že gibraltarské letiště se nachází na území, které oficálně nepatří Velké Británii. Utrechtská smlouva z roku 1713, ve které Španělsko podstoupilo Spojenému království hrad, přístav a město v Gibraltaru, prý nezahrnovala práva na výběžek, kde se nachází přistávací dráha letiště. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…