Válka mezi právníkem, Sobotkovým kamarádem, Pokorným a novinářem Erikem Bestem pokračuje. U soudu padl verdikt

28.01.2019 16:02

Právník a lobbista Radek Pokorný uspěl u Mětského soudu s žalobou na politického analytika a novináře Erika Besta. Ten proto nesmí nadále šířit a propagovat text, v němž psal o údajném Pokorného vlivu na rozhodování antimonopolního úřadu.

Válka mezi právníkem, Sobotkovým kamarádem, Pokorným a novinářem Erikem Bestem pokračuje. U soudu padl verdikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovalo odročené líčení, ve kterém soud projednává žalobu advokáta Radka Pokorného na novináře Erika Besta kvůli jeho názorům o možném vlivu Pokorného na výsledek mýtného tendru na budoucí výběr mýtného

Erik Best před časem v jednom ze svých pravidelných komentářů naznačil, že advokát a blízký přítel expremiéra Sobotky Radek Pokorný může mít vliv na rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Přestože článek “P a R” (Pokorný a Rafaj, pozn. red.) vyšel na Bestově webových stránkách již v říjnu roku 2017, k soudu se dostal až nyní. Spor prozatím Erik Best prohrál. 

Nutné je podotknout, že rozsudek není pravomocný a lze se ještě odvolat k Vrchnímu soudu v Praze ve lhůtě 15 dnů od doručení rozsudku. Zda se Best odvolá, zatím není jasné, je to však pravděpodobné.

Komentátor a politický analytik v textu, který je předmětem soudního sporu, napsal, že v pražských byznysových kruzích se ví, že pokud potřebujete, aby se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl určitým způsobem, musíte si na to najmout právníka Radka Pokorného. 

„Obzvlášť to platí v případech, kdy jde o záležitosti z oblasti stavebnictví, telekomunikací a nyní už také systému výběru mýtného. Pokorný má nadstandardní vztahy s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, což vysvětluje, jak mohl být člověk s tak nízkými profesními kvalifikacemi vůbec jmenován, a to opakovaně, do funkce, která je zcela zásadní pro fungování právního státu. Pokorného si teď najal Kapsch, aby u Rafaje zařídil zrušení tendru na výběr mýtného. Antimonopolní úřad pomáhal s vypsáním tendru, teď ale Rafaj nařizuje svým podřízeným, aby prohlásili, že je v rozporu s pravidly hospodářské soutěže. Řekněme si na rovinu, co se tady děje – Pokorný a Rafaj by se takovým jednáním dopustili trestného činu,“ psal v zakázaném komentáři Erik Best.

Právník Radek Pokorný celou věc komentoval na svém facebookovém profilu. Ještě před vynesením rozsudku komentoval probíhající jednání, kdy Erik Best uvedl, že ústava zajišťuje svobodu slova a na základě Pokorného otázky sdělil, že do této svobody slova může patřit i zveřejnění lži. Přičemž ale Best netvrdil, že by to byl zrovna jeho případ. Později Pokorný napsal, že od teď může Erika Besta označovat jako soudem uznaného lháře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…