Vám ty otázky psal Okamura, řekl Ivan Bartoš, když ho Bobošíková tepala: Co ta Antifa? Uprchlíci, vítejte? Nemocný Zeman, a co Schwarzenberg?

16.12.2018 20:43

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zavítal do internetové televize XTV. Zpovídala ho tu bývalá česká europoslankyně Jana Bobošíková. A ani trochu ho nešetřila. Připomněla Bartošovi jeho dva roky staré zvolání „náckové táhněte, uprchlíci vítejte“. Ptala se také, proč mu u prezidenta Miloše Zemana vadí, že je starý a nemocný, zatímco u staršího Karla Schwarzenberga (TOP 09) mu to nevadí. Podobných ostrých dotazů padla celá řada.

Vám ty otázky psal Okamura, řekl Ivan Bartoš, když ho Bobošíková tepala: Co ta Antifa? Uprchlíci, vítejte? Nemocný Zeman, a co Schwarzenberg?
Foto: Screen XTV
Popisek: Ivan Bartoš

První otázka Jany Bobošíkové zněla jasně. Piráti tvrdí, že v příštích volbách hodlají porazit Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, které dnes dominuje české politické scéně. Čím ho tedy Piráti hodlají udolat? „Každodenní prací,“ odpověděl na to Bartoš.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí

Považuje za klíčové nezískávat hlasy voličů tím, že by Piráti uráželi své politické oponenty a že by sázeli na emoce. Pokud jsou za Piráty vidět reálné výsledky jejich práce, a to podle Bartoše jsou, důvěra voličů v tuto stranu poroste a Piráti budou mít šanci Babiše porazit.

„Tak se nyní pojďme podívat na trochu emocí a trochu programu Pirátské strany. Já vám nyní ukážu jedno video, tuším, dva roky staré,“ prohlásila Bobošíková. A pustila politikovi záznam z demonstrace z roku 2016, kde je Bartoš zabalen do vlajky radikální organizace Antifa a spolu s dalšími demonstranty volá „náckové táhněte, uprchlíci, vítejte“.

Bartoš věcně odpověděl, že otázku nelze stavět tak, kolik uprchlíků by přijali Piráti. Politik zdůraznil, že je třeba si uvědomit, že v České republice platí zákony a ty zákony říkají, za jakých podmínek může uprchlík dostat azyl v České republice, pakliže o něj požádá. Azyl podle Bartoše musí dostat každý, kdo splní podmínky dané zákonem. „České azylové řízení je velmi přísné,“ zdůraznil Bartoš.

Zarazilo ho, že azyl v Česku nedostala ani skupina čínských křesťanů, kteří jsou ve své zemi pronásledováni a hrozí jim tam dokonce smrt. To ukazuje tu nevůli to řešit. „... což si myslím, že je tristní, protože na světě jsou lidé, kteří potřebují pomoc,“ prohlásil host.

Bobošíková chtěla také vědět, proč je zabalen do vlajky Antify. „To bylo v době, kdy na Václavském náměstí bláznili lidi typu (Martina) Konvičky. Tahleta demonstrace byla pořádaná iniciativou ‚ne násilí‘ a šlo o reakci na to, co se dělo na Václavském náměstí,“ pokračoval Bartoš s tím, že vlajku Antify považuje za symbol odporu proti fašismu. „Je to symbol odporu proti nacismu od 30. let v Německu,“ zdůraznil. Ale každý, kdo sleduje Bartošovy činy, pravděpodobně chápe, že se snaží řešit věci politickým dialogem a změnou legislativy. „Já násilí neuznávám,“ uzavřel toto téma.  

Bobošíková poté přehodila výhybku a zeptala se na Bartošův vztah k Izraeli a k Palestině, zda je bližší spíše komunistům, nebo prezidentu republiky Miloši Zemanovi, který vystupuje jako nejhlasitější přítel v Evropě. „Vám to snad připravil Tomio Okamura, ty otázky,“ usmíval se Bartoš. Zeman si podle hosta jede svou vlastní politickou agendu.   

Jinak je prý pravda, že Palestinci a Izraelci mají nárok na stejná práva v rámci státu, který tvoří dva vedle sebe stojící národy.  

Bobošíková se poté přidržela osoby prezidenta Miloše Zemana a pustila Bartošovi video z předvolební kampaně, kde předseda Pirátů prohlašoval, že je prezident Zeman starým člověkem se zdravotními problémy. „Jeho zahraniční politika není v souladu s politikou České republiky, kterou, a já v to pevně věřím, stále určuje vláda České republiky.“

„Já bych se ráda zastavila u těch slov, že Miloš Zeman je starý a nemocný člověk. Je pro vás zdraví a věk překážkou k tomu, aby se člověk mohl politicky angažovat?“ zeptala se dáma.

Podle Bartoše mohou být zdravotní problémy překážkou k výkonu politické funkce, stejně jako nemocný člověk nemůže být pilotem civilního dopravního letadla. Je to velmi náročná práce. Také práce prezidenta je velmi náročná, takže nedostatek zdraví skutečně může člověka limitovat.

Po chvíli konstatoval, že Piráti obecně podporují přímou demokracii, ale začínat tím, že volíme přímo hlavu státu, nepovažoval za nejvhodnější.

Moderátorka se poté zeptala, zda Bartoš řeší zdravotní stav také u jednaosmdesátiletého poslance Karla Schwarzenberga z TOP 09. Bartoš odvětil, že nesouhlasí s politikou, kterou Schwarzenberg razí. „Já vím, ale já bych se ráda udržela u toho hodnocení stáří a nemocí,“ nenechala se od tématu odvést Bobošíková. Bartoš doplnil, že práce poslance je také velmi náročná, ale práce prezidenta je náročnější. „Pan Schwarzenberg má docházku a já nehodnotím, já mám rodiče, kteří už překročili sedmdesátku,“ prohlásil Bartoš. 

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani otázka zrovnoprávnění vztahu dvou osob stejného pohlaví v manželství. Piráti jsou podle Bartoše připraveni zákon, který zrovnoprávňuje tyto dva svazky, podpořit. Nijak se tím netajili už ve svém volebním programu a názor prý nebudou měnit.

„Jsme podporovateli tohoto návrhu, předpokládám, že většina poslanců Pirátské strany bude podporovat tento návrh. Je to velmi jednoduchá věc. My nemůžeme tvrdit, že jsou si lidé rovni, ale zároveň jim de facto upírat tu reálnou rovnost,“ vysvětlil postoj Pirátů Bartoš. Připomněl, že registrované partnerství můžete uzavřít jen na několika místech v České republice a je jich podstatně méně než míst, kde lze vstoupit do manželství.

„Pane poslanče, opravdu si myslíte, že si je homosexuální pár roven s párem heterosexuálním v biologické přirozené rovině, v tom nejcitlivějším obsahu, to znamená mít děti?“ zeptala se dáma. Bartoš odvětil, že dva muži či dvě ženy spolu biologicky děti mít nemohou, ale to nemohou ani mnohé heterosexuální páry ze zdravotních důvodů a o nich neříkáme, že je jejich manželství méně hodnotné než manželství páru, kterému se narodilo dítě.

Nemluvě o tom, že homosexuální páry si mohou dítě adoptovat a prostředí v milující rodině je podle Bartoše vždycky lepší než vyrůstat v českém domově. Nebo v rodině, kde heterosexuální rodič své dítě bije. Pokud by takové dítě vyrůstalo v péči homosexuálního páru, mohlo by se mít líp. Bartoš o tom nepochybuje.

Než se s Bartošem rozloučila, zeptala se ho Bobošíková, čím Piráty přitahuje bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, kterého označila za kovaného marxistu. Dva Piráti jsou členy Varufakisovy platformy DiEM25. Bartoš konstatoval, že Varufakis je ekonom. „Samozřejmě, ale je to také kovaný marxista,“ trvala si na svém Bobošíková.

Bartoš pokračoval, že platforma DiEM25 poskytuje prostor pro levicové, zelené a liberální strany a Piráti jsou liberální stranou, byť na rozdíl od Varufakise nejsou eurofederalisté. Ale s řadou postojů této platformy Piráti souhlasí. Piráti oslovují liberálně smýšlející voliče. „Ale já vám tady mohu citovat z předmluvy, kterou napsal Varufakis k Marxovu Kapitálu, a on tam velebí ten Kapitál.“

„Ale to, k čemu píše Varufakis předmluvy, je přece úplně irelevantní,“ oponoval Bartoš. Zdůraznil, že se Piráti hlásí k některým myšlenkám platformy DiEM25. Shodnout se na některých myšlenkách považuje za důležitější než slepé následování politických vůdců typu Andreje Babiše či Tomia Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…