Vánoce mohou vést k zoufalství. Čtyři Češi ze sta nemají na žádný dárek

11.12.2013 15:48

I když se říká, že Vánoce jsou svátky klidu a míru, většina z nás asi tuší, že to neplatí pro všechny. Někdo je osamělý a Vánoce ho proto děsí, poněvadž na něj samota doléhá v těchto dnech o to intenzivněji. Jiný třeba nemá peníze, a tak ho vánoční maraton s atmosférou, které nelze uniknout, když nařizuje, co vše je pro štěstí důležité pořídit, rozčiluje, či žene do smutku a depresí.

Vánoce mohou vést k zoufalství. Čtyři Češi ze sta nemají na žádný dárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Agentura SANEP proto udělala průzkum mezi více než 14 tisíci Čechy a ptala se jich na to, co pro ně budou znamenat právě ty letošní Vánoce. A ukázalo se, že každý pátý Čech bude muset o těch letošní svátcích více šetřit.

Tíživá ekonomická situace velké části českých rodin se tak podepíše i na letošních Vánocích. V průzkumu to uvedlo 20,3 procent oslovené veřejnosti, která plánuje či je nucena šetřit na všem. Na sobě samotných bude šetřit 18,5 procent dotázaných a na dárcích pro příbuzné 4,1 procent dotazovaných. Dlužno dodat, že naopak šetřit nebude 27,9 procent dotázaných.

Pozitivní zprávou je to, že i přes významné zadlužení velké části českých domácností nejsou už Vánoce zásadním důvodem k dalšímu zadlužování pro v souhrnu 96,3 % dotázaných. Nicméně stále ještě 2,3 procent respondentů odpovědělo, že z důvodu pořízení vánočních dárků si zadlužení přece jen připouští.

Kolik za dárky Češi chtějí utratit? Čtyři lidé ze sta nemohou ani korunu

Exkluzivní šetření společnosti SANEP ukázalo také, že částku do výše 1000 korun hodlá investovat do vánočních dárků 15,2 % respondentů (představující reprezentativní vzorek domácí populace). Částku od 1000 do 3000 korun pak míní investovat do vánočních dárků 28,1 % dotázaných a částku ve výši od 3000 až 5000 korun každý čtvrtý - tedy 24,2 % dotázaných. Finanční obnos ve výši od 5000 do 10000 korun pak hodlá do dárků investovat 15,6 % dotázaných a obnos přesahující částku 10 000 korun již jen 7,1 % respondentů. Na vánoční dárky pak nemá, podle svého přiznání, zcela žádné finanční prostředky 4,1 % dotázaných.

Co je hitem a co naopak out?

Průzkum se zaměřil i na to, co lidé pod stromkem vítají a co se jim naopak většinou příliš nezamlouvá.

Za nejlepší dárek pod vánočním stromkem považuje 8,7 % dotázaných knihu a 7,1 % veřejnosti pak finanční prostředky. Drobnost z lásky považuje za nejlepší dárek 6,7 % respondentů a dárek, o nějž si sami řeknete, považuje za nejlepší 6,4 % veřejnosti. Nicméně každého dárku si váží 37,6 % dotázaných.

Naopak za nejméně žádaný nebo spíše nevhodný dárek považuje 9,6 % dotázaných poukázku na adrenalinový zážitek. Nevhodné je coby vánoční dárek i erotické prádlo, či erotické pomůcky - a to z pohledu 8,3 % respondentů. Jako nejhorší dárek pod stromečkem je dle názoru 7,1 % veřejnosti prostředek na hubnutí. V žebříčku nejhorších vánočních dárků následují alkohol (6,4 %), ponožky a jiné běžné spodní prádlo (3,7 %) či věci do domácnosti (3,6 %).

Dominuje nám Ježíšek

Zajímavé výsledky ukázala sonda i v tom, koho mají Češi s vánočními svátky spojeného. Není to ani Santa Claus, ani děda Mráz. Pro Ježíška neznamenají žádnou konkurenci.

Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, Ježíšek bude na Štědrý večer nadělovat dárky 59,8 % českým domácnostem. Oproti tomu hojně reklamně a produktově propagovaný Santa Claus pak o letošních Vánocích nadělí dárky 0,7 % českým rodinám a děda Mráz 0,5 % veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…