Vánoční Tomáš Halík: Já mám respekt. Píší mi z mnoha zemí. Kardinál píše do Parlamentních listů, já bych se štítil

23.12.2020 20:09

Katolický kněz Tomáš Halík, držitel Templetonovy ceny, přijal v předvečer Vánoc pozvání do pořadu Interview na ČT24. Hovořil o svém vztahu s kardinálem Dukou, který mu uděluje důtku, zatímco v zahraničí je uznáván a respektován. Ze strany kardinála šlo o „přešlap“ . Věnoval se i tomu, jakým směrem se ubírá církev, která by podle jeho mínění měla projít radikální reformou.

Vánoční Tomáš Halík: Já mám respekt. Píší mi z mnoha zemí. Kardinál píše do Parlamentních listů, já bych se štítil
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Tomáš Halík

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Kardinál Dominik Duka požehnal na Staroměstském náměstí mariánský sloup, který se na místo vrátil po 102 letech. Podle Halíka se do této kauzy neměli teologové vůbec plést, jelikož šlo o záležitost historiků umění. „Jsem hluboce přesvědčen, že jestli tam sloup bude, nebo nebude, nebude český národ ani o fous zbožnější, katoličtější ani mariánštější. Nesmysl je i to, že katolická církev dostane nějakou moc, když tam mariánský sloup bude stát. Měli jsme to nechat minulosti. Jsou okolo toho nešťastné asociace. Tomu náměstí ale sloup sluší,“ řekl Halík k jeho vztyčení v Praze.

Moderátorkou Barborou Kroužkovou byl dotazován na vztah s kardinálem Dukou, od kterého dostal písemnou důtku kvůli tomu, že ve svých mediálních vystoupeních napadá stanoviska vydaná k různým aspektům veřejného života. „Podivuji se tomu. Jsem člověk, který dostává od biskupů mnoha zemí na své články o stavu církve velice hezkou zpětnou vazbu. Arcibiskupové po mně žádají duchovní cvičení pro kněze. Jsem hodně spojen s lidmi v nejbližším okolí papeže Františka. Respekt mám i mezi českými katolíky,“ připomněl, že v katolické a mezinárodní církvi má své místo.

Dukovo kárání proto příliš nechápe. „Myslím, že to od pana kardinála byl trošku přešlap. Nemá to žádnou právní platnost a není to žádný trest. Mám dojem, že zatím stojí jeden člověk, který ho dlouhou dobu dostrkával do určitých poloh a sehrál zde nešťastnou úlohu, ten člověk už je ale nyní na pravdě boží. Teď stále publikuje v ParlamentníchListech.cz, já bych se štítil psát do ParlamentníchListů.cz,“ zhrozil se filozof Halík.

Poukázal na očividný propad mezi Vatikánem a Prahou. „Tohle rozdělení v církvi skutečně je, je to uvnitř církví. Důvod je psychologický,“ hovořil o tom, že v církvi existují dvě křídla – konzervativní a reformní. „Obávám se, že je to nepřekonatelné, žijeme v různých světech,“ sdělil, že rozpory v církvi jsou nepřekročitelné.

Katolickou církev podle něj může zachránit pouze nová reformace. „Je skutečně třeba hluboké reformy, především duchovního prohloubení,“ domnívá se Halík. „To, co se děje s církví a tradičními strukturami, je něco, jako tu bylo za socialismu, ten vzal lidem svobodu a dal jim jistoty. To vychovává určitý typ lidí, kteří jsou netvůrčí, jsou bez odpovědnosti, a společnost tím degeneruje. V církvi také bylo, že vrstva kléru říkala lidem, co si mají myslet a co mají dělat, toho se musíme zbavit,“ uvedl.

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí
Poslání církve pro společnost je takové, že tu není jen pro své lidi, ale měla by doprovázet lidi na duchovních cestách a respektovat svobodu lidí. Ukázkou toho jsou kaplani v nemocnicích, v armádě atd. „Já se tu necítím být jenom pro katolíky, jen dovnitř církve, jsem i pro ty hledající lidi, a to je obrat, který je třeba v katolické církvi,“ pokračoval Halík.

„Zavřené kostely kvůli koronaviru jsou obrazem toho, jak to může dopadnout, jestliže církev neprojde radikální reformou a prohloubením. Mnohé kostely a farnosti se už dnes vyprazdňují,“ upozornil.

Závěrem rozhovoru se zamyslel, zda si Češi váží své svobody: „U nás to byla nejdříve obrovská touha po svobodě, ale pak se ukázalo, že spousta lidí si pod svobodou představovala svobodu od něčeho, tedy od utlačujícího režimu. Neviděli ale svobodu k čemu. Zvířecí svoboda lidí propuštěných z klece je animální. Ale lidská, humánní svoboda je spojená s odpovědností,“ zdůraznil Halík, že ten, kdo stojí o svobodu, musí počítat i s odpovědností.

„Mám obavu, že tohle u nás nenastalo, tedy pochopení, že svoboda je závazek vedoucí k odpovědnosti. Církev by proto místo morálních limitů měla pomáhat lidem dívat se na věci hlouběji, s větším nadhledem, pomáhat chápat, co se děje. Tuto vnitřní kulturu je třeba pěstovat, to náš svět potřebuje,“ dodal Halík závěrem.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…