Varování ČSSD od expředsedy Paroubka. Tihle lidé to nevytrhnou

11.08.2019 16:03

Stávající předseda ČSSD Jan Hamáček nejednou poznamenal, že sociální demokracie musí projít zásadním restartem. Vstup strany do vlády jím evidentně nebyl. Voliči zhodnotili tento krok ČSSD tak, že sociální demokraté nezískali ani jeden mandát evropského poslance. Hamáček zopakoval, že restart bude muset být důkladnější. A expředseda ČSSD Jiří Paroubek se Hamáčkově představě restartu s gustem vysmál. Napsal, co by ČSSD měla udělat doopravdy.

Varování ČSSD od expředsedy Paroubka. Tihle lidé to nevytrhnou
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Paroubek na serveru Vaše věc.cz napsal, že občas se zájmem poslouchá úvahy členů ČSSD o tom, jak je stranu třeba restartovat.

„Jsou to často hlubokomyslné úvahy o tom, co by strana měla a mohla dělat a jak do popředí vystrčit ‚nové lidi‘. Často nezatížené (případ Šmarda) ani přílišným vzděláním a už vůbec ne odbornými znalostmi a zkušenostmi. Ono možná postačí, pokud někdo z ČSSD chce opět vrátit voliče této straně, kteří přeběhli v posledních letech k Babišovi, tak to vyžaduje vrátit se zpátky k politice, kterou v programové oblasti i v oblasti praktické politiky ČSSD dělala řekněme před deseti lety,“ doporučil svým někdejším spolustraníkům, které vedl jako předseda, Paroubek.

Co to znamená v praxi? ČSSD by si prý měla uvědomit, že na celostátní úrovni stále platí dělení politiky na levicovou a pravicovou. Zatímco pravicoví politici by klidně zvyšovali výdaje na obranu a údajně by je přitom netrápilo, že není dost na sociální politiku a veřejné sužby, na sociální politiku, na školství, zdravotnictví a tak podobně, ale sociální demokraty by to podle Paroubka trápit mělo.

„Před pár lety Sobotkova vláda schválila pro prezidenta republiky mandát k jednání v NATO, na základě kterého prezident v Dublinu na zasedání NATO odsouhlasil, že i Česká republika bude v roce 2024 vynakládat na obranu přes 2 % HDP státu. To bude letos i v příštích letech znamenat nárůsty výdajů na obranu meziročně  v řádech až deseti miliard korun,“ uvedl Paroubek.   

„Přitom mainstreamovými médii Západu pěstovaná ruská hrozba, tedy Rusko, si může dovolit na armádu dávat ze svého státního rozpočtu jen zhruba desetinu (cca 65 mld. $) toho, co na armádu  dávají Spojené státy, a necelou třetinu toho, co vydávají na obranu evropské státy NATO. Mimochodem, např. francouzské výdaje na obranu jsou i teď vyšší nežli výdaje Ruska. Velká Británie se svými výdaji Rusku blíží. Německo, podle této politické premisy – byť se tomu samo brání – by mělo dávat na obranu během několika málo  let více než Rusko. Tedy téměř  75 let od konce II. světové války. Předáci ČSSD k razantnímu navyšování výdajů státu  na obranu mlčí. Žádná snaha o jejich korekci,“ pokračoval udiveně někdejší předseda vlády.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Místo toho, aby ČSSD usilovala o nižší výdaje na obranu, sociální demokrat Jakub Landovský, nyní velvyslanec při NATO, hovořil o potřebě plnit naše alianční závazky a zvýšit výdaje na úroveň 2 procent HDP, k čemuž jsme se ostatně sami zavázali při vstupu do společenství. Podle Paroubka by si ale měl nejen Landovský, ale i další sociální demokraté uvědomit, že pro levicově orientované voliče nestojí výdaje na obranu na prvním místě.

ČSSD si to zatím neuvědomila, a to je podle Paroubka chyba. Strana jich navíc podle něj dělá celou řadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…