Varování brigádního generála: Česká republika je pokusnou laboratoří, kde si Rusko testuje vedení hybridní války

31.08.2018 17:10

Brigádní generál Karel Řehka, který se dlouhodobě zabývá tématem informační války, tvrdí, že Západ v této oblasti velmi zaspal. Svou moderní válečnou sílu naopak ukazuje Rusko. A Česká republika se stala pokusnou laboratoří, ve které Rusko své strategie testuje.

Varování brigádního generála: Česká republika je pokusnou laboratoří, kde si Rusko testuje vedení hybridní války
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Rusko dobře ví, co dělá. V Česku, ale nejen tam, ukazuje svůj potenciál, pokud jde o vedení hybridní války. Brigádní generál Karel Řehka, který se této oblasti věnuje, řekl v rozhovoru pro server iRozhlas.cz, že Západ zaspal a z poklidného spánku ho vzbudil až ruský úder na ukrajinský poloostrov Krym.

V tuto chvíli prý probíhají v informačním prostoru konfrontační operace, ale brigádní generál by to prý válkou nenazval. Je to nová forma boje, která se těžko rozlišuje. Mnozí lidé dodnes tvrdí, že ve válce prostě nejsme. Jenže to podle Řehky zkrátka není pravda.

„U informační války bude spousta lidí tvrdit, že se vlastně nic neděje. Těžko se totiž definuje, kdy je soupeření v pořádku a kdy už je to za hranou a jde o akt nepřátelství. Navíc kybernetické útoky se velmi těžko prokazují," upozornil Řehka. Cizí mocnosti u nás ale i tak budují vlivové sítě, na což upozorňují i tajné služby ve veřejných částech svých zpráv. Toto riziko prý nesmíme podcenit.

Tyto akce by nás podle brigádního generála neměly nechat v klidu. Neměly by nás nechat v klidu ani útoky na média nebo pokusy rozmazat hranice mezi pravdou a lží. Navíc jsme se nechali ukolébat pocitem, že Západ vyhrál studenou válku, Rusové se po prohře změní a začnou spolupracovat. Ukázalo se však, že to byl mylný předpoklad. Zvlášť, když víme, že informační války probíhají odedávna. Lsti a klamy existují od dob, co je lidstvo lidstvem. Cenzury médií využíval Napoleon, propaganda byla jednou ze zbraní v první i druhé světové válce. Dnes se používají sociální sítě, trollí farmy, kybernetické prostředí.

„Bez debat jsme pokusnou laboratoří, ale nejen my. Jestli u nás je to nějak více, k tomu nemám tvrdá data. Obrovská laboratoř ruských vojenských operací je Sýrie, kde se otočila spousta jejich vysokých důstojníků, generálů a vojáků. Testují tam nové zbraně, nové technologie a postupy a vyhodnocují to. Stejně tak jsem přesvědčen, že testují věci u nás a vyhodnocují si je. Testovací laboratoř určitě jsme, ale jestli jen my, to neumím říct," poznamenal.

„Máme u nás třeba určitá média šířící narativy Kremlu, třeba Sputnik. Ve společnosti jsou určité vlivové osobnosti, podívejte se na sociální sítě. Když čtete některé komentáře „odborníků“ a „bezpečnostních analytiků“, záměrně je nejmenuji, vidíte za nimi narýsovaný dezinformační pokyn. Konzistentně šíří největší ruské narativy. Kreml vydá prohlášení a ten člověk to dokáže zaobalit do tisíce jiných věcí, ale neustále ono prohlášení opakuje. Často je to neschopnost NATO, dekadence Západu, nesoudržnost Evropské unie, reálná hrozba není Rusko, ale uprchlíci. To jsou obecné narativy, ale pak jsou i na konkrétní situace. Přečtete si názor našeho „nezávislého odborníka“ a dojde vám, že mluvčí Kremlu by to neřekl lépe," dal příklad brigádní generál.

Pokud jde o průmyslovou špionáž, tak Čína už předběhla Rusko, ale mezi těmito zeměmi je rozdíl. Čína se vůči svým soupeřům nevyhraňuje tak silově. Z dlouhodobého hlediska však máme proti Rusku jednu výhodu.

USA, stejně jako my, budou oproti Rusku vždy v nevýhodě, protože jsou demokracií. Pro ni je vždy obtížnější reagovat - vůdce v diktatuře nebo polodiktatuře bouchne do stolu a věci se dějí. V demokratickém státě musíte získat konsenzus, pak je třeba dohodnout se v rámci aliance. V dlouhodobém horizontu ale demokracie zvítězí, slabiny Ruska se naopak zohlední. Když se podívám, jak se kde žije, ruskou výhodu bych nechtěl," uvedl brigádní generál.

Vedle Ruska jsou však i další hrozby, kterým musíme čelit. Islámský terorismus je stejně nebezpečný, i když teroristé pracují jinak.

Jak snahy Ruska, tak snahy islámských radikálů dokazují, že představa, že můžeme žít v absolutním míru, je nesmyslná. A rozhodně toho nedosáhneme, když vystoupíme z NATO. Dnes politici nehodlají na svou obranu vydávat ani 2 procenta HDP. Bez NATO bychom museli vydávat mnohem víc. Nemluvě o tom, že odchodem z NATO bychom zahodili do koše polistopadový vývoj a museli bychom začít budovat nějaký nový příběh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…