Varování vládě: Začněte něco dělat se svou penzijní reformou, nebo...

08.04.2013 10:51

Penzijní reforma, velké téma současné vlády, je podle komentáře týdeníku Respekt nezbytná a měla by být klíčovým bodem vládnutí premiéra Petra Nečase (ODS). Přesto ale vázne na naprostém nezájmu lidí a rezignaci kabinetu vysvětlovat lidem její smysl.

Varování vládě: Začněte něco dělat se svou penzijní reformou, nebo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

Vzhledem k nezadržitelnému demografickému vývoji je podle redakčního komentáře týdeníku Respekt už mnoho let zřejmé, že státem financované důchody nelze do budoucna udržet na dnešní výši. Po dlouhých debatách proto vláda Petra Nečase přišla s reformou, přičemž zvolila pro zásadní druhý pilíř - v němž by si lidé měli přesměrovat část svých povinných odvodů na důchody ze státního systému na soukromé fondy - jen dobrovolnou účast.

Ačkoli penzijní reformu provází kritika zleva i zprava, je podle komentáře Respektu dobře, že se ji kabinetu podařilo prosadit. "Česko se totiž dostalo do momentu, kdy bylo dobré přestat se jen dohadovat a začít konečně něco dělat. Je to užitečné z hlediska psychologického (prosadit řešení složitého úkolu a posunout se dál zvyšuje sebevědomí k řešení dalších věcí) i praktického (veřejnost si začíná zvykat na nevyhnutelnou realitu: kdo chce slušnější penzi, musí se o ni alespoň trochu starat sám)" dodává komentář.

Vláda by měla rozjet kampaň

Velmi náročné prosazování reformy a její potřebnost navozují podle Respektu očekávání, že vláda udělá to, bez čeho se žádná složitější reforma neobejde a co je neskonale snazší než reformu prosadit v parlamentu: začne lidem, jimž je určena, vysvětlovat smysl.

Žádná kampaň ale dosud nezačala a ani premiér Nečas ani ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) nic k reformě neříkají a nikoho nepovzbuzují k účasti. A právě to komentář Respektu kritizuje. "O úspěch projektu, který měl být klíčovým bodem Nečasova vládnutí, vláda dosud nejevila zájem, nechávala jej svému osudu," píše ve svém redakčním komentáři Respekt.

Reklamní kampaň nerozjely ani penzijní fondy. Chybí jim motivace. Zatímco na Slovensku byla účast mladých lidí povinná, v Česku to tak není. Vliv mají prý i výhrůžky opozice, že celou věc po vítězství ve volbách zruší.

Nikdo by neměl nic ztratit

"Situace je tedy z pohledu reformy velmi nejistá, ještě je nicméně pořád čas skomírající reformu zachránit. Vláda a fondy mohou povzbudit zájem lidí informační a reklamní kampaní. Koneckonců, účastí ve druhém pilíři by nikdo neměl nic ztratit: ani ti nejradikálnější sociální demokraté neříkají, že by peníze tam uložené znárodnili, jako se to stalo v Maďarsku. Buď je klientům penzijních fondů vrátí, nebo je přidají na jejich účty vedené už dnes v rámci dobrovolného připojištění," uvádí komentář.

"Navíc po volbách tváří v tvář realitě může uvažování demokratické levice vypadat jinak. Pokud ne, problém se za pár let v ještě horší podobě vrátí," uzavírá Respekt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…