Varování z Ankary: Evropané, my už vás máme dost

07.09.2016 11:01

„Turečtí občané si jsou velmi dobře vědomi evropské politiky dvojího metru,“ uvedl v úterý turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. „Jsme nyní pod ohromným tlakem. Lidé chtějí, abychom ukončili veškerá vyjednávání s EU.“

Varování z Ankary: Evropané, my už vás máme dost
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu promluvil na fóru ve slovinském resortu Bled. Mimo jiné Cavusoglu varoval, že by se mohla Evropa brzy dostat do nebezpečné spirály vedoucí k nestabilitě a extremismu, k čemuž by ji podle jeho slov mohla dovést migrační krize a ekonomické problémy.

Turecký ministr rovněž zopakoval kritiku evropských lídrů, kteří podle Turecka neprojevili dostatečnou solidaritu s tureckou vládou a prezidentem Erdoganem, který při červencovém pokusu o puč „malém přišel o život“.

„Turečtí občané si jsou vědomi evropské politiky dvojího metru. Jsme pod ohromným tlakem. Chtějí, abychom přerušili veškerá vyjednávání s EU,“ uvedl turecký politik.

Ankara začala přístupová jednání s Evropskou unií již v roce 2005. Od té doby již Brusel mnohokráte obvinila z toho, že je s ní zacházeno jiným způsobem než s ostatními členy Unie.

Někteří evropští politici se opakovaně vyjádřili proti přijetí Turecka do Unie. Mezi nejčastěji zmiňované důvody patří velikost země, osmdesátimilionová populace, muslimská víra většiny obyvatel, nerespektování lidských práv a hranice s Irákem a Sýrií.

Vzájemné vztahy poškodila zejména kritika evropských vlád rozsahu popřevratových tureckých čistek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…