Vážím si lidí, kteří zachraňují uprchlíky z moře, sdělila Merkelová novinářům

21.07.2018 13:27

Německá vláda se těší na dovolenou. Před ní, jak je již tradičně zvykem, kancléřka Angela Merkelová devadesát minut odpovídala na otázky novinářů. Došlo na vládní krizi, na uprchlíky, ale i na USA a vztahy s prezidentem Donaldem Trumpem.

Vážím si lidí, kteří zachraňují uprchlíky z moře, sdělila Merkelová novinářům
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

ČTK českým čtenářům shrnula, jak německá kancléřka odpovídala celých devadesát minut na otázky novinářů. Především prý odpovídala diplomaticky a klidně, a to i když mluvila o vládní krizi nebo o řešení problémů spojených s masovou migrací. Zdůraznila, že během vládní krize, která byla spojena s otázkou deportací migrantů z Německa, neuvažovala o rezignaci na post kancléřky. Tuto funkci přitom zastává už od roku 2005. Kancléřku prý mrzelo, že v diskusi o migrantech zaznívaly někdy „hloupé tóny“.

Kancléřka si podle svých slov váží lidí, kteří zachraňují uprchlíky ve Středozemním moři. Ale současně je nabádala, aby ctili mezinárodní právo a teritoriální vody Libye.

Politička okomentovala také vztahy Evropské unie s USA za času 45. pána Bílého domu Donalda Trumpa. Kancléřka prohlásila, že bere na vědomí ostrý tón, kterým Trump mluví o EU. Prý to ukazuje, že EU už se na Spojené státy nemůže spoléhat tak moc jako dřív. Současně však prohlásila, že euroatlantickou vazbu považuje i nadále za velmi důležitou a hodlá pracovat na jejím udržení.

Pár slov pronesla i k šíření informací na sociálních sítích. Lidé prý nesou odpovědnost za to, co publikují. Svůj díl odpovědnosti podle Merkelové nesou i provozovatelé sociálních sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…