Vážné varování do Kyjeva z úst šéfa americké diplomacie. Jestli začnete zase útočit, přijdou následky

13.05.2015 16:54

Někteří západní politici si začínají očividně uvědomovat neudržitelnost dosavadní politiky vůči Rusku. John Kerry, ministr zahraničí USA, vystoupil na společné tiskové konferenci se Sergejem Lavrovem a z pódia pronesl vážné varování prezidentu Ukrajiny Porošenkovi, pokud by chtěl obnovovat vojenské akce.

Vážné varování do Kyjeva z úst šéfa americké diplomacie. Jestli začnete zase útočit, přijdou následky
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Horst Teltschik býval poradcem Helmuta Kohla, kterému mimo jiné radil, jak přimět Gorbačova k souhlasu se sjednocením Německa. Nyní však vyzývá k něčemu úplně jinému. V listě Südwest Zeitung doporučuje výrazně přehodnotit politiku vůči Rusku a zejména zrušit sankce.

„Nebudeme měnit Rusko sankcemi,“ radí zkušený německý politik. Západ podle něj udělal chybu, když se po pádu SSSR nepokusil vytvořit všeobecně uznávaný světový pořádek a akceptoval hegemonii a libovůli jediné zbývající supervelmoci – USA.

Připomněl, že na slavné Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v Paříži v roce 1990 podepsalo 35 zemí včetně USA závazek o vytvoření „jednotného prostoru od Vancouveru až po Vladivostok“. „Poprvé se hovořilo o bezpečnosti celého kontinentu. Nicméně tato šance byla promarněna. Pokud by se k této deklaraci připojilo Rusko, mohli bychom se možná vyhnout současné krizi na Ukrajině,“ myslí si veterán německé politiky.

Prezident Putin se podle něj v současnosti Západu nevzdá. Nelze vyloučit, že bude poražen doma kvůli vnitřním problémům, ale taková situace by prý pro Západ rozhodně nebyla důvodem k jásání. „Slabé Rusko a slabý prezident Putin jsou pro Evropu a Západ mnohem nebezpečnější, než kdyby byli silní,“ říká Horst Teltschik.

Na stranu Ruska se v ukajinské válce postavil i John Kerry, americký ministr zahraničí. Ten se v přítomnosti svého ruského protějšku Sergeje Lavrova (kterého oslovoval familiérně „Sergeji“) ostře vymezil proti plánům ukrajinského prezidenta Porošenka obnovit vojenské operace na Donbasu.

Vystoupení Johna Kerryho ZDE

„Důrazně jej vyzývám, aby si to rozmyslel. Pokud by se pustil do těchto akcí, vážně by to ohrozilo dohody z Minsku. Byli bychom tím velmi znepokojeni a mohlo by to přinést významné důsledky,“ uvedl ministr.

Ve chvíli, kdy začaly působit pracovní skupiny a začíná se rýsovat cesta k míru, by podle Kerryho byly takové akce velmi nebezpečné. „Žádám všechny, aby se zapojili do naplňování dohody z Minsku a o politické řešení. Zdržte se samostatných silových akcí,“ žádá ministr Kerry.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…