Ve Vězeňské službě prý doutná další skandál

16.05.2015 11:21

Na nový skandál, který doutná ve Vězeňské službě, upozorňují dnešní Lidové noviny. V kostce by se dal popsat asi takto: „Vyplaťte odstupné 160 tisíc korun a nehleďte při tom na zákony,“ píše list s tím, že tak by se dal shrnout pokyn náměstka generálního ředitele Vězeňské služby Miroslava Honzíka směrem k jeho podřízeným.

Ve Vězeňské službě prý doutná další skandál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rekonstruovaná umývárna ve vazební věznici Praha Ruzyně

Případ, kterým se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), se měl odehrát počátkem dubna. Jádro sporu se točí okolo odstupného pro bývalého náměstka pro ekonomiku a logistiku Iva Gottwalda, který ve funkci skončil v březnu.

To, proč nemůže odstupné 160 428 Kč vyplatit, shrnula v dopise generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi úřednice, jejíž jméno list prý zná, ale nechce jej zveřejnit.

Úřednice poukázala na rozpor se zákoníkem práce

Jako důvod, proč nechtěla podepsat příkaz k proplacení peněz, uvedla rozpor se zákoníkem práce. Podle něj Gottwald na odstupné neměl nárok. Zmínila také interní předpis, který stanovuje, komu a v jaké výši je možné odstupné přiznat. I z něj údajně vyplývá, že na odměnu exnáměstek nemá nárok.

Podle informací listu to byl ale právě Ondrášek, který o měsíc dříve Gottwaldovi bonus ve výši dvojnásobku jeho průměrného platu přiznal. Dokonce stanovil, aby se tak stalo do 15. května. O tento písemný závazek se opíral v komunikaci s podřízenými i náměstek Honzík.

Za vše může personální odbor?

Úřednice ale trvala na dodržování pravidel a podivovala se tomu, že Honzík po její kolegyni požadoval, aby o odeslání platby Gottwaldovi neřekla svým nadřízeným.

Do případu prý nečekaně vstoupili i inspektoři GIBS. „Bylo provedeno vyhodnocení a spisový materiál byl postoupen na generální ředitelství Vězeňské služby,“ napsala listu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová pak na dotaz listu uvedla, že „odstupné bylo přiznáno na základě nesprávného podkladu personálního odboru, který navrhl odstupné místo odměny. … Generální ředitel rozhodl, že odstupné nebude vyplaceno“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…