Ve většině Evropy by trafikanti z ODS zůstali ve vazbě

19.07.2013 8:20

Při osvobození exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra uplatnili soudci Nejvyššího soudu nepřesné formulace o imunitě v naší ústavě. Píše o tom Aktuálně.cz a využívá k tomu přehled Parlamentního institutu.

Ve většině Evropy by trafikanti z ODS zůstali ve vazbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výjezd z věznice byl ohraničen policejní páskou

Jak vyplývá z přehledu, který shromáždil Parlamentní institut a který shrnuje pravidla pro imunitu, ve většině evropských zemí by prý tak vstřícný výklad, jaký použil v českém případu Nejvyšší soud, ústava neumožňovala. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Soudci zrušili obvinění poslanců, protože se na ně podle jejich názoru vztahuje imunita, která poslance trvale chrání za to, co řeknou či podniknou ve Sněmovně nebo při výkonu své poslanecké funkce. Přinejmenším to prý vysvětlují v úryvcích svého verdiktu, které byly publikovány. Aktálně.cz vysvětluje, že tento druh imunity, nazývaný také "neodpovědnost" nebo "indemnita", se zpravidla nedá zrušit ani hlasováním samotné sněmovny.

Ústavy jednotlivých států také různě popisují, co imunita neodpovědnosti chrání

Nejčastěji jsou prý chráněny vyslovené názory (výroky, vyjádření) a zároveň hlasování. Čtyři státy, konkrétně Finsko, Polsko, Švédsko a Velká Británie, volí formulaci, která chrání kromě názorů také "jednání" včetně hlasování. Všechny z nich ovšem patří k výjimečným zemím, kde ústava umožňuje zrušit imunitu neodpovědnosti a vydat poslance ke stíhání také za činnost ve sněmovně, i když souvisí s výkonem jejich mandátu.

Česká ústava chrání kromě hlasování také "projevy". Tento obrat využívají i další země, například Dánsko, Holandsko. Lotyšsko, Lucembursko a Portugalsko. Soudci přitom tvrdí, že projev nejsou pouze slova, která poslanec pronese v plénu nebo výboru sněmovny. "Za projev učiněný v Poslanecké sněmovně je namístě pokládat i jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností."

Přitom v Česku není možné poslance stíhat jako ve všech ostatních zemích, kde imunita jednání také chrání, uzavírá Aktuálně.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…