Ve vyšetřovacích komisích by měli být lidé mimo sněmovnu, navrhuje opozice

12.11.2012 16:20

Do sněmovních vyšetřovacích komisí by se měli přibrat i lidé, kteří nejsou poslanci. Navrhují to opoziční strany ČSSD a Věci veřejné. Podle nich by to pomohlo rozkrývat podezření, která zasahují do politiky. Musel by se ale změnit jednací řád dolní komory. Informuje server iDnes.cz.

Ve vyšetřovacích komisích by měli být lidé mimo sněmovnu, navrhuje opozice
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Věci veřejné a sociální demokracie navrhly úpravu po jednání s platformou Vraťte nám stát. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce by komise měly být otevřenější a důvěryhodnější.

Člověka bez poslaneckého mandátu by pomáhaly navrhovat občanské iniciativy

Členy komise by jako doposud volili poslanci. Pokud by se jednalo o člověka bez poslaneckého mandátu, mohl by být navržen po dohodě s občanskými iniciativami.

Návrh nejdřív musí schválit vláda, pak o ní rozhodnou zákonodárci. "Volba členů, jejich počet, zadání i časový harmonogram bude vždy na Sněmovně," řekl Tejc serveru iDnes.cz.

Vyšetřovací komise má své kouzlo, ale musí dostat nový impuls

Dodal, že by parlamentní vyšetřovací komise měla dostat nový impuls. "Je to institut, který má své kouzlo, a je dobře, když existuje, ale také když funguje. Nemyslím si, že by tyto komise nebyly schopné nic vyšetřit, řada z nich přinesla zjištění. Problém je, jak se s nimi pracovalo," uvedl Tejc.

Iniciativa Vraťte nám stát chce založit občanskou komisi, která by měla na starost materiály BIS. Vede je k tomu zveřejnění odposlechů hovorů mezi bývalým primátorem Prahy Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem.

Dohled občanských komisí nad BIS je těžko představitelný

To ale poslanec Tejc odmítá. Připouští sice, že by se měla změnit kontrola zpravodajské služby, ale neměly by to dělat občanské komise. Ty by měly přístup ke svazkům BIS i k probíhajícím případům.

Odborník na bezpečnost z ODS Jan Vidím rovněž považuje občanské komise za bezpečnostní riziko. O opozičním návrhu je ale ochotný diskutovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…