Véčkař Babák lapidárně shrnul debatu u Moravce: Žádný Žid není horší než Kalousek

14.07.2013 14:01

Hostem pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi byl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Probírali spolu, jak se ČSSD postaví k Rusnokově vládě, zda stranu štěpí prezident Miloš Zeman nebo jaké názorové veletoče udělali sociální demokraté v minulých týdnech.

Véčkař Babák lapidárně shrnul debatu u Moravce: Žádný Žid není horší než Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec před začátkem vysílání

Pro ČSSD je prioritní rozpustit sněmovnu. Proto se podle Sobotky jejich zájem nyní vztahuje ke středečnímu hlasování. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že se nenajde ústavní většina 120 hlasů, které jsou potřeba. Na otázku Václava Moravce, zda se již smířil s tím, že sněmovna nebude rozpuštěna, Sobotka řekl: „Zatím jsem se s tím nesmířil. Byla by to velká chyba, kdyby se nepodařilo sněmovnu rozpustit. Ukázalo by se to v budoucnosti. Její rozpuštění je i nejlepší cestou k uhájení parlamentní demokracie.“ Žádná vláda, která nyní vznikne, nemůžeme mít dostatečnou oporu ve sněmovně. To je podle Sobotky důvod, proč by měly být předčasné volby. "Žádná nyní ustavená vláda nebude mít možnost dělat závažná rozhodnutí a vyvést zemi z krize."

Bohuslav Sobotka nepovažuje za chybu ČSSD, že se zatím nepodařilo zajistit 120 hlasů pro rozpuštění, a věří, že politické strany budou ještě do středy, kdy se má hlasovat, přemýšlet a svůj názor změní.

Názorové veletoče ČSSD

Václav Moravec upozornil Bohuslava Sobotku na minulé týdny, kdy sociální demokraté nejprve odmítali účast na jakékoli vládě a hovořili pouze o předčasných volbách, poté dali najevo, že by rádi v druhém pokusu sestavovali vládu a nakonec je slyšet názor, že ČSSD možná podpoří Rusnokův kabinet. „To nebyly žádné názorové veletoče. My jsme vždy mluvili o předčasných volbách a zprvu i TOP 09 uvažovala o této variantě. Ale pokud se jeví rozpuštění sněmovny jako nepravděpodobné, ČSSD musí zvažovat i další varianty. Pro pravicové strany nebylo jmenování Rusnokovy vlády motivem pro rozpuštění sněmovny, a proto jsme museli uvažovat o dalších krocích,“ řekl Sobotka.

Sobotka uvedl, že ale dále představitelé sociální demokracie jednají s ostatními politickými stranami a snaží se je přesvědčit k hlasování o rozpuštění. ČSSD tento pokus podle Sobotky dluží svým voličům. Současná vláda, tedy ta, kterou jmenoval prezident Zeman, zatím prý politickou krizi v zemi spíše eskaluje.

Bohuslav Sobotka také potvrdil svůj názor, který prezentoval po zvolení Miloše Zemana prezidentem. Tehdy říkal, že ČSSD vítá levicového prezidenta. Na Moravcovu otázku, zda to, že do stínové vlády zařadil sociální demokraty Vladimíra Špidlu a Jiřího Dienstbiera,  není naschválem vůči Zemanovi, odpověděl: „To nejsou naschvály. To nebyl žádný vzkaz prezidentovi. Já nechci zavléct ČSSD do války s levicovým prezidentem,“ uvedl Sobotka.

„Naším cílem je porazit politické soupeře a vyhrát ve volbách.“ Václav Moravec se pak otázal, zda je pro Sobotku politickým soupeřem prezidentův kancléř Vratislav Mynář. (Ten o Sobotkovi mimo jiné řekl, že je slabý lídr). Sobotka pak připustil, že takové výroky úředníka, který je placen z daní, mohou narušit vztah ČSSD s prezidentem. Jinak prý nepovažuje Mynářovy nepodložené výroky za tak důležité, aby o nich hovořil s prezidentem.

Prezident by měl pověřit sestavením vlády předsedu vítězné strany. „V zájmu politické kultury je, aby po volbách prezident pověřil sestavením vlády předsedu politické strany, která ve volbách zvítězí.“ Podle Sobotky jde o ústavní zvyklost, o kterou se i Miloš Zeman v minulosti zasazoval.

V další části debaty se Sobotka vyjádřil k nové Runokově vládě. V ní vidí jako největší problém osobnost ministra financí Jana Fischera, zejména kvůli jeho problémům s financováním prezidentské  kampaně. Někteří další ministři se pak předsedovi ČSSD zdají být příliš pravicoví. „Hovořím tady za ČSSD, za velkou demokratickou stranu, která si vyhrazuje právo rozhodovat o postoji k Rusnokově kabinetu.“ Podle Sobotky si ČSSD počká i na programové prohlášení. Především se pak strana bude řídit třemi principy. Vždy se prý bude ptát, zda je její rozhodnutí ve prospěch občanů a České republiky. Za druhé se bude ptát, zda je ve prospěch parlamentní demokracie a jako třetí důležitou věc označil Sobotka možnost prosazovat sociálně demokratický program.

Babák šokoval Moravce

Druhá čát debaty proběhla mezi zástupci pěti zvolených sněmovních stran. Jiří Pospíšil zastupoval ODS, Jeroným Tejc ČSSD, Helena Langšádová TOP 09, Pavel Kováčik KSČM a Michal Babák Věci veřejné.

Do debaty ostře vstoupil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Ten uvedl, že s ministrem financí má řadu problémů, například i s tím, jak se vyjadřoval o komunistické straně. „V případě takových pochybností je lepší, když ten člověk odejde a pak se případně vrátí. Nyní je totiž pro vládu spíše koulí na noze než balonem, který by ji nadnášel k výšinám,“ dodal ke kauze Fischerovy splátky.

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák uvedl, že Jan Fischer by měl své dary především vysvětlit. Moderátor Moravec mu namítl, že Fischer už další vysvětlování odmítá. Babák ubezpečil, že Věci veřejné se jej na to ještě před případným vyslovením důvěry budou ptát. Pak však Fischera podpořil, byť poněkud svérázným způsobem.

„Žádný Žid nemůže být pro Ministerstvo financí horší než pan Kalousek,“ vypadlo z véčkařského poslance s ujištěním, že poznámku nevnímá nijak rasisticky. Moderátora Moravce však přesto rozhodil. „To záleží na vás, co si o tom pomyslí diváci,“ uvedl viditelně překvapený moderátor.

Následovala další vtipná situace, kdy se předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc přeřekl a všechny vehementně ujišťoval, že se se svým předsedou Bohuslavem Sobotkou „názorově neshoduje“.

Ve druhé hodině pořadu pak měli hosté odpovědět, jak podle nich krize dopadne. „Budeme v zajetí toho, že nebude parlamentní většina, nikdo si nebude ničím jistý, nikdo nebude nic dělat, krize, ve které jsme, bude pokračovat,“ obává se Jeroným Tejc.

Jiří Pospíšil z ODS věří, že Rusnokova vláda nedostane důvěru a v druhém pokusu bude prezident Zeman respektovat ústavní zásady a pověří sestavením vlády pravicovou většinu.

Helena Langšádlová uvedla, že její straně všichni říkají,  jak by pro ni byly předčasné volby výhodné. „Ale tady jde o mnohem víc,“ namítla místopředsedkyně TOP 09.  Podle ní jsme nyní svědky pokusu o vznik nového mocenského centra kolem prezidenta republiky. „Je třeba, aby tu byly posíleny ústavní zvyklosti a rovnováha mocí,“ uvedla.  

 „Já navrhoval, že učiníme prezidenta ústavně odpovědným a lidé z ODS nás za to kritizovali. Pak jsme chtěli zpřesnit prezidentské pravomoci a vy jste nás veřejně obviňovali, že si jen chystáme alibi, abychom tu přímou volbu nemuseli podpořit,“ připomněl Tejc pravici.

I kdyby byl Miloš Zeman volen nepřímo, tak by si ty pravomoci vykládal takto extenzivně,“ namítl mu Jiří Pospíšil. Podle něj je hlavní problém, že prezident se snaží vystoupit ze systému parlamentní demokracie a vytvořit systém poloprezidentský. „Tady nebyla situace, že by se sněmovna nedokázala dohodnout, tak prezident musel jako spasitele vytáhnout pana Rusnoka,“ rozčiloval se Pospíšil. „Je tam asi i trošku hysterie ze ztráty moci,“ rýpl si následně komunista Kováčik.

Dalším tématem debaty byl projekt „Rekonstrukce státu“, ve kterém se objevila řada návrhů na změny ve fungování státních institucí. Spíše technickou debatu o jednotlivých návrzích, například na podobu dozorčích rad státních podniků, rozetnula až místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová:

„V této zemi je takový divný zvyk, že ministr školství má být učitel a ministr zdravotnictví lékař. Podle mě je to zbytečné,“ vykládala Langšádlová, zatímco vedle sedící komunistický poslanec Kováčik se nezdržel poznámky: „Ministr má být někdo, kdo tomu bude rozumět.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…