Vědci experimentují s mraky, chtějí tím zachránit klima. Aktivisté jsou proti

07.04.2024 16:32

Jak by mohlo docházet k ochlazování planety? Tým washingtonských vědců zkouší, jak změnit mraky. Zvyšují jejich lesk. New York Times představily inovaci, která má zásadně proměnit boj za klima.

Vědci experimentují s mraky, chtějí tím zachránit klima. Aktivisté jsou proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kašna s holubem, ilustrační foto

Poprvé daný pokus uspořádali výzkumníci na vyřazené letadlové lodi u města San Francisco. Na palubu bylo dáno zařízení, jež vypadalo jako sněžné dělo, do vzdálenosti desítek metrů vysílalo jemnou mlhu napodobující slané mořské aerosoly.

V případě, že by toto zařízení dokázalo mimo laboratoř stabilně rozprašovat částečky soli o potřebné velikosti, došlo by k nasazení systému v oblacích nad oceánem.

Od tohoto pokusu si experti slibují, že posílí odrážení slunečního světla a dočasně sníží teplotu v dané oblasti. Chtějí tak reagovat na oteplování klimatu.

Vědci se však setkávají také s kritikou. Například expert organizace Greenpeace David Santillo se obává následků, kdyby se metoda odrážení slunečního záření významně rozšířila. Za nebezpečné vnímá toto experimentování i Karen Orensteinová z neziskové organizace Friend of Earth.

Teplé dny zažívá v současných dnech i Česko. Včera padly teplotní rekordy na většině ze 170 stanic, které měří třicet a více let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, a to 27,8 stupně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…