Vedení ODS je špatné. Měli bychom zvolit nové, říká europoslanec Fajmon

11.02.2013 13:38

Po několika debaklech ve volbách narůstá v členské základně ODS nespokojenost. Například europoslanec Hynek Fajmon pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nedůvěřuje současnému vedení a na podzim by proto měl být volební kongres.

Vedení ODS je špatné. Měli bychom zvolit nové, říká europoslanec Fajmon
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

I místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš si myslí, že by vedení ODS mělo dát na podzimním kongresu své funkce k dispozici. Avšak ten nehodnotí, zda je vedení špatné, či dobré.

„Podle mého názoru by předsednictvo ODS mělo navrhnout výkonné radě, že na podzimním kongresu dává vedení strany své funkce k dispozici a členská základna by měla rozhodnout o případném zachování státu quo, změně, výměně, nebo zmenšení. Tři čtvrtě roku do kongresu je dostatečná doba, aby přesvědčili členy, zda si důvěru zaslouží, nebo ne,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Bureš.

Vedení dělá špatnou politiku

Za to europoslanec Fajmon se staví k vedení silně kriticky. „Myslím si, že kongres by měl být letos volební. Do parlamentních voleb by mělo jít vedení ODS s čerstvým mandátem. Ze stávajícího vedení ODS nepodporuji nikoho, jelikož provozují špatnou a neobhajitelnou politiku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Fajmon, který tak i odpověděl, zda by byl rád, kdyby se případně volebním lídrem stal Jiří Pospíšil či Martin Kuba. Oba jsou místopředsedy ODS.

Začíná se totiž již hovořit o tom, že by na podzimním kongresu mohl být zvolen volební lídr, který by vedl stranu do voleb v supervolebním roce 2014.

V členské základně začíná pomalu narůstat nespokojenost. ParlamentníListy.cz již informovaly o iniciativě místostarosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka či o tom, jak starostové ODS ostře kritizovali vedení strany.

TOP 09 dotahuje ODS

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta. ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

A podle posledního průzkumu PPM Factum by ČSSD volilo 24,6 procenta lidí. Druhé místo by obsadila ODS s 15,6 procenta, které dýchá na záda TOP 09 a Starostové se ziskem 14,5 procenta. KSČM má 13,8 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se dostali také SPO - Zemanovci a KDU-ČSL. Obě strany by volilo 7,4 procenta občanů.

Pro srovnání - ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…