Vedení středočeského kraje chce prověřit podnikání starosty Semeráda

25.06.2012 22:41

Starosta Cerhenic Marek Semerád spojil podnikání s politikou. Problém je, že dotacím, kterým se věnuje v politice, zasvětil i vlastní byznys. Situaci chce nyní řešit nové vedení Středočeského kraje.

Vedení středočeského kraje chce prověřit podnikání starosty Semeráda
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Já jsem se rozhodnul, firmu jsem prodal a od této chvíle, respektive od prosince nebo listopadu 2011, sloužím pouze veřejným zájmům. Nicméně svoje podnikání za chybu nepovažuji a to z toho důvodu, že jsem byl starostou Městyse Cerhenice, což není vrcholová politika a jsem aktivní člověk, který rád vytváří nové věci a pomáhá ke zrodu novým věcem. Nevím už, jak jinak bych to měl vysvětlit," řekl Semerád v pořadu Reportéři ČT.

Dnes Semerád podniká pouze tak, že za 90 tisíc měsíčně poskytuje poradenství Středočeskému kraji jako vedoucí jeho zastoupení v bruselském sídle Evropské unie. Kraj mu navíc platí v Bruselu služební byt a auto.

Určité pochybnosti se objevily v souvislosti s přestavbou sokolského hřiště v Městci Králové. Zde se v průběhu výběru stavební firmy, který zajišťovala Semerádova firma Cuibono, vyskytly problémy. Podle Tomáše Olivy, náměstka Úřadu regionální rady ROP, šlo o účelový výběr nejdražší nabídky prostřednictvím přizvaných poradců. Zadavatel Městec Králové výběrové řízení zrušil. Reportéři ČT ale zjistili, že opakovanou soutěž vyhrála stejná stavební firma jako tu zrušenou, a to firma Tost CZ. Tentokrát s cenou sníženou. Zajímavé je hlavně to, že firma Tost CZ je velkým sponzorem Semerádovy obce Cerhenice.

Novému vedení se situace nelíbí

Nové vedení Středočeského kraje chce situaci s Markem Semerádem co nejdříve řešit. "Nám se ta situace velmi nelíbí, protože se tady propojuje politika s byznysem. Proto také tu situaci chceme řešit s panem Semerádem, který má externí mandátní smlouvu na reprezentování kraje v Bruselu, kterou mu podepsal s platností do konce roku 2013 předchozí hejtman. My sesnažíme najít teď právní argumenty pro to, jak bychom z tohoto vztahu mohli vystoupit," řekl mluvčí Středočeckého kraje Milan Smutný.

Také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tuto záležitost řešil. "Já jsem se na tu věc pana Semeráda ptal. On mě informoval o tom, že není předmětem žádného policejního vyšetřování a že žádné z těch výběrových řízení, na kterých se podílela společnost, kterou v minulosti vlastnil, tak že není podle jeho informací nějakým způsobem zpochybňována. Nicméně to nic nemění na tom že pro aktivního politika je podle mě nepřípustné a nepřijatelné, aby se současně snažil podnikat," řekl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…