Velezrada? Neuctivé. Zeman se stydět nemusí. Zato Kiskova minulost... Známý novinář poodhalil, o čem se raději nemluví

22.08.2018 16:49

Při včerejších připomínkách výročí 21. srpna 1968 došlo k mnohému. Pískalo se na Andreje Babiše, prezident Zeman byl kritizován za to, že nic neřekl, a prezident Slovenska Andrej Kiska chválen. Ale co se skrývá v minulosti českého a slovenského prezidenta? Nad tím se zamýšlí novinář Daniel Kaiser v komentáři pro server Echo24. A Kiska z jeho úvahy nevychází bez poskvrny.

Velezrada? Neuctivé. Zeman se stydět nemusí. Zato Kiskova minulost... Známý novinář poodhalil, o čem se raději nemluví
Foto: KPR
Popisek: Setkání prezidentů Miloše Zemana a Andreje Kisky

Kaiser zpočátku srovnává letošní padesátileté kulaté výročí s třicetiletým v roce 1998 a všímá si rozdílů. Jednak zde nebylo sociálních sítí, které podle něj výrazně změnily styl politiky, dále byla jiná geopolitika a vliv Ruska, a nakonec i prezident nebyl ještě volen přímo. „Výsledkem toho všeho je i aférka kolem oznámení Hradu, že Miloš Zeman letos k srpnovému výročí nic neřekne, kterou se Česká televize cítila nucena kompenzovat přenosem projevu jeho slovenského protějšku Andreje Kisky,“ říká Kaiser.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

Kaiser se dále zamýšlí, proč ta část národa, která normálně politiky opovrhuje, najednou trvá na tom, aby Zeman pronesl další projev. Podle něj místo debaty o nutnosti mechanických projevů politiků začalo poštěkávání, ve kterém se údajně nejvíce činila TOP 09 s Pospíšilovým otevřeným dopisem a s místopředsedkyní Markétou Adamovou Pekarovou, která nazvala Kisku „stínovým prezidentem pro ty z nás, kdo jsme znechuceni politikou našeho rezidenta“. Vynecháním písmena „p“ prý místopředsedkyně naznačuje, že Zeman je Putinův agent.

Podle Kaisera je takové nařčení neuctivé. „Jen tak bez důkazů nařknout hlavu státu z velezrady je výrazem elementární neúcty k institucím tohoto státu, bez ohledu na to, jak sympatický nám právě sloužící prezident je.” A pak začal Daniel Kaiser rozebírat Kiskovu a Zemanovu minulost. „Miloš Zeman nebyl za normalizace žádný disident, ale za své chování se určitě nemusí stydět,“ píše. V KSČ prý strávil dva roky a pro nesouhlas s okupací ho z ní v roce 1970 vyloučili a měl potíže sehnat práci.

„Kiska se naopak o členství v KSČ hlásil v roce 1983 a nebyl přijat,“ píše Kaiser. „Ale Kiska se chytil jinak, v práci se stal šéfem podnikové organizace SSM. Podle vlastní vzpomínky z několik let starého chatu na stránkách serveru Pravda.sk měla organizace SSM, kterou tehdy vedl, zhruba 50 členů,” uvádí. Novinář pak tvrdí, že podporovatelům Kisky je celkem jedno, jak se choval Kiska zamlada, důležité je pro ně to, že v roce 2014 se nabídl jako alternativa k Robertu Ficovi. Ale pokud chceme srovnávat, jak se jednotlivec chová v obtížných dobách, je podle Kaisera mlčící Zeman lepší model než mluvící Kiska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…