Velká nemocnice prostě nemůže zkrachovat. Němeček s Hegerem si to ostře rozdali u Moravce

24.08.2014 14:25

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a jeho předchůdce ve funkci Leoš Heger (TOP 09) se nemohli shodnout na tom, jak to má napříště být s rozdělováním peněz v českém zdravotnictví. Následně se zaměřili na stav nemocnic stojících přímo v hlavním městě, které spadají pod rezort zdravotnictví. Stranou jejich pozornosti nezůstaly ani nemocnice v Brně. V závěru se přeli i o platy ve zdravotnictví.

Velká nemocnice prostě nemůže zkrachovat. Němeček s Hegerem si to ostře rozdali u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize se spolu utkali stávající ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a jeho předchůdce z TOP 09 Leoš Heger. V tuto chvíli se vede bitva o rozpočet rezortu zdravotnictví, kterou svádí Němeček s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Němeček k tomu poznamenal, že některé nemocnice jsou zanedbány, je třeba se postarat o jejich budovy.

Kde je hlavní problém

Podle Hegera ale problém není ani tak ve výši nutných investic, jako spíše v mechanismu jejich rozdělování. „Hlavním problémem v našem zdravotnictví je, že se jeden rok nesečte, kolik do něj bylo vloženo a neřekne se: Tak a s těmito prostředky musíte vystačit i příští rok,“ uvedl Heger.

„Já musím říci, že tady s kolegou Hegerem hluboce nesouhlasím. Někdy je třeba šetřit, ale systém utahování opasků nelze aplikovat věčně,“ podotkl Němeček.

Zvláštnost Prahy

Následně vedli debatu o stavu pražských nemocnic. Heger v této souvislosti poukázal na to, že se Praha chová poněkud atypicky v porovnání s kraji ostatními, kde mají rozhodující slovo kraje. V Praze je tomu jinak. Oba pánové se shodli na tom, že Praha by měla nést za nemocnice větší zodpovědnost. Němeček chce proto počkat na výsledek komunálních voleb a následně o této otázce jednat s novou politickou reprezentací v hlavním městě.

Pravdou také je, že fakultní nemocnice, které najdeme většinou v Praze, řízené Ministerstvem zdravotnictví, si po ekonomické stránce nevedly tak špatně. Velké varování však patří dvěma brněnským fakultním nemocnicím, které hospodaří s velkými deficity.

Síť neziskových nemocnic

Sociálnědemokratický ministr zdravotnictví chce také vytvořit páteřní síť neziskových nemocnic, přičemž zdůrazňuje, že se nejedná o žádnou novotu. Takovéto nemocnice existují v řadě zemí. Tyto nemocnice by se měly zavázat, že všechen svůj zisk budou investovat do svého dalšího rozvoje a budou případně hradit i zákroky, které se nejeví jako lukrativní. Zákon v tomto smyslu by mohl podle Němečka vstoupit v platnost od 1. ledna 2016. Tyto páteřní nemocnice by se dočkaly i státních garancí.

A právě státní garance jsou podle Hegera kamenem úrazu. Vedení nemocnic totiž nejsou tlačena k tomu, aby jednala s péčí řádného hospodáře, neboť budou mít jistotu, že jim stát pomůže. Budeme zde čelit riziku morálního hazardu.

„Není myslitelné, aby některá z velkých nemocnic zkrachovala. Stát prostě za to zdravotnictví odpovědnost má a vždycky bude mít,“ oponoval Hegerově kritice státních garancí Němeček.

Zdravotnické poplatky a platy lékařů

Lékaři se v těchto dnech opět začínají ozývat a připomínají, že se státu nedaří naplnit to, co slíbil v rámci podepsaného memoranda po nátlakové akci lékařů „Děkujeme, odcházíme“. Heger na jedné straně připustil, že se nedaří plnit to, co ještě jako ministr podepsal, ale obratem dodal, že situace lékařů mohla být mnohem lepší, kdyby stávající ministr Němeček nerušil zdravotnické poplatky a peníze takto získané rozumně rozdělil.

Němeček přímo před kamerami přislíbil navýšení platů u všech pracovníků ve zdravotnictví o 3,5 procenta, jak již vláda přislíbila obecně státním zaměstnancům, ale o případném vyšším navýšení bude třeba jednat. „Chceme pracovníkům vyjít vstříc, ale můžeme to udělat jen tak, jak nám to dovolí systém, abychom ho nedestabilizovali,“ podotkl Němeček.

Stejně tak hodlá tlačit na změny v postgraduálním vzdělávání lékařů. Stávající model Němeček nepovažuje za dobrý. „Gró praxe by mělo probíhat na domácím pracovišti,“ podotkl Němeček. Dnes si lékaři prvotní praxi odbývají ve fakultních nemocnicích a tím chybí v řadě regionů.

Heger k tomu dodal, že by nebylo od věci navýšit kompetence jiným pracovníkům ve zdravotnictví, aby se lékařům ulevilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…