Velká sláva, "selfíčka" politiků s uprchlíky: Řecko vyslalo prvních třicet běženců do Lucemburska

04.11.2015 17:34

Evropská unie konečně rozběhla svůj plán na přesídlování uprchlíků a vzájemné pomoci. Z Řecka tak vyslali prvních třicet běženců do Lucemburska. Vše za doprovodu focení „selfie“ s uprchlíky, úsměvů do kamer a obecně sdílené radosti. Akce se účastnil jak řecký premiér Alexis Tsipras, tak lucemburský premiér Jean Asselborn. Informuje The Telegraph.

Velká sláva, "selfíčka" politiků s uprchlíky: Řecko vyslalo prvních třicet běženců do Lucemburska
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Řecko dnes uskutečnilo první „relokaci žadatelů o azyl“ ze svého území do Lucemburska v rámci plánu Evropské unie na „ulehčení břemene hraničním národům“, které způsobil letošní příchod statisíců běženců.

V Athénách posadili na letadlo celkem šest rodin z Iráku a Sýrie a vyslali je v rámci dvouletého přesídlovacího schématu do Lucemburska. Plán EU vyjde celkem na 780 milionů euro.

„Třicet je ve srovnání s tisíci, jež opustily svoje domovy, jen kapka v moři,“ řekl po focení selfie s uprchlíky premiér Tsipras. „Doufáme však, že z kapky se stane proud a pak řeka lidskosti a sdílené odpovědnosti, protože to jsou principy, na kterých stojí Evropská unie,“ dodal.

Do Řecka letos došlo již přes 580 000 uprchlíků, mnozí z nich připluli přes moře. Krátkou, avšak nebezpečnou cestu z Turecka jich nepřežilo přinejmenším 435. Tsipras řekl, že pokud by byli uprchlíci registrováni již v Turecku, a všechno tak probíhalo legální cestou, mohlo se těmto ztrátám na životech předejít.

Uprchlická krize přitom ještě více zhoršuje situaci už tak dost zbídačeného Řecka, přesto sami Řekové s údělem migrantů vcelku sympatizují. V Evropské unii samotné však uprchlíci vyvolávají rozepře na nejvyšších postech.

Šéf evropské agentury Frontex Fabrice Leggeri v rozhovoru pro deník Bild uvedl, že zaznamenali na 800 tisíc nelegálních vstupů na území Evropské unie. Dodal také, že zřejmě nejde o vrchol migrace a Evropa by měla spěšně vracet všechny, jež nemají nárok na azyl, do zemí jejich původu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…