Velké přerozdělování bohatství lidem a pro lid. Macronovi bude horko z toho, co plánují žluté vesty. Je tady „žlutý březen“. Reportér PL v ulicích Paříže

03.03.2019 16:05

REPORTÁŽ Říkají tomu „žlutý březen“. Zanedlouho skončí ve Francii celostátní debata, při níž mohou občané na radnicích napsat, co je nejvíc trápí. I proto se chystá Hnutí žlutých vest právě v tomto měsíci zintenzivnit svou činnost. ParlamentníListy.cz se zúčastnily jejich dlouhého pochodu Paříží.

Velké přerozdělování bohatství lidem a pro lid. Macronovi bude horko z toho, co plánují žluté vesty. Je tady „žlutý březen“. Reportér PL v ulicích Paříže
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po celé Francii opět probíhaly demonstrace žlutých vest. V Paříži se konal dlouhý pochod. Začal „žlutý“ březen

„Stávka, blokáda, Macrone, vypadni,“ anebo „Francie je rozkradena oligarchy, do boje!“ To měli napsáno na transparentech žluté vesty při včerejším dvanáctikilometrovém pochodu hlavním městem Francie. Z jejich výpovědí je znát, že se chystají na posílení svých aktivit právě nyní v březnu. Chtějí vyburcovat ostatní k masovějším návštěvám sobotních demonstrací, někteří vybízejí i ke středečním protestům.

Macron jako terč

Na Svátečním náměstí v sedmnáctém pařížském obvodu, kde stojí mnoho paneláků pro sociálně slabé občany, v pátek slavnostně otevírali takzvaný žlutý stan. Jakési informační středisko žlutých vest. Při té příležitosti vystoupily dvě mladé raperky, provolávaly se zdravice a z tří dřevěných bedýnek od ovoce vzplál oheň. Poté, co tam začal reportér PL fotografovat, nahrnulo se k němu celé obecenstvo, označilo jej za policejního špeha a donutilo pořízené fotografie vymazat. Opravdu nebyl prostor na vyjednávání.

Do Paříže se žluté vesty jako tradičně svolávaly po Facebooku a vyzývaly k sobotní blokádě rušného náměstí Place de l´Etoile kolem Vítězného oblouku. „On je terč,“ měla napsáno na reflexní vestě, z níž shlížela rozezlená tvář francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jedna z aktivistek. Následně začaly všechny žluté vesty, co se sešly na Elysejských polích, jedné z tříd paprskovitě mířících od Vítězného oblouku, skandovat „Benalla do vězení!“. Jde o bývalého Macronova bezpečnostního poradce – údajně i milence - Alexandra Benallu, který čelí obvinění, že loni na prvomájové manifestaci v metropoli v policejním převleku napadl demonstranty.



Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
Posléze se celý dav vydal na dvanáctikilometrový pochod Paříží kolem Eiffelovy věže a budovy Radio France (francouzského státního rozhlasu) až na náměstí Denfert - Rochereau k dominantní soše ležícího lva, která zjednodušeně řečeno historicky symbolizuje odboj Francouzů. Jeden účastník nesl v poklidném pochodu, kde si žluté vesty povídaly s policisty, kteří na ně dohlíželi, například transparent s Jéromem Rodriguezem, instalatérem, jenž přišel při demonstracích údajně o oko. Na transparentu heslo „Komplic toho nejhoršího? Já jsem pacifista,“ jasně dokazuje, jak je Hnutí žlutých vest nejednotné. Rodriguez by měl totiž patřit do radikální skupiny La France en colére, jejímž hlavním představitelem je řidič z povolání Erik Drouet. A hlavně umírněnější demonstranti se staví proti nim.

Žlutý březen

Mezi žlutými vestami se hovoří o „žlutém březnu“, tedy o nynějším posílení protestů. Právě Drouet prohlásil v médiích, že je velice důležité udržet hnutí do devátého března v plném nasazení a sobotní protesty posílit ještě o ty středeční. Devátého března totiž končí velká celostátní debata, kterou vyhlásil v reakci na protesty žlutých vest společně s vládou prezident Macron. Všichni Francouzi, kteří se jí chtějí zúčastnit, mohou na svých radnicích do předtištěných formulářů vepsat, co je trápí. Později by mělo být vše vyhodnoceno a v očividných případech bezpráví by měla být, alespoň podle proklamací politiků, sjednána náprava.



V pařížském průvodu Evelyn, jedna z účastnic, zareagovala na konstatování ministra vnitra, že se akcí žlutých vest účastní stále méně lidí, takto: Když je v ulicích vidět méně lidí, nic to neznamená, protože na spoustě věcí se pracuje přes týden. Myslím si, že tu budeme ještě v létě. A uvidíte, jak se rozrosteme, až začne být hezké počasí.“ Další účastník jménem Boris k tomu dodal: „Musíme mít možnost žít v normálních podmínkách.“ Z dalšího transparentu úplně křičela věta: „Vánoce jsme prožili na kruhových objezdech, Velikonoce budou v Elysejském paláci.“ Ostatně v tomto paláci sídlí prezident.

Požadavky z letáku

Podle jednoho z letáků žlutých vest, který se reportérovi PL dostal do rukou, by mělo nastat „velké přerozdělování bohatství lidem a pro lid“. Autoři letáku rozvedli několik požadavků. Obnovení daně z bohatství anebo svobodu médií. „Jsme proti tomu, aby byla média vlastněna několika miliardáři a státem. To u novinářů vyvolává autocenzuru a do článků také cenzorsky zasahují majitelé,“ je rozvedeno na letáku.

Žluté vesty také požadují uvalení daně na finanční transakce. „Podle nás by taková daň mohla přinést do státní pokladny sedmatřicet miliard eur, asi tak desetkrát více, než by vygenerovala navrhovaná daň z pohonných hmot. S penězi z finančních transakcí bychom mohli vybudovat hromadnou a ekologickou dopravu až do nejzapadlejších francouzských vesnic,“ píše se dál v tiskovině. Nicméně od daně z pohonných hmot francouzská vláda již ustoupila. Nakonec tam stojí černé na bílém požadavek oddlužení domácností, aby se nedostávaly do dluhové pasti a neplatily jen narůstající úroky z narůstajících úroků.

Šlo o šestnáctou sobotu v kuse. Podle oficiálních odhadů demonstrovalo po celé Francii kolem 40 000 žlutých vest. Při některých protestech musela policie použít i slzný plyn a vodní děla. V Paříži šel uprostřed průvodu mladík, který si na vozíku vezl vlastní reprobednu a z ní vyhrával songy dehonestující prezidenta Macrona. „Policejní dýdžejové budou vždycky s námi,“ sdělil a rozhlédl se po stovkách policistů všude okolo. Na jedné ze vtipných samolepek žlutých vest se také píše: „Francie je světovým šampionem v pšoukání slzného plynu!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…