Velké šetření státu. Zrušit ministerstvo pod Černochovou! Jak? Je zde návod

09.11.2023 15:52 | Komentář

"Tuplovaný Kalousek." Tak nazval vojenský historik Jiří Fidler, jemuž aktuálně vyšla biografie Symbol Ludvík Svoboda, vlastní posunutí nedávných myšlenek Miroslava Kalouska o zrušení tří ministerských postů. U Občanské demokratické strany by se prý dalo zrušit ministerstvo obrany, přičemž Generální štáb by politicky, koncepčně a finačně byl podřízen ministerstvu zahraničí. Proč? Protože nasazení armády je signálem předchozího selhání diplomacie.

Velké šetření státu. Zrušit ministerstvo pod Černochovou! Jak? Je zde návod
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

"Název vlastních úvah je mou vzpomínkou na dětství a film 'Limonádový Joe aneb Koňská opera'. Josef Hlinomaz se tam svázanému Karlu Fialovi představuje jako 'tuplovaný kruťák'. Tuto epizodu jsem si spojil s návrhem Miroslava Kalouska z poloviny července letošního roku, kdy navrhl, aby vláda zrušila tři ministerské posty, a tím přispěla k šetření veřejných financí. Dotyčný však nevzal v potaz, že současná vláda je tvořena pěti stranami, takže konsensus ohledně redukce by mohl zafungovat jedině v případě, že by se každá strana vzdala jednoho ministerstva a celkově by se do pryč odebralo pět ministrů. To by potom opravdu byl 'tuplovaný Kalousek'," říká rozvážně vojenský historik Jiří Fidler, vědom si potřeby šetřit, kde se dá. A jak by si to představoval?

Návrh Anti-Palacký

V polovině července navrhl Miroslav Kalousek, dnes místopředseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, že by mohly být zrušeny pozice ministra pro evropské záležitosti, ministryně pro vědu, výzkum a inovace a ministra pro legislativu. Tedy pozice, které u minulých vlád neexistovaly. "Tyto tři ministerské pozice mají stejně trvanlivost jakéhosi Anti-Palackého. Náš 'otec národa' měl na sklonku života prohlásit: 'Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm!' U oněch ministerských pozic bych to obrátil: 'Nebyly jsme před Fialou, nebudeme ani po něm!' Tedy snad," komentuje návrh Fidler.



Podle něj by to ale znamenalo oslabení pozic tří stran - Pirátů, STAN a TOP 09 - ve vládě a jak by k tomu přišly zbývající KDU-ČSL a ODS? "Víte, jak by je to mrzelo, kdyby nemohly solidárně obětovat po jednom zbytečném ministrovi," ptá se sarkasticky autor či spoluautor několika desítek publikací.

Návrh dvě v jednom

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
A jaká ministerstva tedy ještě zrušit? "Někdo méně asertivní než já by řekl, že všechna. Ale nebuďme jízliví. Můžeme totiž vyjít z reálné situace, protože dva ministerské posty zastávané nyní osobami z KDU-ČSL měly od listopadu 2022 do března 2023, tedy asi 15 týdnů, jednoho pana řídícího. A fungovalo to, jako ostatně u této vlády přece funguje vše. Takže by nebyl problém nově spojit dvě lidovecká ministerstva, konkrétně ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí v jedno. Páni ministři by si mohli střihnout, kdo je povede, ostatně ani jeden, ani druhý neměli před nedávnou dobou se svými resorty nic společného, vzděláním počínaje a odbornou praxí konče," pokračuje.

Návrh o obraně

U ODS by však zrušil klíčové ministerstvo obrany. "Podívejme se na celý problém realisticky. Co čekáme od resortu obrany? Minimálně udržování, ne-li zvyšování obranyschopnosti země. To je tak specifická činnost, že vyžaduje zcela zvláštní vzdělání. A instituci, existující mimo politickou sféru, pokud možno bez stranického vlivu. Danou institucí bývá ve většině zemí Generální štáb, tedy budova naplněná generály a vyššími důstojníky, o jejichž práci nemá většina politiků i občanů ani zdání. Tuto budovu zde máme, dokonce nám její průčelí stavebně pěkně kopíruje místo výskytu, dejvický kulaťák," podotýká.



Na námitku, že Generální štáb potřebuje politickou kontrolu, odvětí: "Souhlasím, ale to neznamená, že ji musí provádět speciální ministerstvo. Říká se, že nasazení armády je signálem předchozího selhání diplomacie. Z toho můžeme odvodit, že mezi těmito resorty je určitá a zcela jistě nemalá spřízněnost. Takže co brání, aby byl Generální štáb podřízen presidentu republiky, jenž je stejně ze své funkce vrchním velitelem armády, přičemž politickou, koncepční a finanční kontrolu by provádělo ministerstvo zahraničí."

Rozvedení posledního návrhu

Podle Fidlera lze využít existujících webových stránek ministerstva obrany a podrobněji se podívat na jeho strukturu a zároveň určit potřebnost či nepotřebnost každého úřadu. Využívá přitom konkrétní ministerské údaje ... a probrat je řádek po řádku.



Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Ministryně, náměstci, kabinet ministryně, kancelář ministryně, odbor bezpečnosti, odbor interního auditu a inspekce, odbor komunikace – nebude-li ministerstvo, lze zrušit bez náhrady. Odbor pro válečné veterány a válečné hroby přiřadit k ministerstvu sociálních věcí. Legislativní a právní odbor lze, nebude-li ministerstvo, zrušit bez náhrady. Agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci lze přiřadit k předsednictvu vlády. Vojenský historický ústav k ministerstvu kultury, armádní sportovní centrum Dukla k ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a sekce ekonomickou, majetkovou, obranné politiky a strategie lze také zrušit bez náhrady.

"Sekci průmyslové spolupráce lze přiřadit k ministerstvu průmyslu, případně potřebnou část ke Generálnímu štábu. Sekci státního tajemníka ministerstva zrušit bez náhrady. Sekce vyzbrojování a akvizic, Vojenskou policii a vojenské zpravodajství přiřadit ke Generálnímu štábu," seká dál "jako Baťa cvičky" a s díky Kalouskovi za inspiraci dodává: "Všimněte si skutečnosti, že z 21 složek ministerstva, které jsou oficiálně uváděny, je celých 13 potřeba pouze k existenci tohoto ministerstva a s jeho zrušením mohou být zrušeny bez náhrady."


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zrušit tři nová ministerstva je skvělý nápad. A ministerstvo války podřídit předsedovi vlády, aby neměl čas na blbé nápady, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 09.11.2023 18:46:43
a lezení do řitě lidožroutům.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…