Velké zúčtování Rychetského v ČT: Zaútočil na Zemana a Benešovou, poklonil se „chvilkařům“ a šlápl na Rusko

23.05.2021 14:05

Do nedělních Otázek Václava Moravce České televize zavítal předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský. Před kamerami ostře zkritizoval ministryni spravedlnosti za hnutí ANO Marii Benešovou, která z jeho pohledu oslabuje důvěru veřejnosti v justici. Poděkoval demonstrantům z akce Milionu chvilek pro demokracii, že se soudů zastali. Poté se velmi kriticky postavil k prezidentu Miloši Zemanovi, jehož výroky v kauze Vrbětice podle předsedy soudu poškozují Česko.

Velké zúčtování Rychetského v ČT: Zaútočil na Zemana a Benešovou, poklonil se „chvilkařům“ a šlápl na Rusko
Foto: Screen: ČT
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Ukazuje se, že domněnka, že těm politikům lze zamezit, je falešná,“ konstatoval Rychetský při pohledu na počínání ministryně spravedlnosti Marie Benešové.  

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Hlavní úlohou soudu je podle Rychetského chránit občany proti moci exekutivní.

Poté se na Benešovou rozzlobil za to, co předvedla kolem volebního zákona, když spekulovala, co asi mohli soudci Ústavního soudu ČR dostat slíbeno za to, že zrušili část volebního zákona.

„To je takový útok na nezávislost soudní moci, že musím říct, že je to naprosto nepřijatelné, protože co si pak lidé mají myslet, když ministryně spravedlnosti zpochybňuje rozhodování soudů,“ kroutil hlavou nad Benešovou Rychetský.

„Její výroky představují něco, co je nepřijatelné. Ale justice se jí ubrání. A podpora justice z ulice, to je něco, před čím smekám, to je ohromná věc. V málokteré zemi se stane, aby lidé demonstrovali za soudy,“ smekl Rychetský před nedávnou demonstrací Milionu chvilek pro demokracii, kde se ministryně Benešová ocitla pod palbou.

Ve druhé části rozhovoru zkritizoval prezidenta Miloše Zemana a Marii Benešovou za to, že hovořili o více vyšetřovacích verzích ke kauze Vrbětice. To poškozuje celé Česko v očích partnerů v NATO i v EU.

Rychetský poznamenal, že zpochybňování toho, že je pouze jedna vyšetřovací verze výbuchů, vůbec nechápe. Zapojení ruských agentů je podle něj už jasné a jasně se k němu vyjádřily orgány, které k tomu mají všechny informace. Dodal, že takové zpochybňování „přinejmenším poškozuje zájmy České republiky“ v Evropské unii nebo NATO. „Škodí nám to,“ dodal.

Zeman opakovaně řekl, že podle něj není pouze jedna vyšetřovací verze útoků. Podobně se vyjadřuje i Benešová. Odmítá to ale například premiér Andrej Babiš (ANO), podle něhož je jen jedna vyšetřovací verze, a tou je zapojení ruských agentů do výbuchů z roku 2014.

Rychetský dnes také řekl, že Rusko je zemí, která se nikdy nevzdá své minulosti, kdy ovládala střední Evropu. „Vždy bude usilovat o to, aby sem svůj vliv rozšířila, a vždycky bude představovat, alespoň v té současné situaci, reálnou hrozbu pro středoevropské země,“ míní. „Zajímavé je, že realizují ty své choutky i prostřednictvím státních agentů na území naší suverénní země. To považuji za doklad toho, abychom neměli žádné iluze o záměrech a představách Ruské federace ohledně její bývalé vlivové zóny,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…