Velký pozor na Čínu a budování 5G sítí. Z ČT zaznělo silné varování od Šedivého

02.12.2019 22:28

Bezpečnostní informační služba (BIS) opětovně varuje před ruskými a čínskými tajnými službami. Ty ruské prý operují všechny a čínské jsou aktivnější než dřív. O tom, jak je Česko odolné vůči kyberútokům, a o bezpečnostních rizicích spojených s budoucí sítí 5G hovořil v pondělním Interview na ČT24 zvláštní zmocněnec pro odolnost a nové hrozby MZV a někdejší velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Velký pozor na Čínu a budování 5G sítí. Z ČT zaznělo silné varování od Šedivého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šedivý, zvláštní zmocněnec boje proti dezinformacím MV ČR

V České republice máme v obraně proti kyberútokům podle Šedivého co zlepšovat. Vyzdvihl ale zákon o kybernetické bezpečnosti, na jehož základě je postavena velice dobrá instituce – Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). „Chybí u nás však to, čemu se říká ‚individuální kybernetická hygiena‘, tedy příprava úředníků státní správy na různé situace, upozorňování na zásady bezpečného chování na sítích, zacházení s hesly a bezpečná komunikace přes e-maily,“ poukázal zmocněnec pro odolnost a nové hrozby na důležitost kombinace lidského prvku s technickými předpoklady.

Ačkoli se podle něj NÚKIB snaží ve státní správě o tuto osvětu nejrůznějšími vstupními kurzy, pořád podle Šedivého ne zcela všichni chápou riziko, které v sobě nepozorné chování skrývá. Je však spokojen s tím, že NÚKIB je nasloucháno a státní správa se jeho doporučením řídí jako v případě, když zhruba před rokem vydal zprávu varující před možností průniku čínských technologií v rámci komunikačních technologií páté generace.

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30495 lidí
„Dnes je zkušenost taková, že velice soustředěná čínská moc je skutečně zaměřena na to, aby se všemi prostředky dostala co nejhlouběji k informacím týkajícím se nových technologií. V poslední době se stále více snaží ovlivňovat politické procesy,“ popsal Šedivý s tím, že něco takového by se v komunikaci v rámci budoucích sítí páté generace mohlo stát velkým nebezpečím a hrozbou.

Německo však čínskou firmu Huawei nevylučuje z budování sítí páté generace, i v Maďarsku se Huawei na sítích páté generace bude podílet. Sama firma pak říká, že 65 kontraktů na sítě páté generace má zhruba polovinu v Evropě. „V Německu už se toto začíná posouvat k mnohem větší obezřetnosti. Platí tam ale oddělování strategicky důležitých a kritických infrastruktur od toho zbytku,“ řekl Šedivý a dodal, že to, že Maďarsko zvolilo tuto cestu, je možná dáno tím, že Čína je tam zachycena dlouhodobě a má zde větší investice.

Zmínil ale například Dánsko, které volí jinou cestu než čínskou. Šedivý doufá, že se v Evropě začíná mobilizovat i přístup ve smyslu, že zde figurují dvě jiné evropské firmy, které tyto technologie také mají. „Alternativní řešení tu tedy jsou. To, že některé státy jdou jiným směrem, je politická záležitost a tam už možná hrají roli čínské vlivové skupiny,“ myslí si Šedivý.

Nepřesvědčují ho ani argumenty firmy Huawei, že dává k dispozici zdrojové kódy, nabízí smlouvy, že nebude špehovat, a má transparenční centrum. „To, že firma dnes ujišťuje všemi možnými způsoby, že bude neškodná, neznamená, že se pak v budoucnu v rámci aktualizací nemůže do toho systému něco takového vložit,“ upozorňuje Šedivý.

„Uvědomme si, že prostředí páté generace bude ekosystém, na kterém poběží opravdu všechny možné technologie, které si těžko umíme představit. Poběží na tom i řada civilních činností, které mají přímý dopad i na vojenské záležitosti, jako je například logistika,“ zdůraznil Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…