Velký strach. Zeman prý poplival Sobotku. Babišovo odvolání má tuto dohru. Promlouvají Kalousek, Brabec, Gazdík či Okamura

25.05.2017 16:26

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman na Pražském hradě po odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí řekl: „Byl to člověk, jenž vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím.“ Babiše pochválil za rozpočtový přebytek, výběr daní či omezení daňových úniků.

Velký strach. Zeman prý poplival Sobotku. Babišovo odvolání má tuto dohru. Promlouvají Kalousek, Brabec, Gazdík či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš

„Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný. Ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní,“ dodal Zeman. 

Už chybělo jen bratrské objetí a dvojitý polibek značky Brežněv

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o uvedených slovech prezidenta myslí. Řada politiků říká, že se Zeman snaží Babišovi vlichotit a že tím potvrzuje jen jejich mocenský pakt. Jiní zase se slovy prezidenta souhlasí.  

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz redakce nereagoval.

„V tomto má pan prezident zcela pravdu,“ reagoval na dotaz redakce první vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Těžko bych mohl být objektivní v hodnocení svého soupeře, takže se odkážu na hodnocení nezávislých analytiků v České televizi, kteří hodnotí ministra jako velmi průměrného a bez ambicí. Co se týče výroků pana prezidenta, to není záležitost společného ekonomického zájmu, ale mocenského paktu obou pánů,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Už chybělo jen bratrské objetí a dvojitý polibek značky Brežněv. Škoda že pan prezident účelově přehlíží střet zájmů a kauzy pana Babiše. Ani ty nemají v historii obdoby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Kus pravdy na tom, co řekl prezident, nepochybně je. Ti z Babišových předchůdců, kterým teď leží v žaludku, tu skutečně často šafářovali na nehoráznou ‚sekeru‘. Mým šálkem cappuccina není žádný z nich. Země zadlužená až po uši – a k tomu i v trapně koloniálním předklonu – je rumištěm zdivočelé privatizace. Kdo z těch, koho vynesla do horních pater, má skutečně čisté ruce?“ ptá se místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Potvrdil tak svoje spojenectví s Andrejem Babišem. Vůbec nezmínil pravý důvod odvolání ministra financí, tedy závažné podezření a kauzy, které poškozují jinak úspěšnou koaliční vládu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Babiš byl mistrem ve využívání daňových výhod a úlev

„Pan Babiš byl mistrem ve využívání daňových výhod a úlev. Prosadil slevu na dani pro zemědělce, ze které má největší prospěch Agrofert. Za jeho vlády dostal Agrofert rekordní objem odpuštěných daní v rámci investičních pobídek. Babiš jako ministr financí, to bylo, jako kdyby byl kozel zahradníkem,“ odpověděl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Andrej Babiš je určitě silná osobnost a k těm patří i jistá kontroverze. Nicméně na rozdíl od takového Kalouska, který uměl jenom žvanit, strašit občany a dusit investice a racionální výdaje, byl Babiš ministrem, který měl tah na branku a skutečně byl první, který prosadil systémové legislativní kroky k omezení šedé ekonomiky a razantnímu snižování ročních deficitů státního rozpočtu. A navíc na rozdíl od různých Kalousků, Sobotků, Tlustých a spol. čerpal z osobních zkušeností z reálné praxe, což pokládám za ničím nahraditelný předpoklad úspěšného výkonu funkce ministra,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„S příchodem Andreje Babiše se neuvěřitelně zvýšila byrokracie, narostl počet úředníků a nejhorší je, že nejvíce tyto kroky postihly ty nejmenší. Andrej Babiš se záměrně  vůbec nezaměřil na skutečně miliardové úniky peněz, které vyvádějí z České republiky nadnárodní korporace, jelikoz chybí regulace vývozu kapitálu – tak jak to mají upravené vyspělé země. Výsledkem Babišovy, Sobotkovy a Bělobrádkovy nečinnosti je to, že zatímco HDP České republiky je na úrovni chudších západoevropskych zemí, naše platy jsou stále třetinové a důchody čtvrtinové. Babišovy úpravy reálně zlikvidovaly stovky živnostníků a nemluvím jen o EET, ale také o nadbytečných daňových hlášeních a duplicitě byrokracie, kdy stejná data musíte posílat třikrát: finančním úřadům, zdravotním pojišťovnám a sociální správě,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Pan exministr Babiš postupně veřejně přiznal naši myšlenku – ovšem pozdě a nic již nezměnil – že řešením výběru daní u malých podnikatelů a živnostníků není EET, ale paušální daň, která zbaví obě strany byrokracie – prostě živnostníci zaplatí předem daný paušál na vybrané období a pak pracují bez jakékoli byrokracie, což ušetří práci a peníze jak jim, tak to ohromně uleví státu. Pro stabilitu ekonomiky a sociálního statusu lidí je velmi důležité, aby drobní živnostníci prosperovali a byli co nejméně byrokratizováni, protože stabilizují systém, kde výkyvy naopak způsobují velké firmy,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Nepochybuji, že Babiš včele ministerstva konal věci, na které si předtím nikdo netroufal. Rozpočtový přebytek je hezký, nicméně kdy jindy než teď, za bující konjunktury,“ uvedl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„To, že pan prezident poděkoval odcházejícímu panu ministrovi, je v pořádku. Nicméně jeho hodnocení je nejen neobjektivní – například přebytek rozpočtu vznikl pomocí peněz z evropských fondů a i výběr daní odpovídá pouze růstu české ekonomiky – ale i účelové. Ta účelovost čouhá jako sláma z bot. Je to pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem, který se táhne z období sestavování vlády. A cílem je oslabení současného vedení ČSSD a jejího volebního výsledku. A také uchopení moci v naší zemi. A to nejen znovuzvolením Miloše Zemana, ale i sestavením vlády pod vedením Andreje Babiše a jeho ANO,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa

Nikdo není černobílý

„Nikdo není černobílý. Ani Andrej Babiš. Udělal mnoho pozitivního, ale i negativního. A soudit ho musejí voliči, ne koaliční kolegové,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Miloš Zeman si podlézavě u Andreje Babiše zajišťuje, aby hnutí ANO nepostavilo svého prezidentského kandidáta,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„I když s prezidentem Zemanem ve většině věcí souhlasím, u této věci bych byl opatrný. Nevěřím tomu, že by jakýkoli premiér odvolal svého ministra financí kvůli tomu, že se mu práce dařila. Prezident nám vlastně říká, že premiér by ponechal ministra financí ve funkci jen tehdy, pokud by byl úplně neschopný a jeho vládu poškozoval. Tomu já nevěřím a je mi líto, pokud tomu věří Miloš Zeman,“ říká europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Působení pana Babiše na financích (pokud tedy nyní pro tuto chvíli pominu ten obrovský konflikt zájmů) bych nehodnotil ani výrazně negativně, ale určitě ani nijak pozitivně. Tady se s panem prezidentem určitě neshodnu. Ano, na financích byli mnohem větší ‚tragédi“, ale ty prezidentem uváděné pomyslné úspěchy vidím poněkud jinak. Základem rozpočtového přebytku (a uvědomme si, že jednorázového – dále Babiš navrhoval a navrhuje deficit!) bylo především nakumulované dočerpání dotací z EU a nerealizované investice. Výběr daní spíše odpovídal (ale i neodpovídal) růstu ekonomiky, na kterém vláda i Babiš měli pramalou zásluhu. Ale souhlasím, že výběr daní se spíše mírně zlepšoval. Zdaleka však nedosahoval předvolebních velkohubých prohlášení pana exministra,“ zhodnotil místopředseda rozpočtového výboru Karel Fiedler.

„A s tím výběrem daní to vidím ale i úplně jinak. Pan dnes již exministr na konci března sám navrhl novelu zákona, která by zdanila korunové dluhopisy bez jakýchkoliv pochybností od 1. ledna 2018. Já podal ještě důslednější návrh, který vylučuje čerpání této výhody i při převodu na osoby blízké. Již třikrát jsem ve sněmovně navrhl, aby tuto novelu sněmovna projednala. Avšak nejen poslanecký klub ANO (ale i ČSSD a TOP 09) toto vždy odmítl. To je hlavně ze strany ANO obrovský cynismus a rozpor mez proklamacemi a činy. Pan exministr Babiš je excelentní ve vyřvávání, co vše dělá, a ve svojí sebechvále. Realita je však často jiná, což bohužel jeho příznivci ani často nevědí. Právě proto si nakoupil ta média, aby mohl ovlivňovat názory a mínění. Spíše než závist ostatních bych v této věci viděl přibývající ztrátu soudnosti pana prezidenta. A stále zřetelnější tandem Zeman – Babiš se mi zamlouvá čím dál méně. Pan prezident svoji proklamovanou nadstranickost odložil asi někam do úschovy,“ dodal Fiedler.

„Prezident Zeman má pravdu, když hodnotí Babiše jako ministra státního pokladu. Byl opatrně přiměřeným skrblíkem. Kalousek Andrejovi nesahá ani po tkaničku od bot. Nikdo mě nemůže obviňovat, že je mi obzvlášť Babiš sympatický. Ale neoddiskutovatelnou pravdou je, že dosáhl bodu, kdy se dostatečně zaopatřil a politika se pro něj stala spíše zábavou. Podobně jako pro Trumpa. Trump si to skutečně užívá a jeho veselá chaotičnost a hravá pomstychtivost jsou pro dýchavičné, vzteklé a mravokárné politiky z republikánské i demokratické sekty jako bič boží. Podobné to je s Babišem, ale s tím rozdílem, že on je duší spíše technokrat. Rád organizuje a reorganizuje. Výsledkem je, že jako ministr státního pokladu nebyl, k malé radosti Kalouska a jemu podobných, špatný. Samozřejmě mu pomohlo, že skončila recese. Ale již v době, kdy premiér Sobotka vytáhl kinžál, aby Babiše sekl po uchu, bylo jasné, že jde o předvolební rvačku před barem,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Není to tak dlouho, co jsem napsal a znovu opakuji to samé: Už ve chvíli, kdy šel Babiš do voleb, nebyla mezi rozumnými lidmi žádná pochybnost o tom, že Babiš ke svým penězům velkou poctivostí nepřišel. Copak člověk, který neměl v roce 1989 nic, může být legálně dnes miliardářem? S tím brali Sobotka, Zaorálek a Bělobrádkovi klerikálové Babiše do vládní party, neb platilo: ‚Čo bolo, to bolo‘. Pokud prezident hovořil v souvislosti s odvoláním na závist vůči Babišovi, předchozí řádky, myslím, dobře vysvětlují, že tomu tak skutečně, ale skutečně bylo,“ dodal Doubrava.

„Krásná patetická smuteční řeč zazněla z úst velkého rétora, pana prezidenta Zemana. Jistě adresátovi těchto slov proběhl mráz po zádech, když si uvědomil, že stále žije. Říká se, že ‚koho pochovávají za života, má do smrti daleko‘. Z tohoto pohledu prognostická řeč pana prezidenta znějící jako poslední slova nad rakví zesnulého mohou pana Babiše těšit. Možná až tak, že zakoupí pozemky na Letné a postaví místo metronomu opět pomník velkému muži Agrofertu,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Je-li pan prezident vůbec schopen určitého diplomatického jednání, pak je to další jasná nabídka až výzva ke vzájemnému spojenectví obou těchto pánů. A opětovné poplivání pana premiéra. Názor o příčinách i dopadech obojího nechť si pak každý udělá sám,“ říká poslanec Jiří Koskuba, který vystoupil z ČSSD.

Boj mezi úspěchem a neúspěchem

„S pragmatickým a objektivním hodnocením několikaleté práce Andreje Babiše v pozici ministra financí prezidentem republiky Milošem Zemanem souhlasím. Pan prezident přesně vystihl podstatu současného politického boje mezi Andrejem Babišem a premiérem Sobotkou. Je to souboj mezi úspěšným podnikatelem a úředníkem. Boj mezi úspěchem a neúspěchem, který využívá závisti některých vrstev naší společnosti,“ domnívá se poslanec ANO Karel Rais.

„Prezident Miloš Zeman opět veřejně demonstruje jeho mocenské spojenectví s oligarchou Andrejem Babišem. Prezident záměrně idealizuje působení Babiše ve funkci ministra financí a účelově opomíjí vážné důvody pro jeho odvolání z vlády, tedy skandální aféry související s daněmi, střetem zájmů, ovlivňováním médií a vulgárním chováním. Mocenský pakt Zeman – Babiš má charakter primitivního obchodu. Babiš pomůže Zemanovi se znovuzvolením do funkce prezidenta a Zeman mu pomůže k získání funkce premiéra a mocenského monopolu nad vládní agendou. Je to politika stylu ‚já na bráchu, brácha na mě‘. Tomuto mocenskému kartelu je třeba čelit. Ohrožuje demokracii v zemi,“ varuje poslanec ČSSD Richard Dolejš

„Andrej Babiš vlastně skoro nic po svých předchůdcích ani více pokazit již nemohl. To znamená, že jisté úspěchy v hospodaření státu zaznamenal, ale osobně jsem velice dalek je nějak přeceňovat a už vůbec ne pana oligarchu adorovat. A to zřejmě naopak dělá Miloš Zeman, který uvedenými slovy jen dále utužuje účelový pakt s Babišem, který mu potom na oplátku zase pomůže v prezidentské volbě například tím, že nepostaví svého kandidáta,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Úspěch – to jsou nezpochybnitelná fakta. Myslím, že kromě závisti to byl i strach z toho, jaké zlodějny budou v české kotlině rozkryty. Velký strach!“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Byl bych poněkud opatrnější v hodnocení odvolaného pana ministra, respektive jeho působení na ministerstvu financí. Ten přebytek byl spíše účetní než faktický, ovlivněný hlavně evropskými dotacemi a neinvestováním! Navíc v době hospodářského růstu to zase až takové umění není. A blízká budoucnost ukáže, jak se panu ministrovi ‚podařilo‘ zatížit státní rozpočet mandatorními výdaji. Ale hlavně – důvod odvolání pana ministra byl jiný, než o čem mluvil pan prezident,“ reagoval senátor Zdeněk Nytra.

„Myslím, že prezident měl tentokrát pravdu. I když o pohnutkách k pronesení těchto slov můžeme spekulovat,“ reagoval poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Vazba Zeman – Babiš je viditelná už několik měsíců. Dnes pomáhá Zeman Babišovi, před volbami se to obrátí. Bude-li pak Zeman znovu zvolen prezidentem, bude pracovat pro Babišovo hnutí,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Sobotkovi se vyvolání vládní krize nevyplatilo

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě ve středu odvolal Andreje Babiše z funkce ministra financí. Jeho nástupcem jmenoval poslance Ivana Pilného. Odvolání Babiše z vlády navrhl začátkem května premiér Bohuslav Sobotka. Zeman vyhověl Sobotkovu návrhu po 19 dnech.

Median přinesl první průzkum poté, co se premiér Bohuslav Sobotka rozhodl pro odvolání ministra financí Andreje Babiše a pro demisi vlády, kterou nakonec stáhl. Jak se ukazuje, hnutí ANO sice svým krokem mírně oslabil, zároveň však výrazněji propadla i ČSSD.

Oproti dubnu hnutí ANO ztratilo 1,5 procenta. ČSSD však procenta čtyři. V květnu by tak hnutí ANO volilo 26 % občanů, ČSSD 14 %. Vzestup o jedno procento pak zaznamenali třetí komunisté (na 13,5 %), o půl procenta se zvedla také ODS (9,5 %). TOP 09 vzrostla z osmi procent na devět, KDU-ČSL z 6,5 % na sedm. Pět procent oproti dubnovým čtyřem by pak získala SPD Tomia Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…