Velmi podivný rozhovor německých novinářů s kancléřem Kurzem. Mimo jiné si musel vyslechnout přirovnání k Hitlerovi

15.09.2018 7:17

Rakouský kancléř Sebastian Kurz poskytl rozhovor německému magazínu Spiegel, jehož redaktoři od začátku nezastírali, že Kurz nepatří zrovna k jejich nejoblíbenějším politikům. Historicky nejmladší rakouský kancléř čelil neustálé palbě nepříjemných až zavádějících otázek.

Velmi podivný rozhovor německých novinářů s kancléřem Kurzem. Mimo jiné si musel vyslechnout přirovnání k Hitlerovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Sebastian Kurz a Vladimir Putin

V úvodu rozhovoru Kurz vysvětluje poněkud negativně naladěným redaktorům, že Rakousko chce coby předsednický stát Evropské unie zajistit bezpečnost, pořádek a ochranu vnějších hranic. Redaktoři deníku se jej nejprve dotazovali, před kým by se měla Evropa chránit. Následně svoji otázku nezvykle důrazně opakují. „Chceme bránit naši prosperitu, hospodářství, sociální zabezpečení a hodnoty. Jelikož směřujete k otázce migrace, tak tím myslím také ochranu před obchodníky s lidmi,“ vysvětluje Kurz.

Redaktoři se dále Kurze jízlivě dotazují, jestli je na sebe pyšný, když EU přijala za svůj jeho postoj k migraci. „Usnesení přijalo všech 28 členských států. Ale jistě, byl jsem mezi prvními, kdo se rozhodl změnit přístup k migrační politice, která přinesla progres,“ odpovídá bez emocí rakouský kancléř, kterému redaktoři Spiegelu vyčítají, že se údajně až příliš stará o svoje PR a zanedbává svoji roli prostředníka.

Tyto výtky rakouský kancléř odmítá. „Jen jsem poznamenal, že Evropa v otázce migrace pokročila. To přece nemá nic společného s mým PR,“ tvrdí Kurz, kterého se následně snaží redaktoři německého magazínu vydírat, když říkají, že jenom za letošní rok zemřelo při pokusu o překonání Středozemního moře 1500 lidí. „Musíme zabránit tomu, aby lodě s migranty vůbec vypluly od afrických břehů. Proto je nutné více spolupracovat s Libyí, Tuniskem a Marokem,“ říká Kurz.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Ofenziva“ v podání redaktorů německého magazínu však pokračuje dál. Kurzovi vyčítají, že hovořil o spolupráci v rámci „osy Řím–Berlín–Vídeň“ a tím údajně evokoval spojenectví mezi Hitlerem a Mussolinim za druhé světové války. „Mé komentáře možná některé lidi zneklidnily. Na druhou stranu se nikdo nepozastavil nad mým vyjádřením stran osy Německo–Španělsko. Slovo osa prostě patří do mého slovníku,“ odmítá Kurz poznámku, že by měl snad výběru svých slov litovat.

V jiné otázce zase redaktoři Spiegelu hovoří o tom, že před „70 lety mělo Německo svého mluvčího z Rakouska“, a nepřímo tak Kurze přirovnávají k Hitlerovi, který se narodil v Rakousku. A to v souvislosti s tím, že se dle jejich pohledu až příliš angažoval v německé politice. Ale především připomínají, že se postavil i přes odpor kancléřky Merkelové za uzavření balkánské trasy. To je z pohledu většinou provládního Spiegelu, s nadsázkou řečeno, největší Kurzův prohřešek.

Sprška výčitek na Kurzovu hlavu neustává ani v závěru rozhovoru, kdy rakouského kancléře obviňují z toho, že ve sporu mezi Merkelovou a ministrem vnitra Seehoferem stran migrace stál na straně druhého jmenovaného. „Já jsem nikomu z nich nestranil,“ odmítá Kurz další z nesčetných obvinění redaktorů Spiegelu a otevřeně vystupuje proti další otázce, v rámci které redaktoři německého magazínu tvrdí, že má velmi dobré vztahy s Maďarskem a Českou republikou.

„Tato otázka mě poněkud znepokojuje. Já přece nemám lepší vztahy se státy Visegrádské čtyřky než s dalšími členskými státy EU. Myslíte si, že by snad mělo být Rakousko raději se svými sousedy ve při? Setkávám se s Viktorem Orbánem a společně diskutujeme. Varoval bych před tím, abychom rozdělovali na členské státy první a druhé kategorie,“ uzavírá Kurz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…