Veřejné bičování pro nadšené davy. Pozor, tentokrát nikoli z území Islámského státu

30.12.2015 7:14

V posledních měsících kolují po světovém internetu videa a fotografie ukazující veřejné bičování na území Islámského státu. Jak ovšem uvádí britský deník The Daily Mail, tyto brutální praktiky se odehrávají například také v údajně demokratické Indonésii.

Veřejné bičování pro nadšené davy. Pozor, tentokrát nikoli z území Islámského státu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Imámové museli tvrdě obhajovat své náboženství

Indonésie je nejlidnatější muslimskou zemí na světě a islám v této více než dvou set třiceti milionové zemi vyznává téměř 90 % obyvatelstva. Experti často hovoří o tom, že v této zemi soužití muslimů a příslušníků jiných náboženství probíhá úspěšně. Do jisté míry to je pravda, ale i zde v posledních letech došlo k několika násilnostem, jejichž terčem se stali vyznavači minoritních náboženství. Podle odhadů místních úřadů odjelo také několik desítek Indonésanů bojovat po boku džihádistů Islámského státu do Sýrie a Iráku. Extrémní projevy radikálního islámu se objevují čím dál častěji.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

V provincii Banda Aceh navíc bylo zkraje tohoto tisíciletí uzákoněno muslimské právo šaría. A právě v této provincii bylo nyní vykonáno veřejné bičování za porušení šaríi. Mladá žena Nur Elitová se provinila tím, že na veřejnosti projevovala příliš velké důvěrnosti ke svému spolužákovi z univerzity. Něco takového šaría u nesezdaných párů zakazuje. V tomto případě navíc její údajný milenec žije ve svazku s jinou ženou. Obviněná žena byla vyvedena dvěma příslušnicemi šaría policie před mešitu, kde jí bylo uštědřeno před natěšeným davem stovek přihlížejících pět ran holí.

Před vykonáním trestu na dvoře před mešitou Baiturrahumim musela nejprve pokleknout a poté ji začal zahalený muž nemilosrdně řezat holí přes ramena a záda. Mladá žena od začátku až do konce křičela bolestí, ale bití přesto pokračovalo. V závěru bití se sesunula bezvládně na zem a musela být převezena přistavenou sanitkou do nemocnice. Následně dostal stejnou porci ran i muž, ke kterému údajně měla projevovat na veřejnosti svoji náklonnost. Na rozdíl od jeho kolegyně mohl při výkonu trestu stát a dle zveřejněného videa i fotografií poté odešel z pódia „po svých“ a nemusel vyhledat lékařské ošetření.

Vedle stovek přihlížejících diváků se této vskutku středověké kratochvíle zúčastnil také náměstek primátora Banda Aceh Zaimal Arifin. Ten také přítomné diváky nabádal, aby si z odsouzených nebrali příklad. Varoval je, že pokud podobným způsobem překročí zákon, čeká je ten samý trest. Muslimské právo šaría sice platí jen v této jedné provincii, ale jistá „přísnost“ je vlastní celému indonéskému právnímu systému. Letos v dubnu zde například bylo popraveno sedm cizinců (dva Australané, čtyři Nigerijci a Brazilec) za údajné pašování drog. Událost tehdy kritizoval také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva a Austrálie dokonce na protest stáhla svého velvyslance z Jakarty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…