Veřejnoprávní novinář se naplno pustil do „většiny Čechů“: Očekávají konec světa každým dnem. A vyhlížejí ho od Bruselu

02.05.2018 22:33

Češi náruživě očekávají apokalypsu, přesně k takovému úsudku došel redaktor České televize a moderátor ČRo Jan Moláček při pozorování kolektivních reakcí skoro na všechno. Problém je podle něj v tom, že Češi se začnou o problematiku zajímat až ve chvíli, kdy je odhlasováno, pak jim nezbývá, než si stěžovat. „A daří se tu byznysu, který vyznává zásadu, že problémy nejsou od toho, aby se řešily, ale aby se z nich třískaly peníze a moc,“ napsal novinář ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz.

Veřejnoprávní novinář se naplno pustil do „většiny Čechů“: Očekávají konec světa každým dnem. A vyhlížejí ho od Bruselu
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Tomio Okamura jako host Partie na TV Prima

„Je to nesmyslná novota. Způsobí to jen komplikace. Bude se to zneužívat k šikaně malých řemeslníků, doplatí na to učitelé nebo důchodci. Zhorší to naši bezpečnost a vůbec, nevymyslela to náhodou Evropská unie? Taková je naše kolektivní reakce skoro na všechno,“ zahájil svůj komentář na serveru Aktuálně.cz novinář.

„Kdyby mi na účtu přistála stokoruna pokaždé, když si na internetu o něčem přečtu, že to bude ‚konec‘ – Evropy nebo rovnou západní civilizace –, nemusel bych se živit psaním komentářů,“ napsal novinář a následně poukázal na to, že si stačí jen projít Facebook jednoho z předních apokalyptiků, Tomia Okamury.

Teď zrovna platí, že konec světa nastane v pátek 25. května, uvedl novinář. V ten den totiž prý začne platit evropský předpis skrývající se pod zkratkou GDPR, tedy General Data Protection Regulation neboli Obecné nařízení na ochranu osobních údajů. „Bylo o něm v uplynulých týdnech napsáno dost. Debata je tradičně vyhrocená a viník tradičně jasný: Evropská unie,“ sdělil Moláček, který prý marně pátral v německých médiích po podobných článcích, i když by měla podobná debata logicky probíhat i jinde v EU, pokud jde o evropskou normu.

„Není to tím, že by se Češi o tolik víc zajímali o dění a legislativní změny, které se drtivé většiny z nich přímo vůbec nedotknou? To asi ne. Stojí za to se na tento konkrétní příběh podívat, protože ukazuje, že všeobecná panika roste z jiných kořenů, než si většina lidí myslí,“ míní Moláček.

Podstatné je prý především to, že nařízení definitivně schválil Evropský parlament v dubnu 2016. Členské země prý měly dva roky na to, aby mu přizpůsobily legislativu. „Zatímco německý Bundestag novelizoval příslušné německé zákony v klidu a pohodě v červenci 2017, česká vláda přišla s návrhem zákona letos v březnu – dva měsíce před datem, kdy má platit,“ uvedl s tím, že opozice i další organizace upozornily na jeho vady, jenže Parlament ho projednat nestihne.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak bude nakonec česká legislativa vypadat, nikdo neví. „V českých médiích se o GDPR soustavně píše posledních pár týdnů či měsíců. A co je zásadní – skoro žádné články nevyšly před dubnem 2016, kdy hlasoval Evropský parlament,“ napsal. Jenže čas na debatu a možnost něco ovlivnit byly podle Moláčka před tímto datem. A také se dlouho debatovalo – s prvním konkrétním návrhem přišlo irské předsednictví v roce 2013.

Anketa

Myslíte si, že si v naší zemi může obyčejný člověk poctivou prací vydělat na slušné živobytí?

14%
86%
hlasovalo: 13627 lidí
„Pokud se ale Češi začnou o problematiku zajímat až ve chvíli, kdy je odhlasováno, pak jim nezbývá, než si stěžovat jako třeba senátor Ivo Valenta na Facebooku: ‚To nám zase Evropská unie pěkně zavařila.‘ Nezavařila. Zavařujeme si sami. Meruňky i zákony,“ řekl Moláček, podle kterého předešlé dva body dobře ilustrují zdroje apokalyptické nálady.

Je tu ale ještě jeden, obecný a zásadní zdroj této apokalyptické nálady. V Česku se podle Moláčka daří byznysu, který vyznává zásadu, že problémy nejsou od toho, aby se řešily, ale aby se z nich třískaly peníze a moc. „Extraligu hraje volné a těžko definovatelné uskupení politiků, podnikatelů, aktivistů, médií a nejrůznějších figurek na pomezí těchto oblastí, kteří mají společnou jedinou věc – profitují na šíření hysterie,“ zdůraznil.

Moláček ujišťuje, že nepropadl konspiračním teoriím a nevěří na žádná spiknutí apokalyptiků. „Neexistuje žádná ‚společenská smlouva‘, kterou by Miloš Zeman, Tomio Okamura, Jaromír Soukup a další někde u notáře podepsali,“ řekl s tím, že dílčí dohody mezi některými z nich samozřejmě fungují a jejich společným zájmem je nepřipustit věcnou, střízlivou veřejnou debatu, ve které nehrají takovou roli emoce. A ve které by tudíž měli navrch ti, kdo nabízejí věcná řešení.

„Důsledek je, že spousta Čechů čeká konec světa každým dnem a vyhlíží ho ze směru, kde leží Brusel. A zapomínají, že když se někdo dívá pořád jen jedním směrem, může se taky stát, že se zatím děje něco ošklivého přesně na opačné straně,“ uzavřel Moláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…