Věří Fialovi, nepřijímají kritiku vlády. Výzkumník odhalil manipulativní část společnosti z druhé strany

22.07.2023 21:20 | Monitoring

Výzkum skupin zranitelných vůči dezinformacím se v Čechách zaměřuje téměř výhradně na lidi s anti-systémovými postoji. I přestože tento postup má svou logiku, je na místě se zabývat otázkou manipulovatelnosti obecněji, uvádí ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz výzkumník Jonáš Syrovátka.

Věří Fialovi, nepřijímají kritiku vlády. Výzkumník odhalil manipulativní část společnosti z druhé strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference vlády v atriu poslanecké sněmovny

I když je podle výzkumníka zaměřujícího se na dezinformace velmi potřebné mít lepší vhled do myšlení lidí, kteří nemají v demokratický systém důvěru, a chápat jejich pozici a problémy, je zároveň nutné mít na zřeteli, že na ně zaměřené výzkumy nejsou příliš dobře schopné zachytit náchylnost k manipulacím mezi lidmi, kteří jsou – z různých důvodů – spokojení či konformní se systémem.

Přitom i tato skupina není univerzálně odolná vůči dezinformacím. „Vypovídá o tom například výzkum, který jsme provedli spolu s kolegy ze společnosti STEM v souvislosti s parlamentními volbami v roce 2021. Jeho výsledky ukázaly, že sympatie či antipatie k politickým stranám předurčovaly ochotu věřit manipulativním tvrzením, která se o nich objevovala v informačním prostoru," píše Syrovátka ve svém blogu.

Respondenti tedy byli pro své politické přesvědčení ochotni pozastavit kritické myšlení a upřednostnit víru v tvrzení, která podporovala jejich ideové postoje.

„Podobný postoj je možné zaujmout nejen vůči politickým stranám, ale proti státním institucím. Proto je nutné zkoumat manipulativnost – nejen nepravdivými zprávami – v širším kontextu,“ pokračuje výzkumník.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41191 lidí
„Výzvou současných demokracií je vzestup politických hnutí, která se nevymezují pouze vůči svým ideovým protivníkům, ale samotnému politickému (a z části i společenskému systému) vnímanému jako konstrukt nevolených elit k udržení kontroly nad společností. Z pohledu těchto aktérů je tedy samotná hra od začátku neférová. Tento postoj však nemusí být vlastní pouze tzv. populistickým hnutím, ale může se prosadit i v etablovaných politických stranách,“ upozorňuje Syrovátka.

„V českém kontextu se lze například ptát, nakolik jsou skalní příznivci současné vlády ochotni nahlížet její fungování s odstupem a ochotou naslouchat racionální kritice. Pokud se tato schopnost vytrácí, vytváří se ideální podhoubí pro šíření dezinformací cílících právě na tuto společenskou skupinu,“ upozorňuje.

Tato situace prý pak může snadno vyústit ve fragmentaci společnosti, která se nebude schopna a ani ochotna vzájemně domluvit. „A to ani na tom, jak by měly fungovat instituce rámující politickou soutěž. Což je situace pro liberální demokracii smrtící,“ dodává.

„Proto je nutné vést debatu nejen o dopadu dezinformací, které jsou apriori zaměřené proti současném systému, ale rozšířit perspektivu a ptát se, kdo a kdy je ochoten obětovat kritický úsudek na oltář vlastního přesvědčení a upozorňovat na podobné případy,“ dodává Syrovátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…