Vesty za 1,7 miliardy armáda stále nepřevzala. Hádá se s výrobcem kvůli podšívce

14.04.2023 14:11 | Ze sítí

Česká armáda odmítla převzít neprůstřelné vesty od společnosti STV Group za 1,7 miliardy korun kvůli nekvalitní podšívce. 10 tisíc hotových vest tak leží firmě na skladě, výroba dalších desítek tisíc nasmlouvaných vest zatím stojí. Podle zástupců firmy mají vesty dohodnuté standardy, podle armádních představitelů nikoliv.

Vesty za 1,7 miliardy armáda stále nepřevzala. Hádá se s výrobcem kvůli podšívce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezentace účinnosti ochranných balistických vest na střelnici ve Vysočanech

Armáda nutně potřebuje tisíce kusů nových neprůstřelných vest, jejichž počet ve skladech se rychle snižuje. V roce 2020 přitom společnost STV Group vysoutěžila kontrakt na dodání až 47 tisíc kusů balistických vest za 1,7 miliardy korun.

Prvních deset tisíc hotových vest si ale armáda odmítla převzít, konkrétně je jako nevyhovující vyhodnotil Úřad pro obrannou standardizaci a ověřování jakosti. Důvodem má být jiná podšívka, než ta smluvená.

„Pokud by specifikace dodržena nebyla, tak následně by mohlo dojít k rozporování výsledku těmi uchazeči, kteří nesplnili specifikaci a nebyli v řízení vybráni,“ uvedl mluvčí Generálního štábu plukovník Ivo Zelinka s tím, že podšívka neodpovídá referenčnímu vzorku.

To ale zástupci firmy odmítají. „Podle nich senzoricky vykazovala odlišnosti v oblasti hrubosti a lesklosti právě proti referenčnímu vzorku. My se s tímto názorem úplně neztotožňujeme,“ reagoval Pavel Beran z firmy STV, jak informuje server Irozhlas.cz.

Problém je v tom, že původní čínský výrobce přestal kvůli pandemii covidu látku na podšívku vyrábět, firma STV tak oslovila jiného dodavatele z Turecka. Podšívka od nového dodavatele podle Berana dohodnuté parametry splňuje.

„Je pouze definováno, z jakého mají být materiálu, jaká má být vazba, pevnost v tahu, stálobarevnost ve vodě a v potu, tloušťka materiálu, ale jemnost nebo hrubost tam popsána není. Vesty, které jsme připraveni dodat ve 100 procentech splňují to, co bylo odsouhlaseno v technických podmínkách,“ prohlásil Beran.

 „Není to o tom, že ten požadavek je svévolný. Naopak je naprosto zásadní pro to, aby v tom byl voják schopný vydržet 8, 10 až 12 hodin denně,“ trvá na svém Zelinka. Firma STV nejspíše bude muset ustoupit a zjednat nápravu, jinak jí hrozí milionové pokuty za nedodání vest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi další dárek pro Ukrajinu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 14.04.2023 14:45:23

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…